tisdag, maj 21, 2013

Hysteriskt

Så var då dagen med stort G inne. G som i Garn och G som i Galet. I lördags gick alltså Galet billigt garn-dagen av stapeln i grannstaden. Tidigt åkte jag iväg hemifrån plockade upp stickväninnan och styrde Adam plåtlådans kylare mot väst.
I god tid kom vi fram till Tekstiiliteollisuus lager och var i främsta ledet vid avspärrningen. Vi fick förstås vänta på den hyrda bussen från huvudstaden. Men det gick ingen nöd på oss i kön. Vi försökte kika vad det kunde finnas för garn i de olika lådorna. Stickväninnan var dessutom utrustad till tänderna för hon hade med sig ett helt batteri med mönstertidningar som vi kunde bläddra i. Och förstås uppstod det spännande diskussioner, som det nästan alltid gör när garntokiga stick- och virkfrälsta människor samlas på ett ställe. En dam sade att hon var helt nybörjare och ville lite veta vad det lönade sig att satsa på. En annan funderade över hur hon skulle kunna lära sig att sticka på engelska. Det verkade vara så svårt, tyckte hon. Stickväninnan och undertecknad kom genast med uppmuntrande tillrop och förklarade att det är rätt lätt och handlar till största delen om att lära sig begreppen och sen går det liksom av sig själv och man funderar inte så mycket. Stickväninnan drog upp tidningen Simply Crochet nr 5 och visade tekniksidorna med bilder och förklaringar på olika maskor. Den fundersamma damen blev riktigt ivrig. Hoppas att hon börjar sticka på engelska.

Där stod vi alltså i främsta ledet och bägge hade vi varsin stor blå Ikea-kasse att rada fynden i. De små shoppingkorgarna räcker ju liksom ingenstans. En del hade varit förståndiga nog och bett om stora vita plastsäckar av teetee:s personal. Andra hade släpat gubbarna med sig som bärhjälp och hoppeligen även betalare. De såg lätt förskräckta ut när bandet togs bort klockan 10 och de stillsamma köande damerna förvandlades till hysteriska rusande amasoner som dök på huvudet i garnlådorna och nästan rev plastpåsarna ur händerna på varandra. Allting var ju så billigt så man måste ju bara...

Nåja, jag var ganska lugn för jag skulle ju INTE ha något. Nej, nej, jag behöver ju inget garn, men om jag nu skulle fynda så... Redan när jag väntade hade jag ögonen på vissa intressanta lådor så jag tog mig dit på nolltid och plockade på mig de garnpåsar jag visste att jag säkert kommer att använda i vinter. De flesta var ju 500 grams påsar och fick endast köpas som hela förpackningar, kostade allt från 5, 10, 20, 25 ända upp till 30 euro. Fanns också porslin och lite textilier, men dem ignorerade jag. Nån måtta får det vara med shoppandet.

Det första jag plockade i min Ikeakasse var mjuka sköna Cashmere merino silk dk-nystan från Sublime. 
Jag har fyra sådana här garnpåsar á 500 gram en i vitt och så då två i den här nyansen samt ännu en påse. Därtill har jag en liknande påse i samma material, men med aran på slutet istället för dk. Hade redan på fredagskvällen sett ett mönster på en jumper med sådant här garn. Så åtminstone den ena garnpåsen kommer att försvinna i ett nafs, förutsatt att nån här i huset stickar.

Sen gick jag med bestämda steg förbi lådan med Sandnes Smart-garn. Nånting som jag ångrade djupt när jag väl kommit hem. Plötsligt hade jag en massa smarta projekt i huvudet, men...
Annat jag också ångrade här hemma var att jag inte alls plockade på mig Easy från Sandnes. Jag skulle ju behöva lite grövre garn. Jag satte ju upp det som nästa köp i min minneslista. Men hur det nu var tog jag inte en enda sådan påse. Det gjorde däremot stickväninnan. Jag borde nog ha följt hennes exempel, men nu är det försent att stiga tidigt upp.

Alla lagerlådor var inte lika välfyllda så när jag grabbade tag i det sista paketet med Austermans Step var färgen kanske inte precis den mest ultimata, men... 
... 500 g sockgarn av hög kvalitet för 10 euro kan man ju bara inte gå förbi, eller hur?

De här nystanen är inte heller i min favoritfärg, men...
... också den här påsen var den sista och kostade 10,- för 500 gram och kvaliteten är fin och en som jag länge velat pröva på.

Sen gick det som det går ibland när man inte är riktigt fokuserad och plötsligt hade jag en mycket större påse än 500 gram.
Hela 1 kilo vägde den här med Mandarin Classic från Sandnes. Gissa vad den kostade?
25 euro!!!! Och jadå, jag ångrade mig när jag kom hem. Jag borde ha tagit flera påsar, men jag ska ju INTE ha garn, nej, nej...
Det fanns både Duo och MiniDuo (tror jag?) samt några till från Sandnes, men...


På väg mot kassan var jag tvungen att gå samma väg jag kom in och nu stannade jag vid några lådor med teetees egna garn.
Efter velande hit och dit plockade jag på mig den här Cacao-öglealpackan i en mörklila nyans.
Också de här Taiga-härvorna från teetee fick följa med mig. Väl hemma insåg jag att jag hade blandat den här garnsorten med teetees Lumi. Suck, suck, men i vinter är jag kanske kreativ och hittar på nåt annat än det som ursprungligen finns i min långa att-göra-till-nästa-lista.

Jag struntade både teetees och Sandnes alpackagarner. Mest för att jag inte orkade tänka vinter när det var vårskönt och varmt utomhus.

Knappa 20 minuter tog det mig att fylla min Ikea-kasse. Kassakön var inte så lång och där träffade jag på en lovisakvinna, som skrattande sade att hon hade sett mig i främsta ledet och tänkt att: "den Inge, den Inge". Konstateras kan alltså att jag är ökänd vida omkring i de här trakterna! :)

Förstås måste vi ta oss in till stan till teeteeShop. Där kunde ju finnas andra spännande garner, som vi inte ville missa. Dessutom skulle min stickväninna ha en tidning från affären.


Och nu köpte jag det här spetsgarnet som jag längtat efter ända sedan vårvintern då det kom ut. Kostade 9,90/100 g -15% = 8,41, men jag bara måste ha det, kosta vad det kosta vill. Funderar på att göra en scarf av det, men inte i frilla modell. Alternativt skulle det få bli en vacker spetskant på en liten sjal.
Och de här två måste jag ju bara pröva på. Sandnes garn även detta...
... liksom de här, tänkt att förvandlas till grytlapp eller disktrasor. Bomullsgarn har jag just inte alls så...
... det här Limone-garnet fick åka hem till mig i sällskap med sina systrar...
... och kusiner. 100 % bomull.
Fanns tyvärr inte flera av vare sig den ljusare eller mörkare lila. Om de här inte räcker, så går det säkert att kombinera de här två färgerna. Det randiga ensamma nystanet får bli till en disktrasa för det går ju inte ihop med de andra färgerna.
Och lite mjukt yllegarn måste jag ju bara ha, inte sant? 100% ull.
Det här nystanet var alldeles ensamt i den här färgen. Eftersom jag har tre i samma färg från förut här hemma så fick det här nystanet följa med mig.
Och så nystanet som jag blev störtförälskad i. Måste bara ha det, Noros Silk Garden Sock Yarn; 40% lammull, 25% silke, 25% nylon och 10% kid mohair. Synd eller kanske ändå tur att det endast fanns detta nystan i den här nyansen och kvaliteten. Norogarn är ljuuuuvliga, men ack så dyra. Med tanke på att de kommer ända från Japan och är handmålade så förstår jag ju det med förnuftet, men ändå. Tack och lov så betalade jag inte mera än 9,91 € för det här. Normalpris är allt från 22 - 24 €, så ni förstår att det här är ett stort kap. Stickor som rekommenderas är 3,6 - 4,2. De är minsann exakta japanerna. 100 gram i nystanet och 300 meter.


Sist men inte alls minst, köpte sex stycken nystan av Sublimes Tussah silk dk i affären. Kollade att så många nystan borde räcka till en sjal. Väl hemma såg jag att jag från lagret redan hade hunnit köpa en påse med 10 nystan i samma nyans, så om jag vill kan jag ha det till ett stort projekt, få se. Ljuvligt mjukt i 50% silke och 50% viscose.

Jag köpte också två virknålar, en ergonomisk i storlek 3,25 och en stor, 15 mm, som jag varit på jakt efter lääänge, lääänge.

Förlåt att jag inte varnade er på förhand för det här inlägget. Hoppas ni har klarat er att läsa igenom det här utan att få skärmen alldeles nerdreglad. Jag vet hur svårt det är när man är på garnbantningskur och garnomaner breder ut sig om sina inköp.

Hysteriskt var det alltså i lördags, men vi överlevde. Ett stort TACK till min stickväninna för en trevlig dag, som förutom garn innehöll både lunch, besök i Knappboden och Paperipilvi samt glass med utsikt över ån där det pågick en tävling i kyrkbåtsrodd.6 kommentarer:

tilda sa...

Vilken TUR att jag inte visste om den Galna dagen!!! Jag som desperat försöker minska på lagret:) Men du gjorde fina inköp minsann!

Inge sa...

Åh, ber tusen gånger om ursäkt för att jag missade min informationsskyldighet. Visst borde du ju ha varit där.
Jo, fynden är fina och nu kliar det rejält i fingrarna att få börja på något nytt, men jag ska vara ståndaktig och göra lite UFO:n färdiga först.

Stickväninnan sa...

Då jag kom hem från Galna garn-dagen flyttade jag genast över mina garnpaket och -nystan från Ikea-kassen till papplådor - allt för att de övriga i huset inte skulle se vad jag hade inhandlat... Efter det har jag inte kollat mina uppköp, men ska nog ta en grundligare titt snart. Jag ska också be garnaffären skicka en prislista per e-post på de garn som fanns till salu i deras lager - jag minns inte priset på alla garnpåsar och det kan ju vara bra att veta det ifall man någon gång säljer något man stickat eller virkat. Undrar också om de tog för mycket betalt av mig... eller köpte jag faktiskt så mycket garn??!

Inge sa...

Smart! Du är verkligen smart! I ärlighetens namn köpte vi ju nog ganska mycket garn. :-)

tankar från mitt fönster sa...

Underbart att läsa och titta på alla dina garnfynd! Tur att jag inte var där. Då hade det blivit dyrt. Jag stickar på här och är också inne på FB ibland på stickcaféet liksom du. Efter avslutad sommarkofta i Alpacka bouclé har jag b örjat på en tröja i mohair, garn Drops Verdi. Hittade i vintras några fina muddbeskrivningar här, har stickat de första och ska till hösten pröva fler. :http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2012/02/14/7329616-gratis-monster-till-muddar-med-lyft-maska/
Ha det gott!

Inge sa...

Tack för tipset om muddar. Har sparat det.
Garn är härligt att hitta tid nu just besvärligt. Önskar faktiskt att det skulle regna under veckoslutet så jag skulle hinna med lite stickning istället för att behöva slåss med ogräset. Å andra sidan, regnar det så växer det så det knakar.
Ha det riktigt skönt.