fredag, maj 25, 2012

Galet billigt

En allmän varning utfärdas: Om ni har dåliga nerver, är garnomaner eller mina barn - HOPPA ÖVER DET HÄR INLÄGGET!
Det här är helgalet och jag skäms faktiskt. Jag har förstört mitt garnlager!!! Här har det levat på svältgränsen i fyra månader för att nu fläska till sig ordentligt. Ack, ack, ack.
Hoppas ni inte kommer att peka finger åt mig efter detta. Nu har jag i varje fall samlat mod till mig och presenterar härmed min galenskap till allmänt beskådande. Ni är vederbörligen varnade!

Förra lördagen var jag alltså till grannstaden på Galet-billigt-garn-dagen. Och galet var det på många sätt. Det började inte bra för jag körde fel. Till saken hörde att jag inte kollat adressen till garnlagret och det hade inte heller mitt trevliga sällskap gjort. Alltså fick vi förlita oss på en annan vilsen dam, som uppfordrande ringde hem till sin karl och bad att få adressen, pronto. Sedan kunde jag köra efter henne. MEN vi var försenade. En hel busslast med människor trängdes redan i det pyttelilla lagret och det minskade i garnlådorna med expressfart.

Jag trodde ju att jag var utrustad med vassa armbågar, men hej vad jag bedrog mig. Fick snällt stå och vänta på min tur och hann knappt riva i några garnpåsar alls. Än mindre se vilken färg eller kvalitet som garnet hade. Modet sjönk på mig när dam efter dam verkade komma undan med just den färgens garn, som jag också skulle vilja ha. Till sist blev det mer eller mindre sjövilt och det gällde att fort knycka de sista garnpåsarna oberoende av färg.

Lite snopet alltså, för jag var förberedd. Hade en Ikeakasse att fylla och tur var det, för de där löjligt små plastkorgarna gick inte att finna nånstans. Jag visste också vad jag skulle ha för sorts garn: Bomull, bambu, soja. Men, men, lagret var skövlat och det gick inte att få tag på vissa sorter alls. Som sagt blev lite vilt och det slutade med att om färgen var bra rev jag påsen åt mig. Om färgen inte var direkt min, men det var billigt ändå så... Nå, nej inte nu ändå. Det mesta vet jag nog vad jag skall ha till, men när jag däremot skall ha tid att förverkliga allting är en helt annan sak...

Hur jag än ser på saken så är det här för mycket, på tok för mycket:
Organic Cotton DK i en vackert blekrosa (heter det puderrosa eller är den mörkare?) färg. Fanns bara 8 nystan för nån hade rivit upp påsen, men 400 g skall väl räcka det med?
Mörkt mörkt blått yllegarn, fem (á 100 g) härvor Fårö. Skall väl antagligen användas i vävsalen, men passar säkert som sjalgarn också?
1½ kg Merino Mix för 15 euro! Rena rama vrakpriset. Ska bli till en väst och en tröja. Lite tråkig beige färg kanske och endast en naturvit.

Underbar färg på Mini Duett. Var frestad att ta en påse till, men till all tur fanns det inte, för när jag kom hem upptäckte jag att det inte var 500 g i Sandnespåsarna utan ett helt kilo. Hujeedamej. Och jag som trodde att Sandnesgarnet bara var dyrare. Fick en lindrig chock när jag räknade igenom garnmängden här hemma.
Mera organiskt bomullsgarn i en ljus ljus beige färg. Finns en hel drös med olika projekt jag kan tänka mig av det garnet.
I bakgrunden ett impulsköp eller snarare ett desperationsköp för jag såg endast färgen och att det stod Sandnes på etiketten och så rev jag tag i garnpåsen. Ett kilo Smartgarn som jag faktiskt inte vet vad jag skall göra med. Men kan ju fundera över sommaren.

Mera bomull. Det var ju bomullsgarn jag skulle ha. Till vänster Mandarin Classic i en härlig färg och till höger Mandarin Petit i en färg som såg svart ut inne i lagret, men som är mörk blå. Två kilo garn som jag kan göra vad som helst av och precis vad jag ville ha. Fast jag trodde ju att jag hade 500 g/garnpåse...

Moppgarn har länge stått på min önskelista och nu fick jag alltså tag på det. Tyckte inte riktigt om färgen först för jag hade tänkt använda det till en filt/pläd. Men det fanns endast i denna orange färg. Fem euro/kon, som vägde 1,5 kg. Visste utan tvekan att jag behöver två koner för jag stickade ju en filt i vintras. Beträffande det här garnet så har jag tänkt om och hittat ett trevligt mönster, så i sommar ska jag virka en fyrkantig matta.

Efter att ha överlevt den här grabba-fort-tag-i-garnet-pärsen gällde det att utrusta sig med en stor portion tålamod för garnet skulle betalas. Kön till kortbetalningen ringlade sig över hela gårdsplanen och det tog "endast" 40 minuter innan jag kom fram till kassan.

Om ni trodde att mitt sällskap och jag hade fått nog vid det här laget, så, ja, då känner ni inte oss. Förstås rattade jag in till stan och vi tog oss till själva garnaffären. Ack och ve. Där tuffade jag till mig och rev tag i en tom plastkorg från golvet framför kassan. Ikeakassen var ju fullastad bak i bilen. Jag frågade inte ens om korgen var ledig jag bara norpade den som om det gällde liv och död.

I affären fanns det många spännande garnsorter, suck och stön.
Lite på måfå plockade jag de här Spray-bomullsgarnen på mig. Skulle gärna ha velat ha mera av de lilafärgade nystanen, men fanns bara de här två, tyvärr. De var nedsatta med 66,3%, så det blev 1,50 €/nystan.
Sockgarnet är ett impulsköp. När har ni sett mig sticka sockor senast? Just det! Men passar kanske till andra projekt? Var nedsatt med 30% = 6,90 €/100 g nystan. Klart att jag inte kunde låta bli dem!

Söta som socker är de här härvorna och sockerrörsfiber är de också gjorda av. Färgen vet jag liksom sedan inte riktigt med. Jättemjukt och skönt garn, skulle passa perfekt till babykläder om det inte vore för handtvätten. De här härvorna var förstås också de enda kvarvarande och måste ju därför räddas! :)
De var nedsatta med 40% = 6,59 €/100 g härva.

De här ljuvliga garnerna, som är en blandning av ull och angora var tänkta att bli en tjock och skön sjal att krypa in i om den kommande vintern blir kall. Men, de är så sköna att klappa på så vet inte om jag kan göra mig av med dem i en stickning?
Trots att dom var nedsatta med 50% blev det ändå hela 3,62 €/50 g nystan.

Och så föll jag pladask för den ljuva färgen. Plockade alla 8 nystan från hyllan. Tur att priset var nedsatt med 60% = 1,98 €/50 g nystan.
Ser framför mig en filtad väska av något slag. Nån av er som har ett bra mönster som inte kräver mer än 400 g? Annars får det bli nån sorts sköna hemmatofflor åt mig! Också det med tanke på den kommande vintern.
Längst inne i butiksvrån hittade jag de här fina och mjuka nystanen, bambu och pärlor viscose. Och jag visste precis vad jag behöver dem för. Färgen var jag lite tveksam till. Stod och funderade en liten stund innan jag plockade alla 16 nystan på mig. De var nedsatta med 70% = 1,74 €/50 g nystan. Synd om er som blev utan!
I tisdags på stickcaféet började jag redan sticka av garnet och det är underbart mjukt och färgen är inte så gul som jag först trodde. Här har första nystanet försvunnit.

Efter den här billiga garn pärsen gick vi omkring i Gamla stan i alla små trevliga affärer, inredning, babykläder och hantverk. Allt i en salig blandning. Vi åt god husmanskost till lunch på Hanna Maria.

I hantverksaffären Ida hittade vi neiti P, som importerar garn av bananfibrer från Indien. Förstås måste jag ju ta två nystan, bara för att... ja för färgens skull och den härliga konsistensen. Vad det ska bli? Inte en susning. Kanske en halsduk för de stickade provlapparna var så mjuka och sköna.

Och nej, jag ska INTE köpa garn mera, åtminstone inte på några månader! :)
6 kommentarer:

Bettan sa...

Många fina garner och vackra färger. Jag följer och kollar vad det skla skapas för nåt fint. Inte kan man låta bli att handla när prisena är lagom små. Lycka till med alla dina projekt. Kram sytanten

tilda sa...

Puhh...nu är jag glad att jag inte hade lust att åka till grannstaden nämnda lördag! Har inte använt så mycket av fjolårets garngalenskaps inköp ännu att jag skulle varit berättigad att hamstra mera. Men i nästa år blir det andra bullar!

Raitalammas sa...

Oj vad trevligt att se att någon är lika garngalen som jag! Du har gjort fina köp.

Inge sa...

Tack Bettan! Ditt lycka till kommer att behövas! Jag har bläddrat i en massa mönstertidningar och det bara vimlar i huvudet av idéer.

-> Tilda: Förstår dig. Det är bäst att hålla det på sådan där vartannat års basis. Tur att jag var på Åland förra året. Nu vet jag sen inte hur jag skall göra med det där sojagarnet? Hade så sett framemot att sticka ett projekt åt mig själv... Men nej, ska nog inte ha mera garn nu! :)

-> Lammas: Åh, vad skönt att höra att jag inte är ensam om den här garngalenskapen. Far i huset säger att jag kan öppna en garnaffär när som helst. Och det är ju sant. Men sen tillägger han att jag inte kommer att kunna avstå från ett endaste nystan och det är ju också sant! :)

Anonym sa...

Så här talar en riktigt sann garnälskare! Härligt inlägg!

Inge sa...

Tack Tina! Så skönt med människor som förstår!