onsdag, december 07, 2011

Från Stockholm

I torsdags och fredags förra veckan var jag i den kungliga huvudstaden i grannlandet. Som finlandssvensk är det alltid något särskilt när man beträder svensk mark och plötsligt är omgiven av sitt modersmål vart än man vänder sig.

Tiden var knapp, för det var en studie(arbets)resa, så jag hade klokt nog förberett mig redan hemma. På nätet slog jag upp alla garn- och bokaffärer på Södermalm. Ett besök i Litet Nystan stod högst på min önskelista, men dit hann jag aldrig. Till Sallys garn tog jag mig i lätt språngmarsch i fredags, men kom ut därifrån utan garn. Hade ju kvällen innan laborerat i Akademibokhandeln och kabinväskan verkade redan proppfull och tung. I flyget får man ju inte ha övervikt, så det gällde att vara förståndig. Dessutom var jag så trött på fredagseftermiddagen att hjärnan hade gått i dvala.  Och bra så, för far i huset har lagt hårda villkor: Först måste ett nystan användas bort (stickas, virkas, tovas, vävas...) innan jag får köpa ett nytt. Hur stort det nya nystanet får vara har han inte reflekterat över. Tur att han inte har sett mina 400 grams nystan.

Lite besviken var jag allt över att inte hitta stickmagasin i parti och minut. I Coop fanns det endast de vanliga veckotidningarna som vi också får här, men inte en endaste sticktidning. Till pressbyråkiosken hann jag aldrig, så kan inte uttala mig om deras utbud. Men Arlandas "tidningsbod" blev min räddning. Där hittade jag engelska sticktidningar, som jag inte sett här i Finland och så då Stickmagasinet, som jag tror att finns här?
Med tidningarna The Knitter och Let's Knit följde det med varsitt extra litet häfte och visst fick jag ju nu också med mig hem två nystan garn. En gåva från tidningen Let's Knit.
Blev jätteinspirerad av modellerna i The Knitter och Knitscene. Nån som har lite extra tid till salu?

Igår, på självständighetsdagen, hade vi gäster. Och då ville I ha nya vantar till julklapp. Först förstod jag inte riktigt vad hon pratade om då hon konstaterade att de förra är för små. Men idag mindes jag att jag faktiskt stickat vantar åt henne tidigare.

Hennes lillebror såg vädjande mig i ögonen och bad om att få ett par svarta vantar till julklapp. Hur ska jag kunna motstå en sån begäran? I somras fick han ju mig att sticka sockor i 30 graders värme.
Men... ja..., jag kommer inte att hinna, julaftonen lurar redan bakom dörren.

6 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

men oj så synd att du inte "hörde av dig" jag jobbar i närheten av Litet nystan...vi kunde träffats.
Rekommenderar mycket varmt den butiken....och stickmagasin hittar du på Götgatan..."uppe på puckeln"..jag tror det heter Press Stop. Finns en del engelska magasin där.

Inge sa...

Äsch, så dumt av mig. Skulle ha varit kul att träffas. På Götgatan gick jag faktiskt för jag var till Södermalms hall och Coop vid Medborgarplatsen.
Hoppas att det kommer flera tillfällen för mig att besöka Stockholm.

Black Iris sa...

Där hade du minsann rejält med otur...
Jag skulle också vilja vara med på en träff med dig och Pysselframor.
Att få strosa runt och handla garn, mmmm

Inge sa...

Ja, det är faktiskt minst sagt förargligt. Men, som sagt, får rikta in mig på nästa besök...

tankar från mitt fönster sa...

Otroligt att få tips om trevliga garnaffärer - fast jag bor i Stockholm, ja fast i Sollentuna kommun. Jag ska absolut besöka Litet nystan. Gick in på hemsidan och de har 25% på Alpaca-garn till den 31 dec.
Ha en fortsatt fin helg!
...

Inge sa...

Jo, det där är nog lite otroligt, att liksom jag här i sydöstra Finland ska tipsa om en garnaffär jag aldrig kom iväg till i Stockholm. Men där ser man. Det lönar sig att läsa bloggar, alltid hittar man något guldkorn.
- 25% på alpacka, ljuvligheters ljuvligheter, lyckost!