fredag, juni 26, 2009

Semester - Loma

Nu blir det avbrott i blogginläggen för en lånestuga väntar i Juva. Handarbeten är nog med, liksom kryssen och deckarna. Så alldeles på latsidan kommer jag inte att ligga, men nog på bryggan! :)
Ha det bra så länge och njut av sommaren.

Nyt lähden lomailemaan lainamökkiin Juvalle. Käsityöt tulevat mukaan, niin tulevat dekkareita ja ristikotkin. Nauttikaa kesästä!

tisdag, juni 23, 2009

Inget garn... - Ilman lankaa...

... köpte jag igår när jag var i Ekenäs tillsammans med yngsta sonen. Men inte kom jag direkt tomhänt hem därifrån heller. Nej, papperssnöre tänkte jag testa på. Har lite virkningsidéer, men är osäker på grovleken. Först vill jag dock ha undan lite av de andra jobben. Jag kan omöjligt ha 4 olika handarbeten igång samtidigt.Ett nödköp hamnade jag att göra för jag sottade lite på min skjorta! :)
Ny utfärd blir det imorgon. Den här gången till Juva.

... tulin eilen kotiin Tammisaaresta. Mutta ostinhan minä kuitenkin jotain pientä! :) Paperinarua olisi nyt testattava. Virkkukoukku esiin nyt vaan.
Huomenna odottaa uusi reissu. Juva here we come!

torsdag, juni 18, 2009

Tre på en gång - Kolme

Måndag 22.06.2009 Maanantai

Försökte få iväg det här inlägget i torsdags före midsommar, men nätet låg nere och senare på kvällen hann jag inte syssla med datorn. Vänstra framstycket har enbart ett fyrtiotal varv kvar innan också det är färdigt. Men idag skall jag ut på äventyr så stickningen får vänta...

Tre på en gång är åtminstone två för mycket för mig. Ibland undrar jag om inte en enda också är för mycket. :) Jag håller alltså på med tre stickningar på en gång och det är jobbigt att välja och prioritera. Allra helst skulle jag vilja sticka på lisösen som jag började på för en dryg vecka sedan.
Men i morse, på min första semesterdag, fick jag för mig att jag bara måste få den där tröjan, jag började på sista januari i år, färdig. Högra framstycket var ju nästan färdigt då jag fick sätta igång och riva upp. Och sedan stannade den stickningen av, för jag började fundera på om mottagaren överhuvudtaget uppskattar min gåva.

I morse tog jag alltså itu med den stickningen och visst är det bra mycket roligare än att städa. Och jag klarade det sista upprivna varven utan att tappa en endaste maska och jag fick t o m högra framstycket klart. Här ligger det med vattenpärlor på sig. Nu återstår endast det vänstra framstycket och sedan det trista monteringsarbetet. Om det inte vore för flätmönstret på tröjan skulle det ju gå snabbt med åttans stickor.
Kolme eri projektia, enkä oikein tiedä mitä neuloa milloin... :)
Tänään on ensimmäinen lomapäivä ja nousin jo 5.30 että ehdin käydä lenkille jag tietysti neuloa vähän. Sininen villatakki-projekti etenee pikkuhilja, vain vasen etukappale enää puuttuu...

måndag, juni 15, 2009

söndag, juni 14, 2009

Varannan dag - Joka toinen päivä

Verkar som om jag lägger upp ett nytt projekt varannan dag nuförtiden! :)
Idag när jag letade efter ett helylle garn i turkos färg, som jag visste att jag har lagrat, men inte var. Oj, oj en lucka i min excelgarntabell! :) Men ingen fara jag visste ungefär i vilken plastlåda jag skulle leta. Och visst hittade jag garnet. Men till råga på allt hittade jag också Pingouns Pingorex babygarn. Rester från 1980-talet då jag stickade babykläder till våra små.
Förstås måste jag ju genast pröva och vips hade jag satt upp 58 maskor på den fina Knit Picks rundstickan nr 2,75, som jag fick av Tarja i vårens snyomgång. Och vad tror ni att det här skall bli då? :)
Dottern fick sin topp idag. Den passade och hon verkade glad då hon ringde och tackade.

Joka toinen päivä aloitan jotain uutta. Tänään löysin jämät Pingounin Pingorex babylangasta. Ja heti oli pakko luoda 58 silmukkaa. Knit Picksin pyöröpuikko no 2,75. Tarjalta saatu. Pingorex käytin 1980-luvulla kun lapset olivat vauvoja.
Tytär sai toppinsa tänään. Hän kiittii siitä iloisesti jag sanoi että se sopii oikein hyvin hänelle.

lördag, juni 13, 2009

KIP 13.06.2009


Underbart. Jag har tillbringat förmiddagen med att sitta på en parkbänk mittemot Lovisa torg och sticka. Jag hann alltså få en provlapp färdig igår kväll innan jag lade mig. Imorse lade jag så upp ett nytt projekt med Esitos öglemohairgarn. Det som jag köpte från Tammerfors i februari i år. Det blev lite huvudbry med strumpstickorna. Jag hade behövt grovlek nr 4, men kunde inte hitta det någonstans alls. 3½ blev för litet. Nu fick det bli 4½ istället och lite lösare och större. Eftersom det här skall bli en lisös eller hihattimet, som man säger på finska, är ju inte passformen nödvändig.
Och tja, strängt taget borde jag INTE börja på nya projekt innan jag har mina ufon färdiga. Men det behövdes något nytt för min egen skull liksom. Och nu är jag så ivrig att jag t o m funderar på att starta ett nytt projekt imorgon med! :)

Vi var ett 15-tal damer inalles. Folk kom och gick. Jag började klockan 10 och slutade 13.30.
Det är fantastiskt att sitta ute bland likasinnade. Jag fick hjälp med att plocka upp en förrymd maska. Det kändes nästan som förr då jag gick till mormor och hon redde ut mina misstag.
Tänk att få prata garn, stickningar och projekt. Lära sig ett annat sätt att nysta än det jag gjorde igår.Få se och känna på nya annorlunda garn.
En så varm och fin stämning. Jag välkomnades med öppna armar trots att jag inte hunnit vara med på ett enda stickcafé under året som gått. Men i höst skall jag försöka hinna med åtminstone i augusti.

Och så roligt när folk som strosade förbi stannade och frågade. Rektorn satte sig ner på bänken bredvid och vi talades vid en lång stund. Kan man ha en bättre förmiddag?

Olen viettänyt KIP-aamupäivä Loviisan torin laidalla. N. 15 naista osallistui. Ihana saada olla mukana, vain keskustella langoista ja projekteista. Oppia vähän uutta ja nähdä uutta erilaista lankaa. Valitettavasti en ehdi neulekahvilaan, sillä olen aina töissä silloin. Mutta nyt elokuussa yritän ehtiä ainakin 2 kertaa.Neulekahvilan vetäjä Desirée Kantola
Aijaa, minähän listasin UFO:jani, silti aloitin eilen uusi projekti! Oli vaan pakko saada tehdä. Esiton lenkkimohairlangasta ajattelin tehdä hihattimet. Lanka ostin Tampeereelta helmikuun alussa.

UFO-esittelyni

... löytyy vihdoin Fufoilublogista!

fredag, juni 12, 2009

Den turkosa toppen - Kesätoppi

Jippii! Äntligen är den turkosa toppen färdig. Om man tar i beaktande att provlappen stickades i juli 2008 så har tiden varit lång, men det gick ändå under ett år! :)
Bilderna är inte så bra. Borde få dottern i toppen och sedan fotografera. Undrar om den passar på henne?
250 g Mandarin Classic av Sandnes gick det åt. Stickor nr 3 och virknål likaså nr 3. Modellen (nr 27) hittade jag i Modatidningen nr 3 redan år 2007. Det var roligt med spetsstickning och att kombinera med virkat.
Som ni ser var det nära ögat. Inte många meter garn som återstår. Men skönt att slippa restgarner.

Vihdoin olen päässyt yhdestä UFO:sta. Sain tänään valmiiksi kesätopin tyttärelleni. 250 g Sandnesin Mandarin Classic-lanka. Puikot no 3 ja virkkukoukku no 3. Malli on Modalehdestä no 3/2007 (malli 27). "Kesäloman kaunistus on itse tehty toppi" siinä luki. Projekti on aloitettu viime vuonna heinäkuussa. Siis alle vuoden kesti ennen kun... :)

onsdag, juni 10, 2009

Första remsan - Ensimmäinen kaitale

Tidigt upp imorse, för man kan ju inte sova bort hela lediga dagen heller! :) Fick den första remsan färdigt virkad. Efter diverse hushållsjobb skall jag ta itu med den andra och sedan gäller det att vänta tills de utspända delarna är torra.

Ensimmäinen kaitale valmistui tänään varhain aamulla. Valitettavasti on pakko tehdä vähän muuta välillä ennen kun pääseen virkkaamaan sitä toista.

tisdag, juni 09, 2009

Utspänd - Pingottu

Igår fick jag äntligen framstycket färdigt till toppen, som dottern skall få. Provlappen stickade jag ju redan för ett år sedan. Stickningen har legat till sig och mognat! :) Riktigt roligt att den ändå gick att fortsätta direkt där jag slutat förra året.
Nu är alltså delarna utspända. Inga ärmar tack och lov. Det innebär att det enbart blir axelsömmar och sidsömmar. Så här vid slutet blir jag alltid otålig och vill att monteringsarbetet skall gå snabbt. Jag vill ju börja på något nytt.Kan du gissa vad som är framstycke och vad som är bakstycke?
Två remsor skall ännu virkas. Den första är nu halvvägs. På bilden ser ni en förhatlig knut som ibland dyker upp i garnnystanet. Dem måste man enligt expertisen klippa bort och då blir det ju lite mera trådändar att fästa.
Nyt topin kappaleet on pingottu. Ja ensimmäinen virkattu kaitale on aloitettu. Kohta, kohta se on valmis. Kesti vain vuoden! :)

lördag, juni 06, 2009

Oskyldig - Syytön

Det var inte mitt fel. Nej, inte alls för det var min hemliga stickväns Tarjas (SNY kevät 2009) fel. Hon skickade mig de här underbara sockorna och skrev att de var stickade av Kureyon Sock Yarn (Noro). Förstås måste jag ut på nätet och kolla in garnet. Under hela maj månad klickade jag med jämna mellanrum, mig in i affären Priima. Och där fanns det där underbara garnet. Till råga på allt var det månadens garn till ett pris av 14,95 €/100 g. Jag var rätt ståndaktig och stod emot, men till sist, den 30.05 kunde jag inte längre låta bli att köpa.
I tisdags var paketet här och visst är garnet läckert?
Vet dock inte hur man någonsin skall våga gå med så fina sockor?
Det var inte bara Noros båda garnnystan som rymdes i paketet. Nej, jag föll för frestelsen att köpa lite till av Freedom Spirit. Jag hade ju de två nystan jag fick under SNY-omgången och nu slog jag till och köpte ytterligare fem. Utan att ha något mera hum om vad jag skall göra av garnet. Men det har ju så vacker färg! :)
Olen ihan syytön. Tarja, ihana SNY:ni nyt keväällä on syyllinen. Hän nimittäin lähetti minulle niin ihania sukkia ja kertoi että hän oli käyttänyt Kureyon Sock Yarn. Tietysti kävin heti katsomassa Priimassa. Koko toukokuu meni ja minä klikkasin ja klikkasin. Enhän minä meinnanut ostaa mitään. Mutta kun tuo lanka oli kuukauden lanka ja niin sitten kväi että 30.5 tilasin kaksi keräää. Viime tiistaina paketti tuli. Huuu! Maksoi 14.95/100 g. Miten ihmeessä raaskisin käyttää sukkia tästä langasta? :)
Enhän tietysti tyytynyt siihen, vaan oli vielä pakko ostaa 5 kerää Freedom Spirit. Olinhan aikaisemmin saanut kaksi kerää SNY-paketissa. Väri on niin ihana, mutta projektista ei ole hajuakaan... :)

fredag, juni 05, 2009

Grisen i säcken - Jämälangat vaihto

Igår då jag sent omsider kom hem från jobbet väntade en spännande försändelse på mig. Det var Grisen i säcken-bytet, som jag anmälde mig till i maj, som nu verkställts. Med stor spänning rev jag upp jiffy-påsen och där hittade jag de här garnerna:
Undrar vad jag kan hitta på att göra av dem.

På hemvägen från arbetet igår var jag tvungen att köra via Tokmannikedjans Robin Hood i Gammelby. Våra katter behöver, konstigt nog, ständigt kattmat. I Robin Hood finns en hel hyllsektion med Novitas garner och en stor korg för garn med röda lappar. Jag försöker alltid ha skygglappar på och sprinta förbi den där sektionen. Nu just behöver jag inte garn. Här finns redan hur mycket som helst att skapa olika alster av.

Igår var jag trött och hungrig och min karaktärsfasthet var lika med noll, så där gick jag och rörde vid garnnystanen. Lyfte något av dem och studerade lite närmare och lade pris, färg och sort på minne. Tog inte ett enda nystan från hyllsektionen. Kände mig verkligt stolt och glad och skulle precis störta förbi den där stora förmånliga korgen när jag tvärnitade så det gnisslade i shoppingvagnens hjul.
Tänk om där fanns något för mig ändå. Bäst att kolla. Jodå, där fanns Bambu och Mambo och Malibu med flera. Färgerna på en skala från lila till beige. Men nej, jag skall ju inte köpa garn, inte ha mera garn, inte köpa garn...

Längst nere i den stora korgen hittade jag en spole Red och en spole Silver. Nappade dem åt mig med tanke på att de kan vara bra att ha i december. Kostade 2,80 €/25 g.Idag ångrade jag mig, inte för att jag köpte de där två spolarna. Nej, men för att jag inte grävde efter flera. Har kommit på en massa bra idéer till julklpappar av de där glittriga garnen.
Tur att jag har haft så mycket att göra idag på min lediga dag, så jag inte har hunnit ta mig en ny tur till Gammelby! :)

Eilen kun tulin kotiin täällä odotti pieni yllätys. Jämälanganvaihto (Grisen i säcken) oli tuonut paketin Ruotsista. Nyt on vaan mietittävä mitä jämälangoista tehdään.
Eilen kotimatkalla kävin Robin Hoodissä. Siellä on koko hyllysektio täynnä Novitan lankoja. Yritän aina kiertää sitä nopeasti. Mutta eilen olin nälkäinen ja uupunut ja kävin hiplaamassa niitä lankoja. En toki ostanut niitä, mutta yhtäkkiä löysin itseäni penkoamassa halpakorissa. Alle Bambu, Mambo ja Malibu oli Red ja Silver. Oikeastaan minä en juuri nyt tarvitsen enemmän lankaa. Ainakin luulen niin. :) Mutta eihän lankoja voi olla liikaa? Vai voiko? :)
Ostin yhden Red ja yhden Silver eilen. Maksoi 2,80 €/25 g. Ajatelin että kohta on taas joulu. Tänään olen keskinyt vaikka mitä, mutta nyt minulla on liian vähän Rediä ja Silveriä. Pitäisiköhän lähteä Robin Hoodiin uudestaan? :)

torsdag, juni 04, 2009

Garnåtgång maj 2009

Våren tog mig med hull och hår och jag har inte hunnit färdigställa annat än dessa två:
Ynka 280 g fick jag att gå åt och endast 70 g av den mängden är från mitt garnlager. Nu får jag nog sätta en högre växel i och härefter enbart sticka. Om det blir stiltje i bloggen vet ni vad det beror på! :)

Avslöjad - Paljastunut

Min hemliga finländska stickvän Lettu fick sitt sista paket i början av juni och nu är jag då avslöjad. I sista paketet sände jag med en egenhändigt virkad nätkasse. Garnet jag använde var: Sofie, 100% merceriserad bomull 150 g och 60 g av Novitas Cotton Luxus, även det 100% bomull. Virknålarna jag använde var nr 2, 3 och 4. Idén och mönster till väskan hittade jag i Moda nr 4/2008 modell 29 Bottnen är virkad med dubbelt garn och axelremmarna med fyrdubbelt garn. Jätteroligt att virka som omväxling.
Kesäkuun alussa Lettu vihdoin sai viimeinen SNY-paketin. Paketissa oli mukana itse virkkaamani kesäkassin. Se on tehty Sofie-langasta 100% mers. puuvilla jag 60 g Novitan Cotton Luxusta. Virkkuukoukut no 2, 3 ja 4. Malli 29 Modalehdestä no 4/2008.Oli todella kivaa virkata välillä. Haikeaa kun SNY-kierros nyt on ohi.