onsdag, februari 22, 2012

Garnåtgång i december 2011

I dag har jag varit på stickcaféet i stan. Riktigt trevligt, även om luften tog slut där i bakre rummet. Härliga människor som stickade, pratade, tipsade och uppmuntrade. Jag blev jätteinspirerad igen efter att ha haft svårt att bestämma mig. Kanske det blir lite mera fart på stickorna nu och på bloggandet med för den delen.

Före jag skulle iväg var jag smått desperat eftersom jag inte hittade en garnhärva jag hade velat använda. Att välja rätt stickning att ta med till caféet är en konst. Om det är ett svårt invecklat mönster brukar det bli att repa upp om man har koncentrerat sig mera på talet än på stickorna. Å andra sidan är det ju just i stickcaféet man har möjlighet att fråga om man kör fast i mönstret. Själv glömde jag alldeles bort att fråga hur många maskor man ska ha till sockor i storlek 48. Nån av er som vet?

Jag hade med mig jättestora högar med mönstertidningar, till damernas stora glädje. Får man ta? Alldeles gratis? Javisst, ta nu ordentligt.
Alla var rörande överens om att mönstertidningar INTE hör hemma i pappersinsamlingen.

Och så var det då mitt ökända garnlager. Förvånat kan konstateras att det inte ser totalt hopplöst ut. Dels använde jag garn och dels gav jag bort. Men framförallt handlade jag ju inget! :) Endast tre nystan Puro för 10 euro. Hade tänkt att de skulle bli till en halsduk, men hann aldrig ens börja på en sådan.

Kajastus (finska) heter den här intressanta färgen

Så här såg det ut i december förra året:

Använt:
  • Benvärmare                                  244 g
  • Virkad stjärnfilt                              832 g
Inhandlat:
Puro (Novita)               150 g

Erhållit:
Gåva av Inno                200 g
Julklapp från Irland       100 g
Födelsedagspresent     100 g
Julklapp                     2 100 g

Donerat:                      530 g

Garnlagret:
Ingående saldo från november             25 389 g
+ i december                                          1 044 g
Garnlagret totalt:                               26 433 g

6 kommentarer:

Carola sa...

Novita har basmänster för sockor. Jag håller på med ett par stl 48 har 14 maskor =)

Hoffmans Design sa...

Sickrt härligt garn. Kram HOFFMANSDESIGN

Black Iris sa...

Vad roligt det låter med ert stick-café. Jag skulle också gärna vilja vara med på nåt liknande men här hör man aldrig talas om det..

Kram Maidi

Inge sa...

Carola -> Tack för tipset. Jag kommer också att använda Novitas basmönster, som jag hittade bakom 7 bröders garnbanderoll. Kollar sedan längden på foten så ska det väl gå bra om jag inte drabbas av SSS! :)
Alltså det där Second Sock Syndrom

Hoffmans Design -> Ja, det är ett härligt garn. Lite harmsen att jag aldrig hann med den där julklappshalsduken.

Black Iris -> Ja, det är jätteroligt och är en viktig ventil för många och en möjlighet att bryta ensamheten. Det är härligt när vi är i så olika åldrar och när alla är intresserade av garn och hantverk trots olika bakgrund och familjesituation.
Har du kollat om det finns likasinnade på din ort? Om ni skulle ta och starta upp ett café? Ta det t ex som en studiecirkel om ni har möjlighet att få bidrag för sådan verksamhet såsom vi har här i Finland. Sedan gäller det att komma överens om tid och plats. Visst har ni väl trevliga caféer där ni skulle få vara med era stickningar mot att köpa lite kaffe/te med tilltugg?
En annan möjlighet är en lokal garnaffär.
Vårt stickcafé säljer t o m portioner av lunchsoppan (om det blir över) att ta med sig hem. Det uppskattas av seniorerna för det är inte alltid de bryr sig om att laga mat för endast sig själv.
Stickcafé är toppen för mig som är omgiven av karlar som skakar på huvudet åt mina alster. De tycker oftast att jag är galen. De förstår inte riktigt det här med garn- och stickpassion! :)

sanna sa...

Gillar din garn kalkyl :)
tror inte jag ska göra en sådan just nu, nöjer mig med att känna mig rik på garn/ull

Inge sa...

Tack! Måste erkänna att jag är barnsligt förtjust i kalkyler. Mest i att planera tabellerna. Att fylla i dem är sedan lite tråkigare. Men den här garnkalkylen har hållit i sig. Kanske mest för att jag själv skall hålla mig i skinnet och inte köpa för mycket.