onsdag, september 30, 2009

I 28 dagar - 28 pv

Igår var jag alltså till Varpa-Looms i Elimä tillsammans med min kollega, textillärarinnan. I affären, som specialiserat sig på vävgarner, hade de utförsäljning, Vissa sorters sammetsgarn -30%. papperssnören -40%, liksom moppgarn mm. Och på fiskargarn hela 50% rabatt. Jag skulle ju fira en garnfri september månad och borde kanske inte alls åkt med då jag erbjöds plats i bilen. Men det var ju en ny spännande plats för mig och jag tänkte att det nog inte var så farligt eftersom det ju ändå bara är vävgarner. Hej, vad jag bedrog mig. Papperssnören behöver jag ju förstås, liksom sammetsgarn och glittriga effektgarner, inte sant? Hur skulle ens kreativa liv se ut utan sådana härligheter? :)

I 28 dagar höll jag alltså ut och igår föll jag för frestelsen. Tänk så nära jag var. Det skulle ju bara ha varit idag kvar. Verkar som om jag inte har någon karaktär alls. Suck!
Å andra sidan. Jag avhöll ju mig från att köpa garn i hela 28 dagar. Om det hade varit februari månad hade jag ju klarat en hel månd. Tjohoo! :)

Eilen kävin Varpa-Loomsissa Elimäellä. Siellä oli paljon prosenttilankoja. Ja tietysti oli pakko osta jotain! :) Siihen se langaton syyskuu sitten päättyi. 28 pv olin ostamatta mitään lankoja ja nyt sitten kävi näin. No, jos olisi ollut helmikuu olisin pärjännyt koko kuukausi langattomana! :)

tisdag, september 29, 2009

Rosa sockor

I söndags blev de här rosa sockorna färdiga. Alldeles vanliga sockor. I modellen skulle man virka inalles 8 rosor, dvs fyra per socka, men jag tyckte det blev stiligare med endast en blomma per sockskaft. Det bästa med sockorna var att jag hann få dem färdiga till födelsedagskalaset och framförallt att de passade.


Modell: Nr 61 från Novitatidningen talvi 2007
Storlek: Dam
Garn: Wool, Novita
Åtgång: 80 g
Strumpstickor nr 2½ och 3
Virknål nr 3


Det har varit min kreativa dag idag. Först besök i en vävgarnsaffär. Återkommer till den utflykten i morgon.
Sedan stickcafé och
i kväll har jag varit på tovningskurs. Säger bara ett ord: Jätteroligt.

Ja sama suomeksi.

torsdag, september 24, 2009

Nytt byte - Uusi vaihto

Har förstås anmält mig till ett nytt byte, nämligen Garn och choklad 2
Osallistun tietenkin taas uudessa vaihdossa!

onsdag, september 23, 2009

OOOPS! Jag har gjort det igen - Ja taas mentiin

Alltså, nu har jag igen börjat på ett nytt projekt. Det gjorde jag sent i måndags för jag ville ha nånting alldeles vanligt att syssla med på gårdagens stickcafé i Lovisa. Så det blev en socka i rosa yllegarn. Skall försöka mig på en damstorlek igen, vilket är lite svårt när här enbart finns karlar i huset och själv har jag skostorlek större. Eller nåja, kanske 40-41, inte är sååå stort i alla fall? För skor brukar jag ju nog hitta i affärerna.
Ja taas uusi projekti puikoilla. Ne vanhat lojuvat kiltisti korissa odottamassa. Aloitin roosa sukkaprojektinin myöhään maanantai-iltana. Eilen kävin nimittäin neulekahvilassa Loviisassa ja siellä puhutaan niin paljon että on paras jos neuloo jotain ihan tavallista. Jos pitää laskea tai seuraa joku malli niin on aika vaikeata saada se oikein! :)

måndag, september 21, 2009

Tre samtidigt - Kolme taas

Bara att konstatera: Detta kommer att sluta med UFO:s. Nu har jag igen tre sockstickningar på gång på en och samma gång. Det är inte klokt. När skall jag hinna få något färdigt? Till saken hör att jag började på ett helt nytt projektigen idag, en halsduk. Och då har jag ännu ett par pärlmuddar och en tröja ogjorda. Och ja, faktiskt överväger jag allvarligt att lägga upp ännu ett par sockor och en virkad skir sjal och... Kan man rå för att kreativiteten flödar? Jag bara frågar mig. Men någon borde nog hindra mig nu, fortare än kvickt! :)

Kolla här:
Äppelsockor

Upplägg med Rose mohairgarnet igen

Och Sunday Swing


Minulla on taas liian monta projektia puikoilla. Milloin ehtisin tehdä kaikki nämä? UFO:ja näistä kai tulee? :)

söndag, september 20, 2009

Tävling

Tävling i Tant Theas lilla torp. Skynda dig och deltag du också!

Ljusblå spetssockor

Tidigt på onsdags morgonen kunde jag fästa garnet i de ljusblå spetssockorna. Äntligen ett sockpar färdigt.

Modell: nr 60 från Novitatidningen, Talvi 2007
Storlek: Dam
Garn: Novitas Rose mohair
Åtgång: ca 70 g
Stickor: Bambustrumpstickor nr 4
Hälen är lite extra. Minns tyvärr inte vad den heter. Tror att det var nånting med häx...?

Att sticka sockor av mohairgarn är kanske inte precis praktiskt. Men om jag får säga det själv blev de riktigt vackra med beaktande av att detta är mitt femte sockpar sedan den obligatoriska strumpstickningen i folkskolan! Det ni! :)
Och de kan ju med fördel användas som nattsockor, inte sant?
Sockorna har jag sänt till Tarja i bytet jag berättade om här tidigare.

Ja sama suomeksi.

lördag, september 19, 2009

Sukkavaihto - Sockbyte


Keskiviikkona sain ihanat sukat Tarjalta. Ne ovat just mun väriset ja istuvat aivan perfect!



Vaihtopaketti, joka pelasti päiväni, sisälsi lankaakin. Se tuli todella tarpeen koska vietän langaton syyskuu! :) Innostuin Fabel-langasta niin että myöhään samana iltana otin esiin puikot ja aloitin Sunday Swing-sukat.
Paketista löytyi hieno korttikin: "Olet onnellinen, jos voit nauttia kaikilla aisteillasi: tunnet auringonlämmön, näet puiden varjot, haistat kukkien tuoksun, kuulet pääskysen liverryksen".

Kiitos Tarja ja kiitos Kipakka vaihdosta.

I onsdags då jag kom hem efter en lagom lång arbetsdag där saker igen grötat ihop sig, väntade ett bytespaket på mig. så glad jag blev över dessa vackra spetsstickade sockor i just precis min färg. De passar perfekt. Förutom sockor fick jag också lite råmaterial. Fabelgarnet inspirerade mig så till den milda grad att jag genast sent samma kväll satte upp en ny sockstickning, Sunday Swing.

Stort tack till Tarja. Tack också till Kipakka, som var primus motor för detta lilla byte. Och tack till Mikaela, som tipsade mig om att göra Sunday Swing sockorna.

söndag, september 13, 2009

På gång

Försöker gör jag verkligen, men igår var jag på jobb, så min sockstickning går lååååångsamt framåt.
Men visst är jag på god väg eller hur?
Yritän todella neuloa sukkia, mutta työt häiritsevät! :) Ehkä huomenna?

torsdag, september 10, 2009

Langaton syyskuu - Garnlös september

Jo muutama viikko sitten päätin että en osta mitään lankoja syyskuussa. En ole uskaltanut tunnustaa koko juttu blogissani koska pelkäsin pahoin että lupaus menee päin prinkkalaan. Mutta ihmeitten aika ei ole ohi. Eilen kävin paikallisessa lankakaupassa hakemassa uudet sukkapuikot no 4 (voiko olla totta että minulla ei ollut semmoisia ennestään? hmmm) ja tulin ulos ilman ainuttakaan kerää. Että olen tyytyväinen! :)

För några veckor sedan gjorde jag ett stort beslut. Under september månad skall jag inte köpa ett endaste ett nystan garn. Detta har jag förstås inte vågat torgföra här på min blogg av rädsla för att jag inte skulle vara karaktärsfast nog utan helt enkelt falla för frestelsen. Nåja, man kan ju förstås undvika garnaffärer och garnhyllor, men igår var jag tvungen att besöka den lokala garnaffären. Jag behövde strumpstickor nr 4. Kan ni tänka er så konstigt, de fanns inte bland alla mina stickor i de mest varierande storlekar, hur kan det komma sig?
Och jag var så duktig, inte ett endaste ett nystan hade jag med mig ut ur affären, endast stickorna. Verkligt duktigt, inte sant?

onsdag, september 09, 2009

Ulliga gulliga utlottning


Veronica har utlottning på sin blogg. Du kan vinna vackra virkade pumpor. Detta med anledning av att hennes trevliga och inspirerande blogg har fyllt 1 år.

Kirppisvaihto - Loppisbyte

Eilen tuli jännittävä paketti. Se oli Pikku Possulta. Kirppisvaihtopaketin sisältö oli ihana 100% villa Pirkka-lanka ja paperinarua. *Todella hyvä että lanka on valkoinen. Kiitos Sinulle Pikku Possu!
I går fick jag mitt loppisbytespaket. Det innehöll Pirkkagarn i en kvalitet av 100% ylle. Verkligt bra att det är vit färg, för tyvärr är det en färg jag oftast glömmer bort. Då och då skulle jag ju sedan vilja kombinera med vitt. I paketet fanns också lila papperssnöre. Skall bli spännande att experimentera lite grann med det. Önskar bara att jag hade mera tid...
Fick förresten äntligen idag mitt eget loppisbytespaket iväg med posten. Hoppas att mottagaren gillar det jag fick ihop.

söndag, september 06, 2009

Garnåtgång i augusti 2009

Slutresultatet för augusti månad ser inte direkt uppmuntrande ut. Vart tog alla sköna sommardagar vägen? Och framförallt vart försvann all tid jag trodde jag hade? All den tid jag tänkte att jag skulle sticka både det ena och det andra. Suck. Vad jag åstadkom var tre par sockor och alla har jag redan gett bort. Inget ligger i bottnen på julmorans stora gåvolåda.
  • Gransockor, 44 g grå Pohjan Vanamo av Maria Lammi Oy, 26 g grönt 7 bröder garn från Novita, 10 g orange-rosa utan banderoll = 80 g garn
  • Herrsockor, 118 g mörkgrå 7 bröder garn från Novita, 14 g blåmelerat Smartgarn från Sandnes, 12 g blått Nallegarn från Novita = 144 g
  • Herrsockor, 120 g mörkgrå 7 bröder garn från Novita, 8 g blåmelerat Smartgarn från Sandnes, 10 g blått Nallegarn från Novita, 8 g grönt 7-brödergarn från Novita = 146 g
Inalles tre par sockor och 370 g garn gick det åt i augusti.

lördag, september 05, 2009

Lila sjal - Pitsihuivi

Det tog tid, men äntligen igår blev den lila sjalen färdig. Den som jag påbörjade den 20 juli som ett litet mellanarbete. Hade faktiskt först tänkt mig en mindre trekant som skulle kunna användas som halsduk. Men sedan var det så roligt att sticka och garnet så drygt och jag fortsatte och fortsatte och fortsatte...
Ibland kan en stickning sluka en med hull och hår. Men igår tyckte jag att storleken är precis lagom och maskade av fort som sjutton! Vem vet om jag inte skulle ha fortsatt ytterligare. :)

Att fotografera sjalar är inte lätt, isynnerhet som far i huset inte alls är medgörlig och vill ställa upp med ryggen mot kameran och utbredda armar så man skulle få någon sorts uppfattning om storleken på skapelsen. Beklagar, ni får nöja er med mina halvtaskiga bilder!
Garnåtgång: 184 g lila Rose Mohair från Novita
Stickor: Rundsticka nr 6
Modell: Nr 14 från Novitatidningen Talvi 2008 (Vintern 2008)

Här en detaljbild som kanske ger er en liten uppfattning om spetsmönstret:
Garnet 150 g fick jag i våras av min dåvarande hemliga stickvän. Det fjärde nystanet hade jag tänkt göra en basker av, men nu växte ju min sjal så jag fick ta det till hjälp! :)
Vihdoin tämä pitsihuivi valmistui. Aluksi sen piti vain olla pieni kolmio, mutta neuloin ja neuloin ja neuloin... Yhtäkkiä minulla oli jo iso huivi! :)
Lankamenekki: 184 g Rose Mohair (Novita)
Puikot: 6
Malli: No 14 Novitalehti Talvi 2008

Lanka sain keväällä SNY:ltäni.

fredag, september 04, 2009

Vihreä paperikassi - Grön papperskasse

Eilen tuli ensimmäinen SNY-lähetys, vihreässä paperikassissa. Todella hyvä kierrätysidea.
Sisältö oli lankoja: 4 kerää roosaa erikoislankaa, yksi kerää (50 g) roosa Novitan Merino Cablé ja 50 g roosasävyistä Dive (Vergnasco Italy) ja ihana kortti. Nyt vain mietintämyssyyn mitä näistä tehdä...
KIITOS SNY!
Igår hittade jag en grön papperskasse i postlådan. En gångbar återvinningsidé att ta efter. I paketet hittade jag 4 nystan lite annorlunda rosa garn, ett nystan (50 g) rosa Merino Cablé av Novita och ett 50 g nystan Dive (Vergnasco Italy) i rosa toner. Dessutom fick jag ett underbart kort med rosa blommor på. I skrivande stund vet jag inte riktigt vad jag skall göra med garnerna ännu. Få se...
TACK till min hemliga stickvän (SNY). Detta var säsongens första paket.
Nu borde jag få fart på stickorna och få ihop till sockor. Jag ligger rejält efter. Verkar som om alla andra redan har satt igång med skördandet.