tisdag, mars 31, 2009

Frestande - Houkuttavaa

I söndags, när jag tillsammans med far i huset rusade genom Robin Hood på jakt efter kattmat, föll mina ögon på den här ljuva färgkombinationen.Vips var jag där och fingrade och kunde förstås inte låta bli. Inte för att jag precis behöver mera garn. Och inte tror jag att jag hittar någon vettig användning för de här nystanen heller. Men ack så vackert för ögat!
Jjag har ändå varit ordentlig och avstått från att köpa garn. Synd att jag så lätt föll för frestenslen nu. :) Tänk, inte en tråd har jag handlat sedan den 6.2.2009. Snudd på rekord, men så har jag då bytt istället och min hemliga stickvän (SNY) har försett mig med två intressanta paket.
Igår grävde jag bland restgarner, men hittade förstås inget, som genast skulle ha tilltalat mig. Beslöt mig för att ta till trotjänaren Nalle och satte upp en ny stickning, igen! :) Garnet är mörkt, mörkt blått och förstås tappade jag en maska och där rann min iver ut i sanden...

Robin Hoodista löysin ihanan värikombinaation Bambusta. Tietysti en tarvitse näitä keriä, enkä oikein tiedä mitä tehdä niistä, mutta kauniita ne ovat. :) Ehkä voisin käyttää niitä pääsiäiskoristeena?
Muuten aloitin (taas) uusi projekti eilen. Toivottavasti tämä sitten todella valmistuu.

måndag, mars 30, 2009

Rivningsarbete - Purkaustyö

Snudd på panik, då jag inser att månaden är snart slut och jag inte har fått ett endaste projekt färdigt. Suck! Igår kom jag mig dock för att riva den blå tröjan, men än har jag inte orkat plocka upp maskorna.
Nej, igår släpade jag med mig mitt skira sjalprojekt till Borgå där jag hälsade på dottern. Ett och annat fel slank med i spetsstickandet. Det går inte att umgås och räkna samtidigt. Eller kanske nån klarar av det, men inte jag! Men det river jag däremot inte, utan försöker rätta till på nästa varv enligt bästa förmåga :)
Tror jag skall gräva lite bland restgarnerna och försöka åstadkomma mars månads pulsvärmare istället. Wish me luck! Finns risk att mina UFO:s ökar ytterligare! :)

Eilen sain vihdoin purettu sinistä mambo-villatakkia, mutta siihen se sitten jäi. Kävin eilen tyttäreni luona Porvoossa ja yritin neuloa vähän, (vaaleanpunainen huiviprojekti) mutta pitsin neulominen ja puhuminen uhtaika ei oikein onnistunut minulta.
Ehkä yritän saada maaliskuun kämmekkäät valmiiksi? On pengottava jäännöslankoja, katsotaan sitten. Mutta juuri nyt minulla on liian paljon UFO:ja.

lördag, mars 28, 2009

Tredje bytet - Kolmas vaihto

Igår hittade jag ännu ett garnpaket i postlådan. Detta var tredje garnbytet inom loppet av två veckor. Bra jobbat, eller hur? :) Men nu börjar nog garnlagret vara i skick. Frågan är bara vem som skall sticka upp alla garner? :)
Den här gången har jag bytt med Tiina.Kolmas langanvaihto kahdessa viikossa. Nyt vaihdon Tiinan kanssa.

fredag, mars 27, 2009

Ont om tid?

Om det är ont om tid för stickning, varför inte göra så här?

"Need more knitting time? Neglect housework. The miracle of housework is that you can do much of it at least half as often and get the same results. Take dusting. You grab a cloth once a week and wipe your stuff. Now imagine you do it only once a month! Same arm movement, same effort, same results . . . But by doing it less often, you get way more knitting time! (Hint: This works with vacuuming too, but not with laundry.) "

Saxat ur Never not knitting.

torsdag, mars 26, 2009

Knitspotting

Citerat ur boken Barndom av Bo Carpelan (Albert Bonniers förlag, Jyväskylä 2008) sid. 14 - 15:
"Han drar av sig sin kliande tröja, den luktar fuktigt ylle, som alltid. Mjölkflaskan, böckerna, doften av svett och läder. Mamma har stickat tröjan, den tog en hel evighet sade pappa och Elma kallar den Mödan."

Visst är det underbart när en stickad tröja får namnet Mödan? Det borde man kanske kalla min blåa Mambo-tröja också? :)
Boken Barndom är underbar sinnlig läsning. Rekommenderas varmt. Ett skönt avbrott från allt stickande. En bok som man bör läsa långsamt och eftertänksamt.

onsdag, mars 25, 2009

Gick med - Mukana

Som om det inte skulle finnas tillräckligt att göra! :)
Hur som helst gick med i Pulsklubben 09.
Nu gäller det alltså att sticka pulsvärmare en gång/månad. Och jag som är mitt uppe i en sjal, en tröja och... :)
Men det är spännande med nya mönster och nya saker och Knit Along är alltid roligt. Jag är tacksam för människor som ger sig tid att pusha på och inspirera.

Menin mukaan Pulsklubbeniin. Nyt on kudottava kämmekäät. :)

tisdag, mars 24, 2009

Garnbyte - Langanvaihto

En av de bästa saker jag gjort nu i mars är att byta garn. Jag blev av med gammal barlast, som legat till sig i garnlagret utan att någonsin komma längre, dvs landa på stickor eller virknål. Varför vissa garner överhuvudtaget i tiderna har hamnat i lagret, är för mig en gåta. Men nu gjorde jag slag i saken, tack vare Pirjo, som vänligt nog tog initiativet till bytet. Jag böt både med henne och fick då det här i retur:
Som ni kankse märker, håller jag sakta på att orientera mig mot sock- och vantstickning (7 bröder garnen!). Få se var och hur det slutar... :)

Och så böt jag med Kikka och fick dessa ljuvligheter på posten igår. Nu skulle jag genast vilja börja på något nytt projekt med de här ljuvliga garnerna.

Olen maaliskuussa tehnyt kaksi langanvaihtoa. Olen niin tyytyväinen että pääsin omista langoista ja sain näitä ihannuuksia tilalle. Kiitos Pirjolle joka pisti vaihdon käyntiin.

måndag, mars 23, 2009

Som besatt....

... har jag stickat på denna rosa skapelse.
Axlarna är ömma och ännu återstår över 100 varv. Och veckoslutet är förbi och det är dags för jobb igen. Hur skall man hinna med allt?
Mönstret för den här sjalen är så intressant att det slukar en med hull och hår. Bara ett varv till tänker jag och så går det igen en timme med stickningen.
Ändå är jag försenad. Sjalen borde ha varit färdig i fredags. Men som sagt, när skall man hinna?

Olen vähän myöhässä. Kevätpäiväntasaus olihan jo perjantaina.

lördag, mars 21, 2009

Tunnustus


Ystäväni Pirjo jakoi tämän minulle. Kiitos!
Säännöt:
1. Kopioi Kreativ Blogger palkintologo blogiisi
2. Tee linkki hänen blogiinsa keltä tunnustuksen sait
3. Anna tunnustusta 8:lle muulle blogille
4. Lisää blogiisi linkit heidän blogeihinsa
5. Jätä heidän blogeihinsa kommentti, että tietävät saaneensa tunnustusta.
Nyt pitää laittaa mietintämyssy päähän...........
Seuraaville ojennan plakaatin:
Sinikka
Tarja
Iikka
Niina
Jossu
Orvokki
Jonna
Mikaela

IHANAA, IHANAA, IHANAA -UNDERBART

Oi, SNY:ni, miten voin ikinä kiittää sinua niin ihanasta paketista. Olen aivan sanaton. Paketti on niin IHANAA että...
Paketti saapui sopivasti torstaina. Koko viikko oli ollut rankka, mutta sitä unohtui heti kun avasin pakettini. Tuhannet ja taas tuhannet kiitokset ihanasta paketista.
Sisältö on niin runsas. Freedom Spirit-lanka ajattelin jo aikaisemmin ostaa kokeiltavaksi, mutta nyt pääsen heti testaamaan. Kuinka tiesit? :) Ja, niin ihananväristä.
Superwash Safirkin on minulle uusi tuttavuus. Niiden väritkin inspiroivat.
Käsistä pitäisi huolehtia, niin suurkiitkset käsivoiteesta ja kämmekkäistä. Puikkoja ei todellakaan ole koskaan liikaa. Eikä saippuakaan! Mun lempparit nuo bambuAddit. Ja 2 pussillista herkkuja. Yksi meni jo eilen. Kiva kortti ja lopuksi ihanat kämmekkäät. Ne tulivat heti perjantaiaamuna käyttöön, sillä meillä oli -10 astetta kun lähdin töihin.Vielä kerran, sanoja ei oikein riitä kuvastamaan iloni ja liikkuttuneisuuteni. KIITOS Sinulle. SNY:ni! Olet todella ihanaa!
Ohjeet löytyvät Ullaneuleista, malli Ursus. SNY:ni on käyttänyt Isoveli-lankaa.

Ett otroligt underbart paket låg och väntade på mig torsdagkväll när jag kom hem från jobbet. Så underbart och rikligt innehåll. Rörd och tacksam över att ha en så underbar hemlig stickvän (SNY), som förser mig med nya spännande garner och som själv har stickat skydd för mina händer. Det kom väl till pass igår på morgonen då jag skulle iväg till jobbet och vi hade -10 grader.
Hur skall jag kunna förmedla tacket, min glädje och rördhet över paketet med några få ord här via bloggen? Det låter sig inte göras. TACK verkar lite futtigt i det här sammanhanget, men det är det enda ord som finns tillgängligt. Tusen och åter tusen TACK! Jag har världens bästa hemliga stickvän!

tisdag, mars 17, 2009

Gråtfärdig

OK, nu är det bevisat. Jag är dum i huvudet och kan inte läsa mönsterdiagram. Sent igår kväll när jag hade endast 4 varv kvar på högra framstycket av den blå tröjan inser jag att det är något galet. Det ser inte alls ut som på bilden och det blir för få maskor kvar att avmaska och lämna vilande i väntan på kragen.

Snyft! Jag är en idiot. Jag måste riva hela övre delen från varv 77 ner till varv 45. Och nu är det fjärde gången jag river. Jag kanske inte alls borde sticka, för jag kan ju uppenbarligen inte! Det är nog dags att lämna det här projektet och vila en tid och istället göra något roligare stickarbete. Fast då är risken stor att jag aldrig kommer att slutföra den här tröjan. Isynnerhet inte som mottagaren nu har sagt ifrån att han inte vill ha tröjan.

Ikväll tänker jag inte sticka något alls då jag kommer hem från jobbet. Basta!

söndag, mars 15, 2009

Bakstycket - Takakappale

Idag fick jag äntligen bakstycket till den blå tröjan färdigstickat. Nu gäller det att rulla upp ärmarna och slipa geniknölarna för nu måste jag ta itu med högra framstycket och flätan jag fastnade i. Har repat tre gånger och förstår fortfarande inget. Och nu vill jag redan göra annat. Och ännu återstår ju vänstra framstycket, kragen, monteringen och fästa alla lösa trådar. Suck!


Takakappale valmistui vihdoin tänään. Kuka hoitaa loput? Apua, olen jumissa. Oikea etukappale ei oikein haluaa...

tisdag, mars 10, 2009

Strunta i...

... den blå tröjans framstycke får jag nog göra nu. Har lagt upp bakstycket istället. Det är bara slätstickning efter resåren. Jag vill ju sticka. Det högra framstycket har jag nu rivit upp två gånger och varje gång jag kommer till varv 49 i mönsterrapporten blir det fel.
Följande alternativ står till buds:
  • Felet finns i början av stycket längre ner än jag rivit upp
  • Felet är i själva mönsterdiagrammet
  • Jag är helt enkelt dum i huvudet och klarar inte av att sticka flätor
Det sistnämnda verkar ju minst troligt, eller hur? :)

söndag, mars 08, 2009

Ny stickkorg - Uusi laukku

I måndags fick jag paket från Frankrike. Min Namaste Knitbag damp ner i postlådan. Det var roligt. I ett halvårs tid hade jag tittat på väskorna i USA utan att våga beställa. Men så hittade jag äntligen en modell, Malibu i färgen Hollywood Pink, i Europa och all min tvekan var som bortblåst. Visst är den här mycket modernare än en traditionell stickkorg?
Innehållet i väskan är den blå tröjan. Den som nästan gått i stå. Ikväll har jag rivit nästan 20 varv, för jag hade räknat fel i flätan och fick inte det rätt ju högre upp jag kom. Men nu skall jag se om jag hinner få det stycket färdigt, eller om det drar ut på tiden ända till imorgon.
Uusi laukku niin lankatyöt kulkevat helposti ja kauniisti mukana. Namaste on amerikkalainen tuote, mutta löytyikin Ranskasta, mistä lopuksi uskalsin jo tilata Malibumallinen laukun. Väri on Hollywood Pink

fredag, mars 06, 2009

Krympt garnlagret - Kutistunut lankavarasto

Idag har jag lyckats krympa mitt garnlager utan att vara särskilt flitig med vare sig stickor eller virknål. Rena rama trolleriet, inte sant? Nej då, jag kastade inte bort något. Det jag gjorde var att dels ge en plastkasse full med garn till damen som stickar lappar till Moder Teresa filtar. Och dessutom helt enkelt plocka bort alla dubletter från min garmtabell i excel! Inte så svårt egentligen. Undrar om jag borde köpa nytt nu? :)

Tänään lankavarastoni on kutistunut. Annoin pois n. kilon verran lankoja naiselle, joka kutoa lappuja äiti Teresa-huopaa varten. Lopuksi putsasin pois kaksoiskappaleet lankataulukosta. Simsalabim ja siinä meni muutama kilo! :)

torsdag, mars 05, 2009

Uppskolad - Hyvin koulutettu

Imponerande väl uppskolad är äldsta sonen. Han läste tidningen ISO Magneetti i tisdags och konstaterade att här finns Novita garner förmånligt. Jag var ju tvungen att titta. Och visst 1,90 e/100 g Kaarna eller Kuura. De kostar annars 5,50 € resp. 6,40 €. Tur att det inte fanns rosa färg av Kuura, då skulle loppet ha varit kört och jag skulle ha ökat på mitt garnlager ytterligare.
Igår sorterade jag lite i det lagret och kunde konstatera att det finns ca 9 kg, som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med; 50 g här och 100 g där, osv. Men inga mängder så jag skulle få en tröja uppstickad. Det är kanske dags att börja sticka sockor och vantar i alla fall?

Vanhin poika on hyvin koulutettu. Tiistaina hän luki ISO Magneetti-lehdestä että Novitan Kaarna ja Kuura oli halvalla saatavilla. Mistähän se johtuu että hän tiesi katsoa lankojen tarjousten perässä? :)

tisdag, mars 03, 2009

Garnåtgång februari 2009

Nu skäms jag rejält. Har inte åstadkommit något alls i februari. Endast en futtig halsduk och en nåltovad blomma. Kan det bero på att månaden var så kort? Snälla ge mig mera tid.
Endast 296 gram alltså. Nu råder strängt köpförbud på garn. Inget mer i lager innan ett och annat är uppstickat eller virkat.

Helmikuussa en tehnyt paljon mitään. Valitettavasti. Mihin aika rientää?