måndag, oktober 31, 2011

Ingenting

- Vad håller du på med nu, frågade hon, när hon i torsdags sprang på mig i affären utan garn. Kände mig genast skyldig där jag stod och grunnade över en purjolök. Tänk om man inte fick ta den? Kanske jag omedvetet sabbade ekosystemet?
- Ja, alltså, vad stickar du nu menar jag.
- Nu just, ingenting, men jag ska börja på ett par benvärmare, tror jag.

Fanns inte en chans i världen att jag skulle ha vågat erkänna att jag fortfarande höll på med sockskaften som jag hade med till stickcaféet för två veckor sedan. Men, men... nu just slukar arbetet all fritid, nästan, för resten av tiden får familjen och så är den slut. Själv får jag ingenting i den vägen, alltså fritid. Men vänta bara, snart blir det andra bullar av, tror jag... 
Ena sockskaftet är förresten färdigt och det andra nästan, men tyvärr måste jag sticka lite bakåt, för det blev fnurr på mönstertråden. Suck.
Vet inte om de här sockorna blir färdiga, för i lördags började jag faktiskt på ett par benvärmare. Ack ja, ack ja...

Passar också nu på att allra ödmjukast be om ursäkt för att jag varit så slarvig med att kommentera alla era fina bloggar. Jag läser aktivt, men sen vill det liksom inte bli tid över för meningsfulla kommentarer.

torsdag, oktober 27, 2011

Fyra nystan sockgarn

Glöm allt mitt prat om hur hemskt det är med garn i mataffären. I lördags var jag jätteglad över att det numera finns garn i min mataffär för då kunde jag genast köpa fyra nystan sockgarn.
I veckan kom jag nämligen på att jag ville inte heller väva med det där poppana jag började förra måndagen. Nej, jag vill kombinera helt andra färger och hade förstås inget hemma eftersom jag ju är nybörjare i vävsalen. Det tar något år innan man hinner samla på sig ett lager för det ändamålet också.

I söndags var jag i vävsalen och jag hade med mig min hjälplärare för det var nånting konstigt löst i ränningen (visst heter det så det där som bommats på?). Tur alltså att jag skulle riva för det underlättade när mitt stöd tog till trix och trolleri.

Bara en liten stund skulle jag väva och sedan återvända hem för jag hade en deadline att passa på måndagsmorgonen. Min planering gick i stöpet. Dessvärre blev jag inte heller färdig med löparen.
Förutom sockgarnet väver jag med den julröda basten, som jag ju skulle virka till annat, samt glittrande pappersgarn.
Mamma tycker att det är slöseri med fint yllegarn, så jag har högtidligen lovat att sticka sockor på det som blir kvar.

Tyvärr blev tillvaron lite tilltrasslad där i vävsalen.
Och var fanns Tilda då när hon som mest behövdes?


lördag, oktober 22, 2011

KYH 17 valmis färdig

Maanantaina valmistui KYH no 17, lankatuuubi. Onneksi sain jotain keskeneräistä valmiiksi.Tästä piti tulla laukun, mutta sitten sain pähänpiston ja lopputulos oli jotain aivan muuta. Tuubiin mahtuu noin kilon verran lankoja.

Malli: Kehitetty versio, virkattu laukku, malli 73, Novita Kevät 2010
Lanka: Flipflop, Novita, lahja äidiltä
Menekki: 224 g
Vkoukku: No 7

Mellan varven försöker jag komma ifatt och få undan sommarens alla halvfärdiga KYH-projekt. I måndags fäste jag sista garnändan vid KYH nr 17. Det skulle bli en väska, men sen kom jag på lite andra tankar och plötsligt hade jag virkat en garntub. Det är just det jag gillar med virkandet. Känner mig alltid så kreativ och fri och skapar av hjärtans lust. Det är ju betydligt lättare att riva upp en virkning än en stickning. I den här tuben ryms det ungefär ett kilo garn. 


Modell: Utvecklad från virkad väska, modell 73 i Novita Kevät  (vårens sticktidning) 2010
Garn: Flipflop från Novita, gåva av mamma
Åtgång: 224 g
Virknål: Nr 7

fredag, oktober 21, 2011

SNY-paketti no 2 SNY-paket nr 2

Tänään posti-Chrisse kävi keittiössämme ja hänella oli mukana todella kaunis paketti SNY:ltäni.
Tämä on vasta ulkokuori. Sisältö on riittoisaa ja inspiroitavaa. Katso vaikka:
Kolme kerää valkoista Janne-lankaa, kolme pussia Kool-Aid, hienon pussukan mihin jemmaan puikkoja, kaunis kortti ja ihana neulelehti Simply Knitting lokakuun numero. Googlasin heti toi mikrovärjäystekniikka ja näyttää siltä että minäkin osaisin. Jihaaa!
Toi lehti on aivan mahtava, eikä minulla ollut sitä ennestään sillä eihän me saada sitä kaupasta täälläpäin.

Siinä oli aika paljon halloween-ohjeita, mutta myös helppoja ja nopeita.

Suosikkini on kyllä tämä ohje. Miehille, jippiii! An ideal Christmas present siinä lukee. Onneksi ei mainita että minä vuonna! :)

Tykkään tosi paljon tästä lehdestä. Ohjeet ovat selkeitä ja yksityiskohdat hyvin selitettyjä. Oi, nyt olo on kuin lapsi jouluaattona. Tuhannet kiitokset SNY. Paketti on aivan mahtava.

Oj, oj, känner mig som ett barn på julafton. Har idag fått mitt hemliga stickpaket nummer två. Så vackert och så innehållsrikt. Och så mycket nytt att pröva på igen.
Fick tre nystan med vita Janne-garn och tre påsar Kool-Aid som jag tänker använda till färgning i mikron. Jihaaa! Blir lite mindre klott än mitt första försök på växtfärgningskursen tidigare i höstas. Enda bekymret är att jag precis städade i skåpen och slängde bort såna där stora sprutor. Suck! Man ska ju aldrig slänga nåt för då kommer man genast att behöva det. Undrar om man kan gå till apoteket och fråga efter enbart sprutor?

I den fina påsen tänker jag gömma en del av mina stickor. Mycket bra, så slipper de bli dammiga eller tappas bort.

Tidningen Simply Knitting, oktober månads nummer är helt underbar. Hittade både roliga och lätta mönster i den. Min favorit är herrtröjan Diamond Geezer. En perfekt julklapp står det. Jo, jo, men till all tur inte vilket års jul. Tur det, för i år kommer jag nog inte heller att hinna med så värst många handgjorda julklappar. Hur som helst så är jag glad över att hitta mönster även för män. Och beskrivningarna är bra och tydliga med detaljerade steg-för-steg foton. 

Stort TACK till min underbara SNY som överraskar och gläder mig. Ett alldeles fantastiskt paket.




torsdag, oktober 20, 2011

Kuin karkki Som en karamell

Sunnuntaina virkkasin tämän huivin. Karkkivärejä, eikö totta?
Malli: Omasta päästä
Lanka: smc selectin Fashion Loop
Menekki: 100 g
Vkoukku: 7

Ända sedan jag köpte den där intressanta garnhärvan i Helsingfors har det kliat i fingrarna att göra något. Men jag visste inte riktigt vad. I söndags fick jag fart på fingrarna och virkade den här halsduken. Jag hade ju endast en härva garn så riktigt mina vildaste idéer kunde jag inte genomföra, skulle ha behövt två härvor till för det.
- Som karkki, utropade stickcafédamerna i tisdags när de fick se min halsduk. Och visst är det ju lite sådana färger, inte sant?
Andra tyckte igen att halsduken påminde om Hawai och blomsterkransarna, lei.

Modell: Virkat enligt eget huvud, luftmaskor och smygmaskor
Garn: Fashion Loop från smc select
Åtgång: 100 g = hela härvan
Virknål: Nr 7

onsdag, oktober 19, 2011

Garnåtgång i september 2011

Oktober är redan halvvägs och jag har knappt hunnit med att räkna ner allt som hänt på garnfronten i september.
Mest synd är nog att jag fegade ur med min stjärnfilt och inte vågade ge den till födelsedagsjubilaren. Så nu väntar den på slutfinishen, men det är liksom inget roligt att virka längre när jag inte riktigt vet vem som skall få den...
Har redan använt 600 g 7-bröder Raita-garn från Novita. Har ett nystan kvar och vet inte om det räcker eller om jag skulle vilja ha ännu större filt?

Så här såg garnsituationen ut i september:
Använt:
 Inhandlat:
Novitagarner                                 1150 g
Cashmerino DK                              500 g
Från hantverksmässan                   400 g
Loppisfynd                                      745 g
Esito öglemohair                             240 g
Mininystan                                      100 g
Sammanlagt:                               3136 g

Gåva av SNY                                  100 g

Garnlagret:
Ingående saldo från augusti:      17 739 g
+ i september                               2 122 g
Garnlagret totalt:                        19 861 g

söndag, oktober 16, 2011

Mera garn

Mera garn åt folket, men kanske inte just åt mig, tack!
Dock, när jag var i huvudstaden senast, dvs för två veckor sedan, passade jag på att inhandla ett pyttelitet lager åt mig, för tänk om mitt nuvarande skulle sina? En risk jag på inga villkor vågar ta.
De här fina grejerna hittade jag i Garnhuset Priima. De båda luddiga garnerna är helt ljuvligt lätta, 25 grams nystan. Vet inte riktigt vad jag skall ha det rödare till, men de rosa nystanen är för säkerhets skull till ett halsduksprojekt. Den färggranna härvan är Malabrigo Rasta, 150 gram och svindyrt, men ack så ljuvligt. Skall bli en löskrage. Gladast var jag över att ha hittat 20 mm grova rundstickor 80 cm långa. Jihaaa, nu kan jag sätta upp något trevligt tjockt på stickorna. Knapparna slank med i bara farten. Skulle vara vackert att ha de där röda i ett virkat knapphalsband, men måste hitta några andra att skarva med först.

De här garnen hittade jag i Menita på Högbergsgatan. Det blåa alpackagarnet från Sandnes, 200 g, ska bli en slipover åt dottern, den festliga Fashion Loop-härvan, 100 g, har jag idag virkat till en halsduk, de där rosa härvorna är Silky Tweed från Rowan och helt fantastiska, Fabelnystanet måste jag bara ha för färgens skull. Ursprungligen fanns det två nystan, men jag avstod snällt från det andra eftersom en dam skrek till när hon såg det i min hand. Hon skulle förstås just precis ha samma färg till sina pulsvärmare. Jag gav genast bort ett av nystanen eftersom jag inte hade någon vettig tanke med mitt inköp annat än att jag gillar färgen. Ingen bra orsak att skaffa mera garn, jag vet...
Stort TACK till mamma som sponsrade mina inköp.
Novitas Bambugarn har jag två nystan av. De var verkligt förmånliga och jag har ju redan stickat av det ena nystanet.
Men det blev ju kvar hela 36 g, så nu gäller det att hitta på användning för det ljuvligt mjuka garnet. Mamma fick sin trasa i fredags och hon tänker använda den som tvättlapp och inte alls till disken, utan till sitt ansikte.

Sen är det ju faktiskt så att det inte alls är hälsosamt med garn i mataffären, åtminstone inte för garnomaner.
Tisdagen den 4.10 var jag av och in i Sale i stan och ojne vojne där fanns garn -30% i billiga korgen. Jag föll förstås för den rosa färgen och plockade först alla de nystanen. Sedan tyckte jag att de där nystanen till vänster också var så vackra och gick ju perfekt ihop med de rosa och vips hade jag några nystan till i min kundvagn. Jag hade redan gått därifrån när jag tveksamt vände mig om och tyckte att de tre nystanen längst till höger såg så övergivna och ensamma ut att det var bäst att de fick åka med mig hem. Och nu har jag då garn igen för ett litet tag framöver. Och nu vågar jag knappt gå nånstans alls längre, inte ens till mataffären.
Men, lugn bara lugn, igår var jag och inhandlade kattmat i Robin Hood. Och visst stod jag vid garnhyllan, men jag klappade bara lite om nystanen och gick raskt vidare. Det ni! :)

Lite stickflow har jag tappat för jag får inte ens till ett par sockor längre. Två gånger har jag lagt upp maskor och två gånger rivit upp alltihopa. Inte konstigt att inget blir färdigt med en sådan metod. Har fått förfrågan om jag kunde sticka benvärmare åt flickvännen.
Hmmm, kan jag det?



onsdag, oktober 05, 2011

Rosa bandet

Har lekt med tanken på att bara sticka och virka i rosa nyanser under oktober månad. Men redan idag har jag påbörjat ett projekt i annan färg.
Igår lade jag dock upp till den här disktrasan med rosa bandet. Och vet ni vad? Jo, det är jätteskönt med ett litet projekt, som faktiskt blir färdigt på samma dag. Jag hann dessutom delta i stickcafé både i verkliga livet (IRL) och på Facebook.

Garn: Bambu från Novita
Åtgång: 18 g
Stickor: Nr 4

tisdag, oktober 04, 2011

På Domkyrkans trappa

I lördags var jag förstås i Helsingfors när mormorsrutefiltarna lades ut på Domkyrkans trappa. 
Det var superduperhäftigt och coolt. Vi tappade helt andan när vi kom bakom hörnet till Senatstorget. Synen som mötte oss var överväldigande.
Hela domkyrkotrappan var full av mormorsrutor, 3 800 plädar och 150 000 virkade rutor (15*15 cm stora).

Och inte nog med det; hela 4 000 plädar var ännu kvar på lastpallarna. De rymdes helt enkelt inte på trappan!!!! 

Tog man av sig skorna fick man gå, sitta eller ligga på trappan. Solen värmde skönt liksom filtarna, som innehåller så mycket omtanke och kärlek. När det gick upp för mig att virkare runt om i Finland faktiskt har åstadkommit 300 000 mormorsrutor för att ges bort, blev jag så rörd att jag stod med tårarna i ögonen. Lite genant att gråta där på torget inför alla turister och huvudstadsbor med flera, men som sagt, det är så överväldigande. Tillsammans är vi mera och kan åstadkomma storverk.
Plädens strategiska mått är 35 x 60 meter, så det lär nog bli världsrekord även om det tar ca två månader innan det officiella konstaterandet kommer.

I den där färggranna mängden av rutiga plädar gick det inte att hitta sin egen filt. Men nån hade varit fiffig och virkat Finlands flagga och den syntes åtminstone på långt håll.
För övrigt har jag här hemma fått ett mycket strängt förbud: Jag får inte säga ett ord till om mormorsrutor och plädar. Men hur ska jag kunna låta bli att tala om det när hjärtat är så fullt av glädje och stolthet över människors givmildhet och värme? Än finns det hopp för mänskligheten. Ge dem en virknål, lite garn och ett meningsfullt projekt där man konkret kan hjälpa och resultatet överträffar det tänkta målet åtta gånger om.