onsdag, maj 30, 2012

Megakokoinen paketti Ett megastort paket

Eilen saapui posteljooni ovelle. Isäntä oli vastassa ja aivan ymmällään.
Itse olin aivan mykistynyt. Siis megakokoinen paketti minulle! Ja, niin hienosti pakattu taas kerran. Paketin sisältö on niin superduper ihana ettei sanotuksi saa!

Jotain syötävää. Niin, hyvä maustekakku.Mmmmm...
Onneksi se tuli eilen sillä tiikerikakkumme oli päässyt loppumaan!

Isokokoinen suklaalevy, eikä isännän herkkuja! :)

Ja sitten hampurilaisia minuun makuun. Sanoin isännälle että ne ovat muovipalasia! :)

Olutlaseja ja mieliherkkuni cashewpähkinöitä. Lapin Kulta olutlasi vasemmalle oli minulle aivan uusi. En ole nähnytkään semmoista ennen.

Kivat lintuservetit!
Kaunis kangaspussi. Ja, sieltä löytyi...

Valkoinen virkkauslanka, juuri mitä tarvitsen KYH-projekteihin!

Ihana pehmeä alpakkalanka ja kivoja olutlaseja.

Nåja, nyt ajattelette että se oli siinä. Mutta eihän, paketissa oli jotain aivan fantastista:
Niin kaunis kissakori, että...



Ihana, ihana SNY:ni (edelleen salainen!) miten voin kiittää tästä megapaketista kunnolla?
Ei mitenkään, mutta olen niin iloinen ja kiitollinen tästä hienosta paketista.
Isäntä on vielä aivan hämmästynyt:
- Miten tuntematon ihminen voi lähettää näin hienon paketin sinulle, hän kysyi jatkuvasti eilen.

Kissakori on kulkenut mukaan neulekahvilaan eilen ja tänään työpaikalle. Ja kori on ihailtu. Lucky, lucky me jolla on mahtava SNY!
KIITOS, KIITOS, KIITOS ja KIITOS myös siitä... ;)

Igår när postChrisse kurvade in på gårdsplanen tog far i huset emot ett megastort paket adresserat till mig:
Och innehållet sen, oj, oj, oj, va fina grejer och vad mycket! En hembakad jättegod kryddkaka (tur för mig eftersom tigerkakan tog slut precis igår), en jättestor Kalev vitchokladplatta (tur att far i huset inte gillar den sortens godis, så kan jag njuta länge, länge utan att behöva vara rädd för att plattan skall försvinna i en annan mun än min!), två godishamburgare (hehe, lurade far i huset och sade att det var nån sorts plastbitar. Fy på mig!), två förpackningar med fina fågelservetter, tre ölglas och i det ena fanns mitt favoritgodis, cashewnötter. Mums!

Ett sådant här Lapin Kulta ölglas har jag inte sett förut. Härligt, nu har min samling utökats ytterligare.

Förstås fanns det också garn i paketet. I en vacker tygpåse (precis mina färger) hittade jag ett vitt nystan med Novitas virkgarn. Kommer bra till pass nu när jag ska starta med mina KYH-projekt.
I ytterligare tre ölglas hittade jag tre nystan underbart mjukt alpackagarn.

Ölglasen längst till vänster och längst till höger är lite speciella.

På det till vänster står det: "Rouvan saunaolut" = fruns bastuöl,

och på glaset längst till höger står det "Isännän saunaolut" = Värdens bastuöl. Nu fattas endast bastun för ölet har vi! :)

Och som socker på bottnen, en helt fantastisk korg med vackra kattbilder. Den var med till stickcaféet igår och till mitt jobb idag och överallt har den väckt vederbörlig beundran. Sedan har jag fått berätta och förklara vad SNY är för något.
Det som alla förundrar sig över är hur en människa, som inte känner mig annat än genom min blogg, kan ge mig så här fina gåvor. Ja, hur är det möjligt?
Min hemliga stickvän har förutom de fina gåvorna också stärkt mig i tron om människans godhet och det är jag verkligt tacksam för. Min naiva tro på att människor är goda är härmed bevisad, eller hur?




Ett jättestort och varmt TACK till min fortfarande hemliga stickvän!

måndag, maj 28, 2012

Kesäyön hullutus KYH 2012 Sommarnattens galenskap 2012

Jihaaa, olen ilmoittautunut KYH:iin 2012. Tietokoneessani on jo aika hyvä lista projekteista. Pitää olla suunnitelmallinen! :)



Från den ena galenskapen till den andra: Idag har jag anmält mig till Sommarnattens galenskap 2012. På finska KesäYön Hullutus = KYH.
Borde inte ha gjort det, för jag har ännu hälften av förra sommarens projekt ogjorda, dvs 12 st UFON, men, men jag är ju som bekant lite galen...
Har redan gjort en excel-tabell. I den har jag listat alla tänkta projekt + 21 reservprojekt.
Idén med KYH är att man startar en ny virkning eller stickning från 1.6 fram till den 23.6 = 23 olika alster. Sedan har man tid på sig fram till den 31.7 att slutföra allting.
Vis av skadan från förra året, har jag i år tänkt hålla mig till:
a) SMÅ, mycket små projekt
b) nysta garnet färdigt
c) genast byta projekt om det första jag tänkte inte alls tilltalar mig.
Smart eller hur?
Gäller ju att vara organiserad! :)
Och javisst, erkänner villigt att en del av det roliga är just planerandet. Att bläddra i mönstertidningar, kolla om det finns sådant garn som behövs - och det gör det ju nästan alltid! - och sedan ta fram stickor och virknålar. Haa, det kliar redan i fingrarna att få börja.

Vädret brukar jag inte tala så mycket om, men konstateras kan att vi har haft ett härligt sommarväder under hela veckoslutet. Och jag var på en verkligt trevlig fest igår.

fredag, maj 25, 2012

Galet billigt

En allmän varning utfärdas: Om ni har dåliga nerver, är garnomaner eller mina barn - HOPPA ÖVER DET HÄR INLÄGGET!
Det här är helgalet och jag skäms faktiskt. Jag har förstört mitt garnlager!!! Här har det levat på svältgränsen i fyra månader för att nu fläska till sig ordentligt. Ack, ack, ack.
Hoppas ni inte kommer att peka finger åt mig efter detta. Nu har jag i varje fall samlat mod till mig och presenterar härmed min galenskap till allmänt beskådande. Ni är vederbörligen varnade!

Förra lördagen var jag alltså till grannstaden på Galet-billigt-garn-dagen. Och galet var det på många sätt. Det började inte bra för jag körde fel. Till saken hörde att jag inte kollat adressen till garnlagret och det hade inte heller mitt trevliga sällskap gjort. Alltså fick vi förlita oss på en annan vilsen dam, som uppfordrande ringde hem till sin karl och bad att få adressen, pronto. Sedan kunde jag köra efter henne. MEN vi var försenade. En hel busslast med människor trängdes redan i det pyttelilla lagret och det minskade i garnlådorna med expressfart.

Jag trodde ju att jag var utrustad med vassa armbågar, men hej vad jag bedrog mig. Fick snällt stå och vänta på min tur och hann knappt riva i några garnpåsar alls. Än mindre se vilken färg eller kvalitet som garnet hade. Modet sjönk på mig när dam efter dam verkade komma undan med just den färgens garn, som jag också skulle vilja ha. Till sist blev det mer eller mindre sjövilt och det gällde att fort knycka de sista garnpåsarna oberoende av färg.

Lite snopet alltså, för jag var förberedd. Hade en Ikeakasse att fylla och tur var det, för de där löjligt små plastkorgarna gick inte att finna nånstans. Jag visste också vad jag skulle ha för sorts garn: Bomull, bambu, soja. Men, men, lagret var skövlat och det gick inte att få tag på vissa sorter alls. Som sagt blev lite vilt och det slutade med att om färgen var bra rev jag påsen åt mig. Om färgen inte var direkt min, men det var billigt ändå så... Nå, nej inte nu ändå. Det mesta vet jag nog vad jag skall ha till, men när jag däremot skall ha tid att förverkliga allting är en helt annan sak...

Hur jag än ser på saken så är det här för mycket, på tok för mycket:
Organic Cotton DK i en vackert blekrosa (heter det puderrosa eller är den mörkare?) färg. Fanns bara 8 nystan för nån hade rivit upp påsen, men 400 g skall väl räcka det med?
Mörkt mörkt blått yllegarn, fem (á 100 g) härvor Fårö. Skall väl antagligen användas i vävsalen, men passar säkert som sjalgarn också?
1½ kg Merino Mix för 15 euro! Rena rama vrakpriset. Ska bli till en väst och en tröja. Lite tråkig beige färg kanske och endast en naturvit.

Underbar färg på Mini Duett. Var frestad att ta en påse till, men till all tur fanns det inte, för när jag kom hem upptäckte jag att det inte var 500 g i Sandnespåsarna utan ett helt kilo. Hujeedamej. Och jag som trodde att Sandnesgarnet bara var dyrare. Fick en lindrig chock när jag räknade igenom garnmängden här hemma.
Mera organiskt bomullsgarn i en ljus ljus beige färg. Finns en hel drös med olika projekt jag kan tänka mig av det garnet.
I bakgrunden ett impulsköp eller snarare ett desperationsköp för jag såg endast färgen och att det stod Sandnes på etiketten och så rev jag tag i garnpåsen. Ett kilo Smartgarn som jag faktiskt inte vet vad jag skall göra med. Men kan ju fundera över sommaren.

Mera bomull. Det var ju bomullsgarn jag skulle ha. Till vänster Mandarin Classic i en härlig färg och till höger Mandarin Petit i en färg som såg svart ut inne i lagret, men som är mörk blå. Två kilo garn som jag kan göra vad som helst av och precis vad jag ville ha. Fast jag trodde ju att jag hade 500 g/garnpåse...

Moppgarn har länge stått på min önskelista och nu fick jag alltså tag på det. Tyckte inte riktigt om färgen först för jag hade tänkt använda det till en filt/pläd. Men det fanns endast i denna orange färg. Fem euro/kon, som vägde 1,5 kg. Visste utan tvekan att jag behöver två koner för jag stickade ju en filt i vintras. Beträffande det här garnet så har jag tänkt om och hittat ett trevligt mönster, så i sommar ska jag virka en fyrkantig matta.

Efter att ha överlevt den här grabba-fort-tag-i-garnet-pärsen gällde det att utrusta sig med en stor portion tålamod för garnet skulle betalas. Kön till kortbetalningen ringlade sig över hela gårdsplanen och det tog "endast" 40 minuter innan jag kom fram till kassan.

Om ni trodde att mitt sällskap och jag hade fått nog vid det här laget, så, ja, då känner ni inte oss. Förstås rattade jag in till stan och vi tog oss till själva garnaffären. Ack och ve. Där tuffade jag till mig och rev tag i en tom plastkorg från golvet framför kassan. Ikeakassen var ju fullastad bak i bilen. Jag frågade inte ens om korgen var ledig jag bara norpade den som om det gällde liv och död.

I affären fanns det många spännande garnsorter, suck och stön.
Lite på måfå plockade jag de här Spray-bomullsgarnen på mig. Skulle gärna ha velat ha mera av de lilafärgade nystanen, men fanns bara de här två, tyvärr. De var nedsatta med 66,3%, så det blev 1,50 €/nystan.
Sockgarnet är ett impulsköp. När har ni sett mig sticka sockor senast? Just det! Men passar kanske till andra projekt? Var nedsatt med 30% = 6,90 €/100 g nystan. Klart att jag inte kunde låta bli dem!

Söta som socker är de här härvorna och sockerrörsfiber är de också gjorda av. Färgen vet jag liksom sedan inte riktigt med. Jättemjukt och skönt garn, skulle passa perfekt till babykläder om det inte vore för handtvätten. De här härvorna var förstås också de enda kvarvarande och måste ju därför räddas! :)
De var nedsatta med 40% = 6,59 €/100 g härva.

De här ljuvliga garnerna, som är en blandning av ull och angora var tänkta att bli en tjock och skön sjal att krypa in i om den kommande vintern blir kall. Men, de är så sköna att klappa på så vet inte om jag kan göra mig av med dem i en stickning?
Trots att dom var nedsatta med 50% blev det ändå hela 3,62 €/50 g nystan.

Och så föll jag pladask för den ljuva färgen. Plockade alla 8 nystan från hyllan. Tur att priset var nedsatt med 60% = 1,98 €/50 g nystan.
Ser framför mig en filtad väska av något slag. Nån av er som har ett bra mönster som inte kräver mer än 400 g? Annars får det bli nån sorts sköna hemmatofflor åt mig! Också det med tanke på den kommande vintern.
Längst inne i butiksvrån hittade jag de här fina och mjuka nystanen, bambu och pärlor viscose. Och jag visste precis vad jag behöver dem för. Färgen var jag lite tveksam till. Stod och funderade en liten stund innan jag plockade alla 16 nystan på mig. De var nedsatta med 70% = 1,74 €/50 g nystan. Synd om er som blev utan!
I tisdags på stickcaféet började jag redan sticka av garnet och det är underbart mjukt och färgen är inte så gul som jag först trodde. Här har första nystanet försvunnit.

Efter den här billiga garn pärsen gick vi omkring i Gamla stan i alla små trevliga affärer, inredning, babykläder och hantverk. Allt i en salig blandning. Vi åt god husmanskost till lunch på Hanna Maria.

I hantverksaffären Ida hittade vi neiti P, som importerar garn av bananfibrer från Indien. Förstås måste jag ju ta två nystan, bara för att... ja för färgens skull och den härliga konsistensen. Vad det ska bli? Inte en susning. Kanske en halsduk för de stickade provlapparna var så mjuka och sköna.

Och nej, jag ska INTE köpa garn mera, åtminstone inte på några månader! :)




fredag, maj 18, 2012

Knitting bag

Vet inte om jag nånsin avslöjat att jag faktiskt är fembarnsmor. Om inte så är det väl dags nu då alla barn redan hunnit bli vuxna och mer eller mindre flyttat hemifrån. Kvar finns endast deras katter, som av olika orsaker inte passat in i barnens nya livsmiljöer.

Av de här fem gullisarna är fyra killar och det tenderar att bli lite grabbigt. Så också när vi firade morsdag förra söndagen. Fick dels precis vad jag önskade mig, dvs en ny mikrovågsugn, men också två överraskningar. Vet att det är lite småtrist med hushållsgrejer till mor, men behövde en sån och visste att barnens far är så snål att han inte kommer att investera i en dylik mackapär. Rätt hade jag för nu vågar han inte använda den nya ultramoderna tingesten, som värmer jämt över hela tallriken, i motsats till den där tillfälliga, som fått bo ho oss efter att min urgamla gick sönder i januari i år. Även den en present, men den gången av min mor, som i tiderna tyckte att jag behövde kunna värma barnmaten snabbt.

- Här är din nya knitting bag, sa yngsta sonen då han gav mig den här gröna lådan:
- Den är vattentät, tillade han stolt.
Gissa vad det har varit i den? Ja, och var man hittar såna här gröna lådor?
Låsanordningen är riktig high-tech. :)

För att jag inte skulle bli alldeles besviken så hade han också köpt en skiva åt mig:
Härligt! Nu är cirkeln sluten, för den första c-kassett jag fick i tonåren var också en Slade! Den hette "Slayed?"

Just nu försöker jag förbereda mig mentalt inför morgondagens pärs. Ska iväg till grannstaden på galet-billigt-garn-dagen. Förra året var jag ju tryggt på Åland, men i år ska jag verkligen utsätta mig för faror och frestelser. Stod att läsa på nätet att det ordnas busstransport från H:fors. Måste nog vässa armbågarna rejält nu så jag inte blir utan garn! :)

torsdag, maj 10, 2012

Kuggommarknaden

I lördags var jag till folkhögskolan Axxell, Kuggom på deras årliga marknad. Här står hantverket högt i kurs och det fanns mycket intressant att se på.

En av skolans linjer är artesan, keramik. Kursdeltagarna på den har fått lära sig olika tekniker, bland annat japansk bränning, som är verkligt spännande.
Här två fat som såg alldeles likadana ut innan de brändes.

Den här fina hunden har Liisa Heiskanen gjort.

I ateljéhuset håller dekorationsmålarna till. De har dekorerat allt möjligt och målat många väggar i hela skolan, t o m i båthallens kafferum.

 Här håller Greta Westerholm på att dekorera en vägg.

Det här vackra hallskåpet skulle jag inte ha något emot att äga. Kunde ju förvara mina vackraste garner i det. Skåpet har målats av Lotta Stenback.

En kurs i snideri ingår i utbildningen artesan, trä. Så söta igelkottar, men ack så stickiga! :)

I textilhuset håller möbeltapetserarna till. Här stoppas det med sjögräs.

Och skickliga är dom. Synd att jag inte hade/har 80 euro lösa pengar så hade jag köpt en sådan där fotpall till min stickfåtölj.

Så glad över hantverksglädjen och skickligheten. Drabbas själv av lust att delta i någon kurs, men bort det från mig. Nästa läsår är det endast jobb, jobb, och åter jobb som gäller.
Och ja, ifall ni funderar, jag frågade och fick lov att fotografera.



onsdag, maj 09, 2012

Award

Har fått en award av Tilda. Tack för det!

Information om Liebster Blog Award.
Liebster Blog Award är skapad att lyfta fram bloggar med 200 st prenumeranter eller färre. Jag följer reglerna och skickar vidare med engelska regler.

In order to accept the avard,the recipient will:
1. Thank the person who gave you the award
2. Link back to that persons blog
3. Copy and paste the award to your blog
4. Present the award to 3 -5 blogs of 200 followers or less that you feel deserve this recognition.

Jag väljer 5 st bloggar som jag vill ge lite extra uppmärksamhet i form av en Award:

 

Alexandra

Annika

GuNilla

Mikaela

Sunna

 


måndag, maj 07, 2012

Dubbelnummer

I torsdags kom dubbelnumret, 5-6 2012, av Suuri Käsityölehti med posten.

Med spänd förväntan bläddrade jag i mönstertidningen sent på kvällen. Och tyvärr lite besviken blev jag allt. Var blev allt spetsmönstrat av? Det som enligt alla trendmedvetna lär ska vara sommarens hit nummer ett. Novita har i varje fall dammat av lite gamla spetsmönster. Och de ligger helt i linje med de mönster jag bläddrat bland på jakt efter inspirationen. Nu just verkar det igen som om inget blir färdigt. Ja, och det som är färdigt stickat eller virkat har ännu kvar en massa trådar som nån borde fästa. Finns det frivilliga? :)

I den här tidningen ingick också en bilaga. En bilaga som är helt värdelös för mig:
 Här i huset finns inga prinsessor! Dessutom, att sy, huujedamej! Sånt klarar jag inte av.

Extra plus dock för riktigt trevliga herrmodeller. Men när har ni nu sett mig sticka en herrtröja?
Just det, inte på länge! :)



torsdag, maj 03, 2012

Kaikki irti

Tietysti oli aivan pakko ottaa kaikki irti mahtavasta paketista.

Ja, niinhän tein, sillä löysin reseptejä sanomalehtipaperista. Unkarilainen rahkapiirakka näyttää hyvältä. Nyt vaan odottelemaan että raparperit kasvaisivat niin teen oman piirakkaversion.


Måste ju ta ut allt av det fina paketet jag fick igår. Så jag läste lite i de där tidningspappren som omgav ölglasen. Och då hittade jag recept, som jag förstås klippte ut. Den ungerska kvargpajen ser riktigt god ut, trots att pappret är lite skrynkligt.
Nu väntar jag bara på att rabarbern skall växa så jag kan baka min egen pajversion.

onsdag, maj 02, 2012

Iso mahtava paketti

Tänään tuli iso mahtava paketti minulle. Tippa silmässä avasin ja voi jestas sentään miten paljon tavaraa minä sain. Katso vaikka:


Hieno kissatyyny. Älä välitä siitä punaisesta langasta joka vahingossa tuli mukaan kuvaan.

Olutlaseja, mukin ja suklaata. Nam, nam. Ei ole monta Suffeli puffia jäljellä. Valitettavasti yksi lasi oli rikki, se kapeamalli. Mutta nyt minulla on 12 kpl niitä, sillä sain  jo 10 kpl pääsiäiseksi.

Ihana kalenterimuki, Kultakeramiikan, kestää mitä vaan: mikro, uuni, pakastus ja konepesu. Niin kuin SNY kirjoitti: Nyt voin muistella tätä kevättä.

Ja tietysti paketissa oli lankakin. Katso miten hieno väri ja kaunis kortti jossa väriskaala toistuu.

Ja kaunis poppanaliina, SNY:n tekemä?

Tuulipuuska tuli ja otti koko liinan. Meinas livistää naapurille. Onneksi sain sen kiinni :)

Ja, Nalle Puhkin tuli mukaan. Oi, SNY:ni, olen ikionnellinen että juuri sinä olet ystäväni. Tämä paketti on niin runsas ja ihana että en tiedä miten kiittää. ISOKOKOISET KIITOSHALAUKSET Sinulle. KIITOS, KIITOS ja taas KIITOS!

Alltså, idag när jag kom hem på kvällskvisten vid halvåttasnåret väntade ett stort paket på mig. Innehållet var digert. En härlig kattdyna (bry er inte om den röda tråden som i misstag hamnade med på fotot), fem Lapin Kulta ölglas, ett hade tyvärr gått sönder i frakten. Det var ett sådant där smalt. Av dem har jag nu hela 12 st för till påsken fick jag 10 stycken av nästäldsta sonen med sambo. Nästa gång vi har alla barnen samlade kan jag servera mjölk, juice eller vatten från likadana glas. Det ni! Öl tror jag att det däremot kanske inte blir, fast vem vet! ;)

Jag fick också en härlig kalendermugg (Kultakeramiikka). Den tål vad som helst; mikro, ugn, frys och maskindisk. Min hemliga stickvän (SNY) skickade den så jag ska komma ihåg den här våren.
Smaskigt chokladgodis fick jag också; en platta med mörk choklad (70%) och en påse Suffeli Puffi, som det inte finns mycket kvar av.

Förstås fick jag också garn, hela 100 gram av Hjertegarns Baby Trunte 100% extra fin merino ull. Och se så vackra färgnyanser, som går ton i ton med det fina kortet.
I paketet fanns också en poppana-duk. Undrar om det är SNY, som gjort den?
Det kom en vindpust när jag fotade och duken höll på att rymma iväg till grannen. Tur att jag fick tag i den.
Och självklart fanns Nalle Puh med på ett hörn.
Kära SNY, jag är så glad att just du är min hemliga stickvän. Vet inte hur jag skall kunna tacka för detta fantastiska och innehållsrika paket.
Sänder VARMA och STORA TACKKRAMAR. TACK, TACK och åter TACK!