onsdag, juli 18, 2012

Bruksdag på Bruket

Medan alla andra (visst låter det uttrycket bekant? Som förälder fick man ofta höra att alla andra hade det och det eller fick den och den grejen eller fick göra det som var förbjudet för ens egna små liv. Alla andra for också iväg på sommarlov och sportlov medan vi drog iväg med familjen till skogen, jobbade lite och gjorde sedan upp eld där det grillades både korv och pinnbröd) tycks flänga land och rike runt och t o m sticka iväg utomlands, fortsätter jag med mitt lokala turistande. Hemstaden räcker bra till med lite avstickare till grannkommunen och grannstaden.
I lördags var jag iväg på Bruksdagen i Strömfors bruk. Om ni inte har besökt bruket där är det nog nu hög tid att ni tar er dit. Där finns allt möjligt att se på och förstås köpa. God mat, kaffe och bakelser. Glöm nu inte att besöka den vackra träkyrkan med altartavla målad av självaste Helene Schjerfbeck.

 På hela det historiska området fanns det mycket att se på och massor av saker till salu, t o m tupperware grejer kunde köpas. Eftersom området är så stort sväljer det människomassor bra. Så trots att det var trångt om parkeringsplatser när jag anlände blev det aldrig människoträngsel.

Programmet var omväxlande. Strömfors spelmän, Pelimannit, spelade på Stallbacken, i smedjan hade man möjlighet att följa med hur smide gick till förr i världen. Mittemot Brukskvarnen hittades fyra personer från föreningen Pirkka-Hämeen Jätkäperinne. De underhöll både med musik och arbetsuppvisningar från stockflottartiden.

Olli Lehto visar hur det går till att balansera på stocken.

Här kliver han över sin kamrat Ilkka Kyttälä...

...och så sätter han sig på honom.

Och plötsligt balanserar han på huvudet. 70 år, inte illa. Jag kommer inte att klara av ett sådant nummer i den åldern. :)

Ja, om Olli kan, så måste ju Ilkka visa att han inte är sämre.

Ett sådant här vindskydd byggdes för vila. I förgrunden en båtkamin, som värdinnan Heta-Lovisa (Sinikka Lehto) kokade pannkaffe på. Far i huset påstår att vi har en sådan någonstans, måste kanske leta reda på den och koka utomhus?
På Stallvinden hade Merja Marin en utställning.


Det var färgstarka tavlor med bland annat blommotiv och katter. Här Alina...

och här Väktaren.
Kanske hon skulle ha kunnat avporträttera våra katter också?


Virkade alster hade hon också med på utställningen.
Filtade produkter fanns till salu.


Liksom de här stolskydden. Kul idé eller hur? Nu ska jag samla alla söndriga och ensamma sockor och virka ihop dem.


Det var i Letkis som de här såldes, liksom andra produkter av återvinningsmaterial.
Som de här smyckena...

Den här godingen hittade jag på Stallbacken: En röd Java.
Och de här två skönheterna hittade jag på parkeringsplatsen:

Inga kommentarer: