tisdag, november 24, 2009

Ljuvligheters ljuvligheter

I fredags då jag kom hem efter ett varv till stan, hittade jag en jiffypåse i postlådan. Mycket förvånat tittade jag på adressen. Tänkte att påsen hade hamnat bland vår post i misstag. Men klart och tydligt stod mitt namn och min adress där utanpå. Förbryllad tittade jag på de svenska frimärkena. Vem skickade paket till mig? Inte hade jag deltagit i någon tävling heller vad jag mindes...



Det blev fart på mina steg och väl inne i köket rev jag upp påsen och ut trillade det mest ljuvliga garn jag någonsin fingrerat på Grignascos Merinosilk i precis just min färg, ett mönster och en härlig virknål med 7:ans krok i ena ändan och 8:ans i den andra. På en liten lapp stod det hälsningar från min Hemlis-vän. Det gick snabbt må jag säga. Hade knappt hunnit anmäla mig till bytet innan det var ett faktum.
Vad skall jag nu hitta på att göra av det härliga garnet? Har ni några förslag? Testa på mönstret, som följde med?
Tusen tack min underbara hemliga vän.

Ihana salainen paketti saapui perjantaina. Tämä on Hemlis-vaihto. Paketti tuli Ruotsista ja siinä oli hauska virkkukoukku missä oli sekä 7 ja 8. Lanka on Grignascon Merinosilk. Minulle ihan uusi tuttavuus. Niin pehmeä, mutta mitä min teen siitä? Ehdotuksia?

tisdag, november 10, 2009

Hemlis 6

Har anmält mig till stickameras hemlisbyte nr 6. Spännande...

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag gillar olika sorters garn. Nu just är jag inne i en period där jag inte vill ha akrylgarner utan helst garner som går att tvätta i maskin. Min största svaghet är mjuka mohair, angora, alpackagarner i rosa, rött eller lila.


2. Vilka är dina favoritfärger?
Också här blandat, men skall jag sticka eller virka något åt mig själv blir det rosa, rött, eller lila. Saknar basfärger som grått, svart och vitt i mitt garnlager. Älskar melerade garnnystan. Det är så spännande att sticka med dem och se hur randningen framträder.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Inte vad jag kommer på. Gult använder jag inte annat än till påsken! :)

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Stickor i trä, älskar mina Knitpicks stickor och skulle behöva lite mera kablar till dem. Använder annars både raka och rundstickor samt strumpstickor.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Har stickat lite mera intensivt sedan år 2005. Före det hade jag ett uppehåll på 15 år. Tycker att jag är på en mittemellan nivå. Men försöker hela tiden lära mig nya tekniker. Tycker förstås att jag är rejält duktig som klarar av mönster både på svenska, finska och engelska.

6. Dricker du kaffe? Te?
Te. Av någon outgrundlig anledning gillar jag inte vaniljte.

7. Är du allergisk mot något?
Nix

8. Vilken slags musik tycker du om?
Är allätare vad gäller musik, men med en viss dragning mot visor. Älskar Cajsastina Åkerström. Lars Winnerbäck, Mauro Scocco, Lisa Nilsson, Lisa Ekdahl, Rebecca Törnqvist, Uno Svenningsson... Men gillar också CCR, BonJovi, Dixie Chicks m.fl.

9. Favoritgodis?
Godis typ sega råttor och Haribos nappar samt Läkerol pastiller, men gillar förstås också choklad, mest mörk.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Virkar.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Det är roligt att sticka allt möjligt och att variera. Nu i höst har jag haft en sockperiod, men skall snart övergå till tröjstickning igen. I våras höll jag på med sjalar.

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Jo på tre finska: Moda, Novita och Suuri Käsityölehti

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Virkade gardiner till våra tre stora köksfönster eller en stor filt av mormorsrutor.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Ja, jag använder. Måttet är: 20 cm.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Ja

16. Stickar du sockor?
Jadå

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Skostorlek 40.

18. När fyller du år?
På sommaren.

19. Stickar du med pärlor?
Gjorde ett försök i somras, men det blev inte riktigt lyckat.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Läser både deckare och romaner. Men det skall vara intressanta böcker. Deckarstil jag gillar är sådant som t ex P D James, Karin Fossum, Anne Holt eller Colin Dexter skriver. På romanfronten är det blandat. Har senast läst finlandssvenska böcker blandat med Paul Auster. Jag gillar Margaret Atwood och Joyce Carol Oates. Längre ned här på min blogg finns listat de böcker jag läst och då får man kanske en bättre uppfattning om min smak.

måndag, november 09, 2009

Onni muuttaa maalle - Prima liv på landet


Viime perjantaina sain ihanan paketin Sny:ltäni. Siitä paketista on iloa kauan. Ja, miten tiesit että minun seuraava hankinta olisi just ollut toi Bar magnifier ( elikä suurennuslasi mitä voi käyttää kun lukee kaavioita)? Oletko ajatusten lukija?
Lanka on pehmoinen ja minulla on jo kaulahuvin ohje odottamassa. Paketissa oli vielä neulekirja. Kiitos SNY. Pakkauskin oli kaunis.
I fredags fick jag också paket. Den här gången av min hemliga finska stickvän. Både innehållet och förpackningen var trevliga. Det roligaste av allt var att jag nu har en Bar magnifier så jag kan lösa mönsterrapporter. Bar magnifier är ett förstoringsglas med en röd rand i mitten. Italienskt skönt garn, som jag redan har halsduksmönster till. Paketet innehöll också ett kort och en stickbok. Tack till SNY för fint paket

Paket


Redan i onsdags, den 4:e november, fick jag en grön jiffypåse i postlådan. Försändelsen kom från Stockholm och innehöll te, garn och mumsig choklad, som försvann i ett litet kick. Garnet är Drops' Eskimo i vackra lila färger. Undrar vad för spännande saker jag kunde göra av det?
Det här var ett paket i Garn och te 4-bytet.
Tack Amanda för finfint paket.