söndag, februari 28, 2010

Alpstickning - Tunturineule

Sportlovet tar slut här i södra Finland i dag. Av alla storstilade projekt jag hade tänkt hinna med under lovet har inget blivit av, nästan. Efter mycket tankemöda och beslutsångest lyckades jag åstadkomma en relativt kort halsduk åt far i huset. Den blev färdig i onsdags. För att stickandet inte skulle bli tråkigt och för att halsduken ändå skulle ha någon sorts fason använde jag mig av alpstickning. Det är en enkel teknik som det är lätt att fastna i. I boken Sticka mera har man ett maskantal delbart med 4 + 3 m extra och stickar *2 rm, 2 am* och slutar varvet med 2 rm, 1 am. Jag hade satt igång stickningen innan jag fick boken och förlitade mig på ett mönster i en finsk tidning. Det såg ut så här: varv 1: 1 kantm, 1 am, *3 rm, 1 am*, 1 kantm. Varv 2: 1 kantm, 2 rm, *1 am, 3 rm*, 1 am, 2 rm, 1 kantm. Upprepa varv 1 - 2.

Halsduken blev precis lagom elastisk. Kanske jag skulle sticka mig en egen  i samma teknik senare i höst. Nu hoppas jag på att halsdukssäsongen snart skall vara över och tittar alltmer på vår- och sommarmodeller. Vi har åtminstone + grader här. Få se hur länge det håller i sig.
Modell: Hittade en alpstickad halsduk i tidningen Kauneimmat käsityöt, joulun käsityöt nr 1/2008 modell 34. Ändrade lite så det passade mannens önskemål.
Garn: Nalle aloe vera
Åtgång: 100 g = 1 nystan
Stickor: Bambu nr 3½ 
Längden på halsduken är 127 cm enligt mannens önskemål. Han vill inte knyta den utan ha den instucken under rocken.
Har inte hunnit blocka den för den kom genast i användning. :)

 
Keskiviikkona sain tämän kaulahuivin valmiiksi. Olen käyttänyt tunturineule-tekniikka.
Malli: Kauneimmat käsityöt, joulun käsityöt no 1/2008 malli 34, tein vähän muutoksia
Lanka: Nalle aloe vera
Menekki: 100 g = 1 kerä
Puikot: Bambu 3½

Inga kommentarer: