fredag, mars 15, 2013

Lilla gula disktrasan

Förra fredagen, på självaste kvinnodagen, hade jag en sådan enorm lust att sticka en liten disktrasa. Jag längtade helt enkelt efter att få börja på något nytt, som jag skulle få färdigt i ett litet nafs. Det var bara det att far i huset skulle iväg till huvudstaden och han ville prompt ha med mig. I det här fallet vet jag inte om jag skall vara smickrad eller besvärad? Jag skulle som sagt ha haft lite annat att göra än att sitta över två timmar i en bil. Dessutom blev det aldrig någon utlovad mat. Suck!

På fredagskvällen när lugnet lagt sig i huset började jag gräva efter garn. Man tycker ju att det borde finnas bomulls-, bambu-, eller lingarn lämpligt för just disktrasor i mitt stora lager. Haaa, trodde jag (och kanske ni?) alltså! Men inte hittade jag precis det garnet jag ville ha och då får man ta det som finns och försöka anpassa sig. Jag tänker nämligen inte ge mig, för när det gått några dagar till så har mitt garnköpstopp hållit i hela fyra månader!!!!! Men i nästa vecka när jag skall bege mig till Kouvola lovar jag INTE att hålla mig på den smala vägen längre. Eventuellt tillåter jag mig några nystan. Få se hur det känns om jag skulle snubbla över någonting lockande.


I tisdags besökte jag igen stickcaféet i stan. Av förekommen anledning diskuterades en hel del sjukdomar och död, men förstås mest stickrelaterade grejer. En sak som damerna vid "mitt bord" hade gemensamt var det eviga mönsterbläddrandet. Känner ni igen det? Man är bombsäker på att man i någon tidning/bok har sett det där mönstret som man vill börja sticka/virka. MEN man hittar det ingenstans. Sedan går det åt tid att bläddra och så hittar man förstås annat som lockar och som man tänker att sen-så-ska-jag... Ja, och när den tiden är inne, så har man förstås tappat också det mönstret.
Ja, hur gör man?
Det finns de där förståndiga människorna, sådana som min stickväninna, som ordentligt skriver upp kommande projekt i sitt häfte. Ibland försöker jag lite med det också för jag har ett stort svart häfte med Lilla My på.

En annan av kvinnorna försökte sortera mönstertidningarna i olika högar. Hmmm, kan kanske fungera, men själv har jag sorterat mönstertidningarna enligt årgång.

Själv kör jag med tre olika system, vilket självklart inte är särskilt fiffigt, men... Jag har alltså det där häftet att skriva i. Men jag har också en excel-tabell och därifrån brukar jag skriva ut en lista över de lite mera speciella garnerna, som vissa projekt kräver. Den listan brukar jag ha med mig i väskan när jag går på mässor. Och det är ju smart, eller hur?
Och min tredje strategi är att lägga post-it-lappar med lite anteckningar på direkt i mönstertidningen/boken. Detta då när jag är på desperat jakt efter något annat mönster, men förstås snubblar över andra intressanta grejer. Antar att min strategi inte är särskilt fiffig, men den fungerar behjälpligt. Beträffande mönster på nätet har jag lärt mig att det bästa är att direkt skriva ut dem jag är intresserad av och sedan mappa in dem. Så jag har en stor tjock mapp för allt möjligt, en tunnare för sockor och en mellantjock för sjalmönster. Låter bra, inte sant? Ända tills ni ser mitt skrivbord och en hel del lösa blad som ligger där. Inte kan det väl vara mina utskrivna mönster? :)
Vad har ni för strategi?


En pytteliten disktrasa blev det alltså sedan förra lördagen:
Modell: Roll Out the Barrels Dischcloth från Knitting 2013 Calendar
Garn: Cotton nr. 8 från Hjertegarn
Åtgång: 14 g
Stickor: Nr 3
Strategiska måtten: 16*19 cm
I sparbössan: 2 euro

Det gick ju inte åt så mycket garn så nu kommer jag undan med endast 2 euro för färdigt projekt i sparbössan. Hurra! Hur skulle jag annars ha råd att sticka eller virka?

Disktrasan blev inte så stor eftersom garnet var så tunt. Men jag ville prompt ha garn i 100% bomull. Och då fanns det inte så mycket att välja på i mitt garnlager. Virkgarn för dukar är ju ännu tunnare.
Disktrasan ska gå att tvätta i maskin i 60 grader. Och när den är utsliten ska den gå att kompostera. Så det så!
Inga kommentarer: