lördag, november 05, 2022

Skön allhelgona

Efter en intensiv arbetsvecka, så tycker jag att det är riktigt skönt att få stanna hemma i lugn och ro och bara njuta. Visserligen skulle det ha varit riktigt roligt att få gå på halvårskalas idag, men jubilaren är bortrest.

Igår var det alltså full rulle hela dagen lång! Så klart att en gamyl måste få ta igen sig lite idag.
– Lagar du mat åt mej och min far, frågade äldsta sonen alldeles nyss.
– Nej, ni får ta av det som finns i kylskåpet eller frysen, blev mitt bestämda svar.
Så här blir det ingen helgmat. Bisin min är förresten inte ens hemma ännu, så...

Strunt nu i maten, igår åt jag gott, så det räcker för en tid framöver. Vi hade alltså TYHY-dag (finsk förkortning, som innebär att man ska befrämja arbetsgemenskapen genom att ordna en gemensam rekreationsdag) igår med jobbet. Från stan åkte vi till Bosgård där vi intog morgonmål bestående av bacon-purjolökspaj och tjinuskigräddtårta. Mättande och gott.

Vi fick en rundtur i själva mangårdsbyggnaden, som är en beställningsrestaurang.
I övre våningen bor den gamla husbonden. Så härlig veranda, som jag lugnt kan tänka mej att sitta på en skön kväll i maj eller juni. Njuta av försommarens dofter och svalka mej med ett iskylt glas, som innehåller nånting gott! Och förstås kan jag fortsätta sitta där resten av sommaren med.

Det var mysigt och hemtrevligt, liksom en bostad att trivas i. Men nu var här förstås stora bord med stolar i en del rum och serveringsgrejer av modernare snitt i andra. I ett av rummen finns det här skåpet, som är så tungt att det inte har gått att flytta.

I samma rum finns det här fantastiska taket av trä.

Också träpanelen i det rummet är ett fint hantverk, liksom gardinstången.



Det här är mitt favoritrum, biblioteket, ett äkta bibliotek med böcker ända upp till taket. Och förstås en stege som kan åka längs med hyllorna. Här skulle jag lugnt kunna tänka mej att stanna kvar. Och lugn bara lugn, skulle jag ha ett sånt här bibliotek, så skulle jag utan tvekan också ha anställt en städerska för allt dammtorkande! För när skulle jag hinna torka damm då jag sitter här och läser och läser?

Mitt emot mangårdsbyggnaden finns det här vackra röda huset. Detta är privat. Så vackra fönster, men den praktiska delen av mej får lite rysningar då jag tänker på fönstertvättandet.

Vi fick ännu se festplatsen för 150 personer, den omgjorda höskullen. Fungerar som festplats endast på sommaren. Ett och annat bröllop har hållits där.
Kollegerna gick naturstigen medan jag väntade inomhus. Sedan bar det av in till västra grannstaden.

Där vandrade vi i gamla stan i väntan på att det skulle bli dags för lunch. Medan de andra "plundrade" Brunbergs affär, så begick jag ett fatalt misstag och gick in i Riimikko! Den absolut ljuvligaste och mest bedårande leksaksaffär jag vet.

Redan den här hörnan med mjukisdjur fick mitt hjärta att börja galoppera. Förstås ville jag ha alla!

I det här rummet finns bakom hörnet helt ljuvliga gammaldags plåtleksaker som man drar upp. Och bortom det här rummet finns ytterligare ett rum. Och se så fint trägolv! Härligt slitet. Jag hade verkligen svårt att avhålla mej från att förköpa mej. Visst får mor- och farföräldrar skämma bort sina fina barnbarn?

Kanske jag ska börja med dockskåp och miniatyrer när jag blir pensionär? Liksom bli barn på nytt och börja leka. På lappen står det att det här är samlarobjekt och inte leksaker!

Så synd att jag inte hade pengar på mej, så jag hade fått se hur den här gamla kassamaskinen fungerar. Den är alltså i bruk fortfarande.

Om ni tror att jag kom ut tomhänt från den där affären, så glöm det. Sånt går inte!

Jag kom ut med en julklapp per barnbarn. Och de är färdigt inpaketerade. Tjohoo! Affärsinnehavaren beklagade att hon inte hade julpapper, men det här sagopappret är riktigt fint det med, inte sant?
Och ja, nu kan ni alltså glömma det där med att köpa inget i november, för nu köpte jag ju. Så jag är ingen bra martha.

Här i Simolins hörn fanns teeteeshop förr i världen. Nu ska man iväg till industriområdet och det bästa med det är ju att det ligger på östra sidan och framförallt att det finns gratis parkeringsplatser!

Jag vandrade ännu en stund här på Ågatan och köpte ytterligare tre julklappar. Men det är hysch-pysch. Skulle nog ha funnits hur mycket som helst att köpa, men jag kunde hålla mej. Det var också trevligt att gå där i Gamla stan en helt vanlig fredag i november utan trängsel. En del turister var där på plats, oftast familjevis. Jag hörde åtminstone franska, holländska, tyska och förstås engelska.

Lunchen intog vi på Zum Biespiel. Det var riktigt gott, men alldeles för stor portion för mej. Jag åt Swiss Miss Burger. Efter lunchen var det dags för hemfärd. Den gick via Lilla Chokladfabriken. Också där skulle ha funnits massor att köpa, men...

Ja, så hann jag alltså hämta äldsta sonen från jobbet och besöka Lillan innan bisin min tvingade iväg mej till Borgå igen. Som sagt, ingen rast och ingen ro. Han skulle ha rör från Puuilo och då behöver han ju en kvinna, som betalar! Medan han sökte rören, så vandrade jag lite planlöst omkring muttrande: "Jag ska inte ha nånting, jag ska inte ha nånting". Nappade dock med mej ett lite paket med kattmat, olika fettnötblandningar åt fåglarna och så de här:

Dom var rödlappade, så det var bäst att passa på. Mina strumpstickor är alltid på rymmen eller så sitter de fast i något annat projekt, så att jag inte kan börja på ett nytt så där hur som helst. Tycker bra om de här stickorna av björk, lite kortare skulle de dock få vara.
Och så vet ni, så kunde jag låta bli att köpa garn! Och det var ganska svårt för priset på ett nystan 7 bröder var nedsatt till 2,99! Normalpris i Novita knits webbaffär är 4,20 €. Så nu förlorade jag 1,21 €/oköpt nystan. Bisin fnyste åt det där:
– Du sparar mest då du inte köper alls.
– Höh, men...
Nåja, bäst att inte diskutera det där alltför mycket, för då får jag höra: "Du har nog garn".

Kassen för varorna hade vi lämnat ute i bilen, så bisin min radade allting i kundvagnen. Ute vid bilen radade jag varorna i kassen och upptäckte till min stora förvåning att jag nu hade endast tre förpackningar med strumpstickor! Jag blev lite förvirrad. Visst hade jag köpt fyra förpackningar? Fram med kvittot och kolla. Jovisst, jag hade betalt för fyra förpackningar. Nu försökte jag se om mina stickor skulle ha fallit nånstans. Men nej, hur jag än svepte med blicken över marken, så syntes de ingenstans.
Jag tog kvittot i handen och återvände till affären och hann inte ens fråga innan jag fick de saknade strumpstickorna i min hand!

Bra saker igår:
  • En fin dag i gott sällskap.

  • Träffade en kursdeltagare i Gamla stan och fick mej en trevlig liten pratstund.

  • Julklapparna till barnbarnen är fixade. Skönt.

  • Jag kunde låta bli att köpa garn, trots att det var förmånligt. Tjohoo!
Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag sov till lite över nio. Så skönt. Bisin min försökte nog väcka mej tidigare på morgonen med sång. Men jag vägrade stiga upp. Jag vände mej bara på andra sidan och fortsatte att sussa sött.

  • Äldsta sonen har röjt ut ur kylskåpet och städat det. Nu är alla hyllor tomma och rena, förutom de två hyllor jag ännu borde diska.

  • Fick nu äntligen tån klar på den andra pinka sockan. Nu återstår endast fästandet! Och vem ska göra det?
Nu får ni ha det så bra och en fin fortsättning på allhelgonakvällen














2 kommentarer:

Inge Ekholm blogg sa...

Voj nej, jag skrev en kommentar och den försvann... 🤔

Inge sa...

Sjutton ändå, nu seglar den omkring i cyberrymden! Och jag kan inte läsa den.