måndag, februari 25, 2013

En virkad matta

Om nån skulle ha frågat:
- Vad har du gjort på sportlovet då?
Ja, då skulle mitt svar bli:

- Virkat en matta.
Och det är precis vad jag har gjort, virkat en matta och fått sjuk tumme på köpet. Annat jag gjort är att vara kulturell och besöka utställningen med Tildas tovade alster. Läst har jag också gjort, liksom stickat. Lite har jag jobbat extra på fritiden, också det kulturellt. Men framförallt har jag varit social och gladast av allt är jag över barnens besök nu i helgen. Härligt att ha dem alla här.
Och så har jag varit datorfri i dagarna fyra. Jätteskönt, men nu har det förstås hopat sig och massor av datorjobb ska göras. Tur att jag jobbar hemifrån idag. Men ikväll ska jag förstås iväg. Inte så att jag jobbar, nej, tack och lov för det, utan jag ska delta i The English Bookclub. I kväll ska vi diskutera boken Emma av Jane Austen och vi gör det förstås på engelska.


En liten vecka tog det mig alltså att virka mattan. Vågade inte virka utan beskrivning för jag har hört och läst så många historier om mattor som böljat hit och dit och vägrat lägga sig platt. Enligt beskrivningen så borde jag ha fuktat mattan och sedan låtit den torka på ett plant och luftigt underlag, men jag nöjde mig med att dra omkring den i snön igår. Därför ser den lite "vild" ut. Jag hoppade också över de sista varven i beskrivningen för mattan är redan nu 132 cm i omkrets och min mattrikå tog helt enkelt slut.
Modell: Kehrä-matto (Kehrä = spinna och matto är förstås matta. Visst är finskan enkel?) modell 61 från tidningen Suuri Käsityö 1/2012.  På Kauhavan Kangas-Aittas hemsida heter mattmönstret Aura-matto. Varför tidningen bytt namn på modellen vet jag inte.
Garn: Matt-trikå från  Kauhavan Kangas-Aitta Oy
Åtgång: 2 964 g
Virknål: Nummer 10

Men nu fick jag ett problem av större karaktär. Om jag avrundar 2 964 gram till 2 950 så blir det ju 59 nystan á 50 g, inte sant? Och om jag ska lägga undan 2,50 €/50 g så kommer jag upp till 147, 50 € och så då 2,- för färdigt alster = 149, 50 €. Jösses, det blir en dyr matta. Hur sjutton ska jag nu göra?
Hmmmm... Men för att komma ikapp Tilda och hennes sparbössa (ja, ja, jag vet att man inte ska göra jämförelser, men...) kanske jag ska bli skuld till min sparbössa?
Ja, så får det nog bli och så rundar jag av det till 150 euro. Inte ska jag ju knussla med mina egna tillgångar, eller hur? I december får jag ju sedan skörda det jag satt undan.

6 kommentarer:

tilda sa...

Den blev bra! Och så roligt att virka en matta, fastän det nog känns i fingrarna! Jo, jag har också suckat över kostnaderna med utmaningen....men man får ju skörda i december. Och det blir roligt:)

Inge sa...

Tack! Måste säga att jag är rätt nöjd själv. Den är stadig och bra.
Nu kommer det nog att ta en tid innan jag vågar mig på nästa matta. Men visst var det roligt.
Ska bli spännande att se vad vi hittar på med våra surt förvärvade slantar.

Monica sa...

Snygg!!!!
Jag känner mej så speciell när jag kan blanda mej i dethär virknings diskusionerna nuförtiden... för min korg är nästan färdig. Det du!!
Men matta lär det aldrig bli hos mej.
Jag köpte en virkad matta från Lovisa, en sommarmarknad tror jag. Den är lika stor som din och jag betala 35e, men jag håller med dej att 150 är en bra summa ;)

p.s passfoto blev inget bra, vill du ha iallafall ;)))

Inge sa...

Tack!
Klart du kan blanda dej i virkningsdiskussionerna, fattas bara annat. Kollade på din korg idag och den är ju riktigt snygg. Och du kan ju virka stolpar. Innan du vet ordet av har du virkat picoter på korgkanten.
Aha, 35 euro, hmmm. Får lön den sista, måste lite kolla om jag har råd med 150,-!

Och ja tack, om du ser mycket bestämd ut tar jag gärna passfotot. Hellre det än att själv gå och tvingas ta fotot. :)

Black Iris sa...

Finfin matta du gjort och inte ska du knussla inte..

Kram Maidi

Inge sa...

Tack!
Nej, inte ska jag ju knussla! :)
Kramis