söndag, mars 04, 2012

Hälsningar från Gamla Hamnen

Nånting har definitivt hänt.
Igår var jag iväg till Hantverksmässan i Gamla Hamnen i Helsingfors. Åkte bekvämt med chartrad buss och stickade förstås lite under färdens gång.

Var förstås tvungen att sätta upp en ny stickning, för allting går ju inte att släpa med sig i bussen heller. Tänkt att detta skall bli ett par herrstrumpor i storlek 48 i sinom tid. Har tyvärr metallstickor för jag har inte dubbeluppsättning av bambustrumpstickor i nummer fyra. Och dubbeluppsättning behöver jag, för sockorna skall stickas samtidigt annars blir nog den andra ogjord.

Men tillbaka till mässan. Tilda fegade ur. Hon hade inte tid på grund av sin extreme makeover. Så sade hon, men jag tror nog att det var en bortförklaring för hon var rädd för att jag skulle bli riktigt garnvild.
Nu hade jag alltså ingen som höll koll på mig, utan kunde fritt ströva omkring och riktigt gotta mig åt alla garner. Både far i huset och min mamma hade varnat mig i alla tonarter för att släpa hem mera garn. Ändå gav han hela 55 euro åt mig att spendera. Det var ju generöst. Enligt mamma skulle jag inte ens få köpa papperssnöre. Hrmpf! Jag som just precis hade behövt rött papperssnöre för att kunna virka en sådan där torgkasse med stora hål till sommaren. Fast jag tror ju nog att jag hittar nån härva med papperssnöre om jag bara orkar leta.

Men nånting har alltså hänt med mitt garnhamstrande. Skönt. Tänk om jag är botad från min mani? Säkert har min egenhändigt påhittade kognitiva beteendeterapi-metod att alltid gå förbi garnhyllor i affärerna hjälpt?! Förra månaden gick jag t o m förbi Novitas svarta virkgarn trots att den röda prislappen ropade -30%. Och jag skulle ju vilja testa på en virkad duk i svart.
MEN jag bestämde mig för att inte köpa ett endast gram garn i februari och det löftet har jag hållit. Hurra va jag e bra ibland! :)

Inför gårdagens mässbesök hade jag laddat upp med en exceltabell över garner jag ville pröva på och hade färdiga projekt till. Detta för att inte förköpa mig.Ordning och reda ska det vara.  Kontentan av det hela blev ändå att jag inte köpte ett endaste gram av de åtrådda garnen. Bestämde mig på fredagskvällen/natten att först göra färdigt en drös av UFO:n. Inte trevligt att hela tiden börja på nytt och aldrig kunna visa upp nånting färdigt. Men i ärlighetens namn kliar det i fingrarna efter att få börja på ett jättesvårt och vackert spetsmönster till en lätt och luftig sjal. Skulle vara härligt, men ack så farligt.

När jag vandrade runt där i Gamla Hamnen från bås till bås fick jag plötsligt en sådan mättnadskänsla. Jag behövde ju egentligen ingenting även om det var hisnande att klappa på garn som kostade 29 euro/100 gram eller över 10 euro/25 g. Men steget till att köpa sådana garn var nog för stort och högt för mig.
På stående fot bestämde jag mig också för att inte låta mig lockas i fördärvet. Om något verkligt speciellt garn skulle behövas för något av mina projekt, så finns ju faktiskt webbaffärer och det går att beställa från hela världen.
MEN jag ska ju inte ha mera garn! :)

Trenderna då? Fortfarande är frillagarnen efterfrågade. Många beklagade att tillverkarna inte hade hunnit med och att det saknades många färger. Virkning av mattrasor eller mattrasetrikå är också inne. Korgar eller mattor. Populärt var också capeer i olika utformning. Titityy hade en riktigt snygg i två olika garner. Mönstret ska publiceras på hemsidan nästa månad.

Allt det där avhöll jag mig från. Jag är inte alltid så trendig, bara ibland. Mina inköp var verkligt modesta (= anspråkslösa, blygsamma).

Visst kan jag vara lite stolt nu? De tre härvorna med lingarn, 100 g/härva, ska jag ha till ett virkprojekt. Vad jag skall göra med de två nystanen Mille Colori Socks & Lace från Lang Yarns, 100 g/nystan, vet jag inte riktigt. Men färgen och konsistensen passar både till sockor eller en sjal/halsduk.
De två nystanen med Jawoll Magic Dégradé, också från Lang Yarns och också 100g/nystan, vet jag inte riktigt vad jag skall göra med. I Priima lankatalos mässavdelning förevisades en riktigt skojig virkning i nån sorts lövteknik. Blev väldigt snyggt när färgerna varierade. Måste kolla om jag hittar nån beskrivning och kanske ta itu med en sådan virkning i sommar, kanske, kanske... Om jag inte hinner komma på nån annan användning för garnet till dess.
Köpte också två virknålar med platt skaft som lär ska vara ergonomiskt. Få se om jag klarar av att virka med dem. Och pricken på i:et är den lilla nylonväskan med ugglor på. Den är hopvikbar som ni ser. Jag hade tur för jag fick tag på den sista. Inga plastkassar här längre. Jihaaa!

Summasumarum: 700 g garn och inget onödigt tjafs. Duktigt gjort, inte sant?
Väl hemma kom jag på att jag borde ha sett på födelsedagspresenter till alla som nu ska till att fylla under vårens lopp. Men det enda jag gjorde var att köpa en present åt Tilda och en födelsedagspresent åt barnens kusin I. De andra får vara utan, tror jag. :)

8 kommentarer:

tilda sa...

Vilken otrolig karaktär du har!! Det gick ju så bra utan mig med:) Liiite harmade jag mig nog...men det går flera tåg!

Inge sa...

Jo, visst är jag duktig! Men skönt att vara förnuftig ibland. Vänta bara om det blir den där galet billiga lördagen hos teetee i maj! :)
Och jo, det kommer fler mässor eller intressanta resor.

tilda sa...

Oj oj, den lördagen vågar jag inte besöka flera gånger...jag löpte amok fullständigt när jag var där:) Ingen Inge som höll ett vakande öga på mig!!!

Inge sa...

Ja, men jag behöver ju nån som bär på alla garnsäckar så jag får dem till bilen! På det sättet hindrar jag dig effektivt från att handla när du är fullastad av mina garnpåsar! :)

tilda sa...

Nåjo, det är ju en möjlighet förstås. En av oss måste offra sig på ett eller annat sätt:)

Inge sa...

Så är det, men vi är ju solidariska, inte sant?
Du såg väl att det är -20% på teeteegarnen i torsdag i teeteeShop. Skönt att jag är på jobb och slutar först kl 18.45. Så även om garnen är hur ljuvliga som helst, så är möjligheten att öka på garnlagret minimal! :)

Black Iris sa...

Haha, vad roligt du beskriver ditt beroende av garn.
Du ska alls inte känna dig ensam i detta beroende för här har du en till som inte kan gå förbi garnhyllorna utan att känna, lukta och till slut stoppa ner både det ena och det andra i korgen..

Kram Maidi

Inge sa...

Tack! Misstänker att vi är många som sitter i samma båt. Men endast få som våga erkänna eller visa upp de hamstrade garnen! :)
Kram
Inge