måndag, mars 25, 2013

Fullspäckat program

Hjääälp! Det känns som om jag inte alls hinner med längre. Dagarna rinner så fort förbi och det finns hela tiden någonting att göra, någonting att se, uppleva, människor att träffa osv...
Beklagar, men inlägget blir långt som en roman. Vem vet när jag hinner skriva nästa gång?


Förra veckan hade vi nästäldsta sonen med sambo på vintersemester här och programmet var fullspäckat. De anlände sent på måndagskvällen efter att på vägen från Ekenäs besökt en hel del spännande affärer i huvudstadsregionen, såsom Ikea, Motonet osv.

På tisdagen var jag på jobb i grannstaden och då följde de med och besökte bland annat Brunbergs fabriksbutik. När min undervisning var slut körde vi nästan raka vägen österut till köpcentret Veturi. Jag hade inte varit där tidigare trots att det öppnades i vintras och ligger ungefär 60 km härifrån. Jag är ju nu inte riktigt en sådan där shopgalning bortsett då från min svaghet för garn. Men lite spännande är det ju med nya platser. Både ekenäsborna och undertecknad hade noga studerat affärsutbudet redan på nätet. Det gäller ju att vara metodisk på så många kvadratmetrar och inte rusa runt som en huvudlös höna. Vi hade någorlunda klart för oss vad vi ville se och det enda jag skulle ha var en 40 cm rundsticka nr 4 och den hoppades jag finna i någon av stormarketarna.


Första affären jag gick in i var Sinelli. Ville ha lite färg till mina clear stamps ifall jag skulle få för mig att någongång göra lite egna kort. Och tyvärr vimsade jag faktiskt omkring i affären. Det fanns så mycket pysselgrejer att jag tappade orienteringen. Två gånger gick jag förbi färgerna innan sonen på skarpen sa åt mig att använda hjärnan och tålmodigt förklarade att det finns en viss logik i affären, dvs stämpelfärgen är förstås där stämplarna finns.
- Ahaaa, svarade jag som om det skulle ha varit århundradets stora upptäckt.
Nå, jag fick mina färger och köpte tyvärr inte färdiga kortförpackningar. Nån som förstår vad jag tänkte?


Den andra affären jag ramlade in i var Tiger, som är en dansk inredningskedja och en som jag aldrig hört talas om tidigare. De hade en spännande blandning med allt möjligt och många smågulliga grejs och en hel del trendiga grejs. Jag gjorde av med hela 2 euro i den affären. Jag köpte två tvålar som doftade påskliljor för en euro och en läckert färgad metallvirknål nr 6,5, som också kostade en euro. Vad jag skall göra just med en sådan virknål vet jag inte riktigt, men...
De hade också garn i Tiger, men det var 100% akryl, så...

Sedan fortsatte vi strosa lite hit och dit och faktiskt ganska planlöst. Hann med både H&M, Cubus (ny affär för mig), Seppäla och KappAhl. I Clas Ohlson laborerade vi lite längre för där finns så mycket man inte vet att man behöver eller ens skulle ha saknat. Vi besökte Glitter, också en nyhet för mig och som namnet antyder är det fråga om bling-bling. Dessvärre var jag förra veckan och klippte håret alldeles för kort för att kunna ha vare sig diadem eller snygga blomspännen i det så... Vad ekenäsborna fyndade lämnas här osagt.


Ungefär så där fortsatte vi och upptäckte att vi trots allt verkade ha hur mycket tid på oss som helst. Jag hittade rundstickan i Anttila för 5,99 € (ett typiskt Anttila-pris, varför inte ta 6 euro istället?) och såg både där och i Citymarket på garnutbudet, men hade inga besvär alls med att låta bli att köpa. Ett billigt och bra shoppingvarv blev det och vi var färdiga, till vår stora förvåning, långt före klockan 20.
Oroväckande lite folk var det i Veturi en helt vanlig tisdagskväll i mars. Det var ju skönt för oss, men värre för affärerna.

Okej, härifrån framåt är inlägget förbjudet för dottern, så läs INTE!!!!
På hemvägen hände ett och annat då sonen fortfarande hade hand om chaufförsuppdraget, bland annat körde han runt ett varv extra i rondellen efter att först ha tagit fel avtag osv.
MEN han tog mig till Novitas fabriksbutik i Koria. Och det skulle han nog aldrig ha gjort. Efter fyra månaders avhållsamhet gick det överstyr och jag kom hem med liiiiiite garn. :)

Började lite oskyldigt med de här två nystanen på 150 gram var. 7 bröders sockgarn i serien fåglar och det här är Peippo = Lärka, en sort som kommer att utgå. Kostade 5,90/150 gram. Som hittat, inte sant? Dessutom absolut nödvändiga eftersom far i huset nu har sitt sista hela par sockor i användning.
300 g

Och så fanns det förstås förmånligt garn, som det här Helmi för 2,95/50 gram. Visserligen lite över min smärtgräns (max 2,50 €/50 g), men kvaliteten är 60% bomull och 40% bambu, så ni förstår...
De här nystanen är tänkta till grytlappar eller handdukar. Vid den här korgen fanns fina modellexempel.

300 g
Men vad jag ska göra med de här nystanen vet jag däremot inte. Men färgen är ju så vacker och garnet så mjukt och skönt...
400 g

De här vet jag däremot att behövs till de två jag redan har hemma för att kunna genomföra ett halsduk/polo-projekt. Kostade 2,90/100 gram.
200 g
Likaså vet jag vad jag skall ha de här mohairgarnet till. Modellen finns i Novitatidningens vårnummer. Nu i onsdag ska sommarnumret komma. Hoppas där finns många inspirerande modeller.
Rose mohair garnet kostade endast 1,50 €/50 gram. Borde kanske ha köpt ännu mera? Nu blev det precis det 200 gram som behövs för det planerade stickprojektet.
Prismässigt var de här nog ett misstag, för de skulle ha blivit 40 cent förmånligare per nystan från Novitas nätbutik. Men jag har så länge gått och längtat efter just den här färgen så...
Kostade 3,95 €/100 gram. Drömmer om en virkad väska. Det här är en blandning av återvunnen bomull, 50% och 50% akryl. Slitstarkt och stadigt.

500 g

Uj, uj, uj nu har jag förköpt mig, för när jag räknar ihop det här lilla inköpet så har garnlagret fläskat till sig med 1 900 gram. Hjääälp, jag drunknar! Huuu. Och visst måste jag nu plundra sparbössan?


Dom här stickkablarna + ändar måste jag ju bara ha. Så läckra färger. Storleken på ändarna är 7, 8 och 10. Längden på kablarna är 60, 80 och 100 cm.
Och visst är virknålen från Tiger också läcker?


Väl hemma var jag lite sur på mig själv. Varför köpte jag inte istället 650 gram bambugarn så att jag skulle ha kunnat sticka den där tunikan åt mig själv? Modellen fanns uppstickad där i affären och såg riktigt snygg ut också på riktigt. Aaah, nu går jag och bankar huvudet i köksbordet för att få in lite förstånd!

Insåg för övrigt att jag helt tappat garngreppet, så jag tror inte alls att det är hälsosamt med avhållsamhet. Jag hade ju ingen aning om vad garn kostar och knappt koll på det som är nytt och det som är på väg ut ur sortimentet. Det är nog bäst att jag börjar skärpa mig nu, annars...
Så borta med vinden var jag att jag läste Pussilakana (=Påslakan) på en stor skylt ovanför en nätkorg. Tittade lite förvånat i korgen där det låg garnpåsar. Men hur i hela....
Konfunderad tittade jag på nytt på skylten och insåg att det stod Pussilanka (=Påsgarn) håhåjaaa, jag kan nog inte finska ändå. :)
Och tyvärr tog jag ingen garnpåse heller och det borde jag kanske ha gjort för det var grått Tennesseegarn, 100% bomull. Skulle ju ha passat till vilket projekt som helst. Suck!

Eftersom det är ca 50 km härifrån till Novitas fabriksbutik, kan man ju fråga sig varför jag nu handlade som om det varit sista gången jag någonsin skulle besöka den. Nå ni som följt med mig inser att det inte alls är någonting konstigt för jag ska ju INTE gå in i sådana där affärer. Basta!


Vad som hände resten av förra veckan tänker jag inte gå in på i detalj här. Kan bara konstatera att värst mycket stickat har det inte blivit förrän igår då jag var tillsammans med far i huset och äldsta sonen och hälsade på mamma.

Nu kan jag då också hålla med far i huset när han säger att jag har för mycket och onödigt garn. I lördags var jag på påskbasar i grannkommunen och hade turen att vinna hemstickade strumpor i Kyrkoby-Norrby marthornas lotteri.
Ja, så nu behöver jag ju strängt taget inte de där två 7 bröder nystanen jag köpte i tisdags. Åtminstone behöver jag ju inte dem genast, men kanske till julklappssockor?
Det är Inge-Maj Ollas, som har stickat de här fina sockorna.


Mitt i natten igår skrämde jag far i huset med min sjövilda lyckodans. Stackarn han vaknade upp ur sin sköna sömn och förstod ingenting. Jag är en riktig turgumma för jag har vunnit en stickkorg hos Tilda igår. Glad, så glad...
Ett jättestort tack för den fina vinsten!


Och nu är det dags för mig att göra sällskap med Lurvinge ute i solen, ska bara ta itu med lite kursplanering och e-post först.


2 kommentarer:

Birgitta sa...

Oh så mycket härligt garn du köpte - jag sympatinjöt för varje nystan... så du tror att det liksom blir värre med garnlängtan om man är avhållsam (som jag försöker just nu)? hm, tål att tänka på :-)

Inge sa...

Vet inte om det blir värre, men märkte ju att jag var helt ute när det gällde garnmarknaden. Att inte riktigt ha koll på priserna är inte så fiffigt om man storhandlar. :)