torsdag, augusti 16, 2012

Ett jättebraaak

Igår då undertecknad var på jobbet och far i huset satt helt lugnt i gungstolen i köket och läste Kauppalehti, hördes plötsligt ett jättebraaak. Han rusade ut i tron att katterna fällt vattenfallet, som han precis hade placerat på verandan i skydd. Inget sånt hade hänt. Vattenfallet stod precis där han hade lyft det och nåt annat såg han inte till. Han lommade tillbaks in för att avsluta sin avbrutna kafferast.

Nästa gång han gick ut såg han jättebraaaket i dess hela vidd och med en bra Stihl tog han till sin Partner.

En gren hade brustit i det gamla äppelträdet, så det var bara att sätta sågtänderna i det.

Far i huset påstår att det är hans mor som ligger bakom det här. Medan hon bodde här ville hon alltid ha bort det här äppelträdet på framsidan av huset. Bakom huset nere i åkerkanten fanns ju ett äppelträd som gav riktigt bra skörd. Dessutom tyckte hon att det sög så mycket kraft ur jorden så inget trivdes i närheten av trädet.
Jag tror nu inte riktigt på den där teorin. Varför skulle svärmor komma tillbaka och spöka för oss?

Själv älskar jag det här äppelträdet. Det finns inget skönare än skuggan det ger på sommaren.
Den vackra knotiga stammen är också skön att vila ögonen på. Far i huset har många gånger hotat att såga ner trädet, men jag vägrar. Det skulle bli jättetomt på gården utan den här gamlingen. Frukterna är dessutom jättegoda och enligt far i huset passar de utmärkt i en paj. Tror ni han menade nåt med den där sista kommentaren?

2 kommentarer:

Male sa...

Hej Inge!

Samma sak hände med vårt urgamla Golden Blance (Transperant)-äppelträd, som hade så underbara grenar. Första gången tog augustistormen 1/3 av trädet år 2008 och nu i senaste åskstormen ytterligare 1/3, så nu är trädet i oblans minsann. Det kan inte hjälpas, då trädet dignade av frukt och det var skadat sedan långa tider tillbaka. Vi försöker i alla fall hålla trädet vid liv och tror inte på några spöken här på Ribäckbacken! Vi har ett par träd till som är ca hundra år gamla, ett som blommar underbart, men vars frukt inte är speciellt god och så ett vinteräppleträd, som ger härliga syltfrukt förutom transperanten.

Sköt om resten av trädet! Det lönar sej!

Hälsar en olyckskamrat

Inge sa...

Hej!
Lovar att jag ska försöka stå på mig och få trädet bevarat. Lite ironiskt faktiskt att när svärmor ville ha det kapat satte sig karlarna på tvären och nu är det karlen som vill kapa...