onsdag, juli 13, 2011

Mitt i sommaren

- Hej, va' gör du? hördes dotterns glada stämma i min Nokia.
- Stickar sockor.
- Va? Mitt i sommaren? Är du int' riktigt klok?

Nä, nä, jag gör inga anspråk alls på att vara klok. Anförvanterna har skrattat sig fördärvade åt mig då jag suttit med högsta blåsfart framför fläkten och stickat så svetten lackat. MEN om en kille som fyller sju önskar sig ett par blåa hemstickade sockor, så måste han ju bara få det, inte sant? Inte är det ju vårt fel att han har födelsedag i juli. :)

Tyvärr blev det nu inte helblått för, hör och häpna, sådant sockgarn finns inte i mitt "lilla" garnlager. Min exceltabell talade visserligen om att det skulle finnas ett nystan på 150 g i svarta hyllan, men icke att jag hittade det. Försökte anstränga de små grå till maximum och kom sedan ihåg att jag redan använt det mörkblå garnet i ett annat sockprojekt. Sedan hade jag inte uppdaterat garntabellen och tagit bort nystanet. Inte alls konstigt att jag därför verkar ha massor av garn. :)
Jag fick alltså ta vad jag hade och då råkade jag ha blårandigt garn. Fick dessvärre inte ränderna att stämma trots tappra försök, men det verkade vara olika breda färgpartier i nystanet. Far i huset tröstade mig med att det kan vara bra att veta skillnad på höger och vänster. :)
Tycker också att sockorna verkar vara för stora för en sjuåring. Tog måttet från boken Kotilieden ihanat käsityöt. Kotiliesi är en finsk tidning och i den här boken har man samlat ihop alla fina beskrivningar som ingått i tidningen. Därtill finns grundmönster för både vantar och sockor och en tabell för vardera innehållande maskantal och mått.
Nå, som far i huset konstaterade:
- Pojkar växer ju så snabbt.

Modell: Helt vanliga barnsockor, beskrivning bland annat från garnbanderollen
Garn: 7-bröder, Jättiraita (Jätterand) från Novita
Åtgång: 86 g
Stickor: 3½ och 4


9 kommentarer:

Bettan sa...

Det spelar nog ingen roll vilken årstid det är...sockor är ett bra projekt ALLTID!!!Och om någon vill ha dom innan vintern så är det oxå jättebra. Snygga sockor!!
Kram sytanten

Anna sa...

klart man kan sticka sockar o annat vintrigt på sommaren, ska man ha några till vintern så lär man ju göra dem nån gång :) fina blev de med den randningen garnet gav :)

Inge sa...

Bettan och Anna -> Tack. Självklart kan man sticka vintriga saker när som helst och sockor behövs ju alltid. I ärlighetens namn skulle jag nog inte vilja sticka nåt i mohairgarn i + 30 graders värme. Puuuh.

SandraS sa...

Du verkar helt normal tycker jag! Jag stickar också sockor när det är värmebölja! :-) För som sagt kan ju inte folk rå för att de fyller år i juli. Jag har stickat åt mitt gudbarn(dvs mina barns kusin) som fyller tre i slutet av juli.

SandraS sa...

Föresten har du hittat till novitas hemsida?! Där har de tabeller för både sockor och vantar i Nalle och Sju bröder.

Hoffmans Design sa...

Nä du stick sockor kan man göra när helst. Så sticka du på i värmen.
Kram

Inge sa...

SandraS -> Skönt att höra att jag är normal. Tack för det. Äsch, att jag inte tänkte på Novitas hemsida.

Hoffmans Design -> Ja, men nu får det nog bli en liten paus med stickandet och så virkar jag lite emellanåt. Funkar på nåt sätt bättre i värmen.

Tina sa...

Säger som dom tidigare talarna: sockor kan man sticka vilken årstid som helst.... ;o)) Håller själv på och knåpar ihop ett litet lager till höstmarknaden.... Och med hjälp av en fläkt är det mindre svettigt ;o)) Och emellanåt provar jag på att "kroka" lite. Det är ett kul pyssel. Gör mobilfodral med den tekniken.

Inge sa...

Igår överräckte jag smått tveksamt sockorna till sjuåringen. Succé direkt. På med sockorna och crocsen och sen iväg ut på vattenkrig. Hela kvällen gick han stolt med sina sockor på. Det lilla legopaketet som följde med i presenten, låg glömt och övergivet. Kan man få bättre betyg som stickerska?