fredag, februari 24, 2012

Aivan mieletön paketti Ett helt fantastiskt paket

- Ai, kuinka nätti, huokaili postivirkailija tiskin takana tänään kun kävin noutamassa helmikuun paketti. Valitettavasti ketään ei ollut paikalla eilen kun postiljooni kävi oven takana.

Ja, onhan paketti aivan ihana, juuri minulle sopiva ja mun näköinen.

Ja sisältö sitten, se on aivan mahtava:
4 kerää Rose mohair, raikas kevänväri ja yksi kerää Kotiväki virkkauslanka, pussillinen cashew-pähkinöitä, nam-nam. Kiva kortti, valitettavasti se ei oikein näy nyt. Täytyy kuvata uudestaan.

Ja, piste i:n päällä, Lapin Kulta olutlasi täynnä karkkeja. Tälläinen lasi todella puuttui kokoelmastani. Upeata. Kerään siis näitä laseja silloin tällöin, mutta nyt niitä ei ole tullut vastaan kirpiksellä pitkään aikaan.
Oi, SNY:ni miten voin kiittää tästä mielettömästä paketista? Ja , mistä tiesit että Rose mohair oli hankintalistallani?
KIITOS, KIITOS, ja taas KIITOS tästä mahtavasta paketista! Olet ihana ystävä.


- Oj, så sött paket, suckade postens dam idag då jag löste ut mitt paket, som min hemliga stickvän skickat. Igår var här tyvärr ingen på plats då postiljonen stod bakom dörren med paketet i högsta hugg.
Och visst är paketet sött och alldeles som gjort för mig, inte sant?
Innehållet är helt fantastiskt:
4 nystan Rose mohair i en vårgrön pigg nyans, 1 nystan Kotiväki virkgarn i en härlig rosa färg, en påse cashewnötter, mitt favoritgodis, och ett härligt kort, som tyvärr inte riktigt kommer till sin rätt här. Ska försöka åstadkomma ett bättre foto så fort det blir lite lugnare.
Och som pricken över i:et, ett Lapin Kulta ölglas fullt med karameller. Ett glas som jag inte har från tidigare i min samling. Härligt. Mitt ölglas-samlande har legat nere en tid för jag har inte hittat nåt på loppisar på länge. Men nu fick jag blodad tand. Det här glaset är jättefint, som nytt.

Super duper mega stort TACK till min underbara hemliga stickvän, som skickade ett så här fint paket till mig.
Olen aivan otettu = jag är riktigt rörd.
Tänk att nån vill glädja och överraska mig på det här fina sättet!
Ett riktigt trevligt veckoslut till er allihopa!
Hyvää viikonloppua kaikille!


onsdag, februari 22, 2012

Garnåtgång i december 2011

I dag har jag varit på stickcaféet i stan. Riktigt trevligt, även om luften tog slut där i bakre rummet. Härliga människor som stickade, pratade, tipsade och uppmuntrade. Jag blev jätteinspirerad igen efter att ha haft svårt att bestämma mig. Kanske det blir lite mera fart på stickorna nu och på bloggandet med för den delen.

Före jag skulle iväg var jag smått desperat eftersom jag inte hittade en garnhärva jag hade velat använda. Att välja rätt stickning att ta med till caféet är en konst. Om det är ett svårt invecklat mönster brukar det bli att repa upp om man har koncentrerat sig mera på talet än på stickorna. Å andra sidan är det ju just i stickcaféet man har möjlighet att fråga om man kör fast i mönstret. Själv glömde jag alldeles bort att fråga hur många maskor man ska ha till sockor i storlek 48. Nån av er som vet?

Jag hade med mig jättestora högar med mönstertidningar, till damernas stora glädje. Får man ta? Alldeles gratis? Javisst, ta nu ordentligt.
Alla var rörande överens om att mönstertidningar INTE hör hemma i pappersinsamlingen.

Och så var det då mitt ökända garnlager. Förvånat kan konstateras att det inte ser totalt hopplöst ut. Dels använde jag garn och dels gav jag bort. Men framförallt handlade jag ju inget! :) Endast tre nystan Puro för 10 euro. Hade tänkt att de skulle bli till en halsduk, men hann aldrig ens börja på en sådan.

Kajastus (finska) heter den här intressanta färgen

Så här såg det ut i december förra året:

Använt:
  • Benvärmare                                  244 g
  • Virkad stjärnfilt                              832 g
Inhandlat:
Puro (Novita)               150 g

Erhållit:
Gåva av Inno                200 g
Julklapp från Irland       100 g
Födelsedagspresent     100 g
Julklapp                     2 100 g

Donerat:                      530 g

Garnlagret:
Ingående saldo från november             25 389 g
+ i december                                          1 044 g
Garnlagret totalt:                               26 433 g

fredag, februari 17, 2012

Salainen lähetys Hemlig försändelse

Eilen sain hienon yllätyksen salaiselta. KIITOS ystäväni. Siltö on sekä käytännöllinen että kaunis. Ja Nalle Puhkin pääsi mukaan.
Igår fick jag en försändelse med vändagshälsningar av min hemliga stickvän. Ett vackert filtat hjärta med reflexhjärta inuti, ett praktiskt mått för både stickor och som mätning samt garnavskärare. Ja, ni vet sådan där "monitoimi" (multi) mått. Och ett mycket vackert hemgjort kort. TACK!

På stickfronten inte mycket nytt. Satt ikväll och såg på Skavlan på TV och stickade 2 cm för långt på ena axeln på slipovern jag håller på med.( Mycket på där!) Måste alltså repa upp. Tur att det bara handlar om 15 maskor. Man ska inte hålla på med stickning då man är trött.

lördag, februari 11, 2012

En cape

- Houston we have a problem, skulle jag ha lust att utropa om capen jag stickade och fick färdig förra månaden. Men hur skulle det nu kunna vara ett problem så där på riktigt när stickningen är färdig? Tja, kanske snarare en utmaning. Till saken hör nämligen att när det här alstret var färdigt ville vare sig undertecknad eller dottern ha det. Garnet är hur ljuvligt som helst. Sticks inte eller så, men jag vill hellre ha en sjal eller bred halsduk, eller...Dottern igen tycker väl att det är en "tantig" modell och struntar blankt i att en cape är högsta mode. Hon vill ju helst ha släta enkla saker i stickväg. Inga spännande extra avvikelser eller mönster.
Vad göra? Jo, jag gömmer capen i garderoben och försöker trolla fram den vid jultiden. Simsalabim.
Nu har jag alltså redan en julklapp färdig för i år. Det är till att vara ute i god tid. 

Modell: Modell nr 35 från mönstertidningen Moda nr 5/11
Garn: Astrakan från Lang Yarns, inhandlat på Tammerforsmässan i november 2011
Åtgång: 300 g
Stickor: Rundsticka nr 10 både 80 och 60 cm

En lättstickad trevlig modell med två räta varv och två aviga varv. Här är det garnet som gör modellen.

torsdag, februari 09, 2012

Garnåtgång i november 2011

Försöker skärpa mig och uppdatera en del som släpar efter. Kan väl säga att november förra året var en svart månad vad det skenande garnlagret beträffar. Nog för att garnnystanen är färggranna och vackra:
Tur att jag hållit mig rätt långt på den garnlösa stigen sedan dess. Idag fick jag dock tips om förmånligt vackert och praktiskt garn i mataffären. Tur att yngsta sonen handlade så jag inte behövde utsätta mig för svåra frestelser. :)

Så här såg det ut i november 2011:
Använt:

Inhandlat:

Från Elmamässan                 200 g
Sammanlagt:                     3000 g

Gåva av Inno (SNY)           100 g

Donerat                               100 g

Garnlagret:
Ingående saldo från oktober           22 917 g
+ i november                                    2 472 g
Garnlagret totalt:                         25 389 g



onsdag, februari 08, 2012

Fick en utmaning

Tilda har utmanat mig och jag kan förstås inte stå emot. Så håll i hatten:

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Jobbade då liksom nu som datalärare både i grannstaden och numera hemstaden, Seniordatakurser, Word, Excel, Internet, personlig datahandledning osv. Åkte runt i hela östra Nyland.

Vad gjorde du för 1 år sedan?
Exakt för ett år sedan den 8.2 höll jag datakurs för utvecklingsstörda (beklagar men det heter fortfarande så i Finland!) och Teknikhörnan i grannstaden. Slutade faktiskt redan kl. 17.45 och var ledig på kvällen för den inplanerade kursen blev inte av p g a för få deltagare. Sportlovet hägrade då liksom även nu, endast en och en halv vecka kvar till ledigheten.

Vilka 5 snacks tycker du om?
Nötter av olika slag, allra mest cashew, Hot Rod -som är en sorts chips, äter dem rätt sällan faktiskt, Tuc-kex, ostvåfflor och hallonbåtar

Vilka sånger kan du utantill?
Massor av psalmer. Har nämligen gått i folkskola (ja, jag är så gammal!) på den tiden när man lärde sig sångtexter utantill. Till saken hör att jag dessutom har bra minne, vilket far i huset beklagar. Få se nu om jag minns alla sånger: Stilla natt, Härlig är jorden, Den blomstertid nu kommer, Blott en dag, Guds kärlek, Gud som haver, osv
Förstås kan jag de flesta texterna till ringlekarna också.
Sen kan jag förstås lite Runeberg också: Jag gungar i högsta grenen, Källan eller jag sitter Källa vid din rand. Tove Janssons Höstvisa, Modersmålets sång, Taube, Dan Andersson m.fl. Kan tyvärr inte räkna dem alla för då får jag sitta här hela natten.
Ska vi alltså sjunga lite? :)

Saker du skulle göra om du blev mångmiljonär.
Ge det mesta åt barnen och sedan bege mig ut på en livsresa utan mening eller mål.

5 dåliga vanor du har
Få se nu, ni vet ju redan alla att jag är en garnoman. Vad ni däremot kanske inte vet är att jag är jättelat, tyvärr är jag också totalt ointresserad av kläder, vilket innebär att det inte finns mycket gångbart att välja på. Somnar sällan från en bok, vilket innebär att det är livsfarligt för mig att lägga mig med en bok i nyporna. Tänk om jag blir så uppslukad att jag läser ända till morgonen. Är rätt envis, men det beror ju på att jag oftast har rätt i 99 fall av 100. Ibland är det ju bra att vara envis och inte ge sig.

5 saker du gillar att göra
Vara tillsammans, med familjen, med vänner, med kursdeltagare med...
läsa,
sticka eller virka, jobba och lära mig nytt.

5 saker du aldrig klär dig i
Päls, genomskinliga plagg, små toppar, bikini, one-piece, fast de kanske kunde vara sköna? Måste kanske begrundas lite...

5 favoritsaker
Handväskan (oftast en av märket Esprit), örhängen (fast jag annars inte är så där jättemycket för smycken), Nokian (men orkar inte trixa alltför mycket med den), datorn (fast det är ju mitt arbetsredskap) och förstås mina garn, handarbetsböcker, mönstertidningar mm som har med hantverket att göra.

5 bloggar jag ger utmaningen vidare åt (absolut inget tvång att delta):

Smycka
Soans pysselblogg

Nu är jag alltså avslöjad! :)

söndag, februari 05, 2012

Från vävsalen

- Har du varit på lan-party, frågade vår "irländare" idag via chatten, då han hade läst lokaltidningen på nätet.
Nej, icke då, men visst var jag med på sticknatten i fredags och superduper trevligt hade vi. Undertecknad, samt två andra av yngre årgång, gick rätt tidigt. Hur skulle nu vi yngre orka i samma takt som pensionärerna?
Yngsta sonen tröstade mig när jag beklagade det faktum att jag redan vid midnatt åkte hem.
- Ja, men du har ju inte vilat mitt på dan. Det har säkert seniorerna gjort.
Om jag hade haft tillgång till egen bil hade jag nog hållit på till typ ett- tvåtiden på natten. Men nu blev jag hämtad vid midnatt och kunde inget annat göra än att snällt följa med hem.
Tack till arrangörerna som ställde upp med förplägnad och köksarbete. Tack också till mamma, som sponsrade mitt deltagande. För den pengen kan en kvinna få sin utbildning.

Beklagar att jag ligger efter med bloggandet och rapporteringen av färdiga alster. Är inne i en intensiv jobbperiod, som ännu fortsätter inkommande vecka. På något konstigt sätt har jag lyckats få in alla kurser som går en gång i månaden på precis samma vecka. Med tanke på att planeringsansvaret är mitt är det minst sagt frustrerande. Hur kan jag vara en sån idiot?

Från vävsalen eller rättare sagt bommen (?) om jag minns vokabulären rätt, togs den här jullöparen ned redan i november 2011. Och inte hade jag den på bordet under julhelgen. Ack, ack.
Över två meter lång för att passa till vårt stora köksbord.
Här har jag använt både sockgarn, bast och glittrigt papperssnöre. Effekten blev rustik och julglad. Sen om det är snyggt är en helt annan sak...
Garnåtgång:  
7 bröder raita (rand) från Novita
428 g
Papperssnöre från Lappajärven Värjäämö
100 g
Den röda basten är från Kauhavan Kangasaitta, men den har jag inte vägt, för den ingår inte i mitt garnlager. En hel härva gick det åt i varje fall.