måndag, mars 30, 2015

Fullt ös

Hela veckoslutet har det varit fullt ös hos oss. Och det är sånt jag gillar. Ju flera barn med sambos desto roligare, men mycket stickat blir det inte.

Det började redan i fredags. På dagen var jag iväg tillsammans med min mor och handlade mat. Det tog sin lilla tid innan vi var färdiga, men det var det värt. Och trots att jag inte skall ha flera, så...

... kom jag ändå hem med den här påskbuketten. Tack mamma! 
Allers nr 15 är lite rolig för det står att den kommer ut först i morgon, 31.3. Det ni. Och nej jag har inte hunnit bläddra i dem ännu...

Och sent på eftermiddagen efter klockan 16 hände det. Jag hade förstås köpt Finlands godaste rågbröd. Och jag måste förstås få en smakbit av det färska goda brödet. Så jag greppade husets vassaste kniv, måttade med eggen mot den hårdare surbrödskanten, far i huset kläckte ur sig nånting, jag hoppade till, slintade med den falska kniven, skrek som en stucken gris och såg lika blodig ut på handen. Vänster pekfinger fick sig en djup skåra. Nu skulle jag ju varken äta pekfinger eller blodplättar. Nej, surbröd stod på menyn, inget annat. Men blodet bara rann och rann. Det gick inte att stoppa detta röda Niagarafall. Far i huset som var stendöv på det örat jag skrek i var inte det minsta hjälpsam.
- Jag har ju sagt åt dig att du inte ska köpa sånt där bröd. Ingen kan ju skära i det.
Nå, far i huset får skylla sig själv. Han ska inte vara i närheten av gumman då hon skär upp bröd. Inte mitt fel att hans öra kom i vägen för mitt illvrål. Till all lycka kom äldsta sonen till undsättning och gjorde en provisorisk omlindning med hushållspapper och tejp alltmedan jag sjönk ner i en fåtölj och höll fingret, ja hela handen högt.

Unga husbonden höll på att skratta ihjäl sig då han senare på kvällen dök upp tillsammans med sambon för att bada bastu. Ja, men vad var det nu att skratta åt? Alla hälsovårdande instanser i stan stänger ju klockan 16 och då kan man inte vara så nogräknad. Betydligt senare på kvällen då vi tog en liten kvälls/nattmacka bad nästäldsta sonen med fästmö mig enträget att ta bort hushållspapperet och kolla hur såret såg ut. (förresten, hängde ni med där nu? tre söner och en make så här långt! :) ) Sagt och gjort. Tejpet åkte iväg liksom papperet och det såg rätt bra ut... en stund... sen började det blöda igen. Den här gången tog den proffsiga svärdottern H hand om mitt vänstra pekfinger och nu var det minsann sterila kompresser och förbandstyg. Något som far i huset den här gången bjöd på.
Fingret lugnade ner sig så mycket att jag kunde köra iväg hem till mamma. Sovrummet upplät jag åt gästerna från Ekenäs och far i huset lämnade jag på soffan.

Mamma, som satt och stickade sockor mitt i natten blev glad över sällskapet. Snällt skalade hon en apelsin åt mig innan vi gick och lade oss. Rätt tidigt var vi igång följande morgon och då hade förbandet och kompressen försvunnit i den sovvarma sängen. Förväntansfullt åkte jag hem och här var gästerna redan igång med frukosten. Jag hann inte ens duscha innan vi satt i minstingens bil och gjorde en liten tur norrut till grannlänet.
 
L (nästäldsta sonen) och H (hans fästmö) minstingen och undertecknad drog alltså iväg. Vi började i Orimattila och Megamyynti Areena. Det var ju en ny erfarenhet för L och H.
Från Orimattila fortsatte vi raka spåret till grisdagarna i Kärkkäinen i Lahtis. Och där vandrade vi och där fanns garn, men tyvärr inte den där förpackningen med virknålar som jag var på jakt efter. Köpte jag garn? Jovisst 4 nystan á 100 gram Big Fabel, som jag gav åt mamma. Sen visste jag inte riktigt vad jag skulle göra av de övriga garnen så där med säkerhet, så jag lät bli att handla. Gissa om jag ångrar mig? Förstås, kunde ju ha köpt lite Paris-garn och fortsatt med disktrasestickandet, men...
På hemvägen åkte vi via mamma och hon blev ju glad över gäster och garn. L och H fick varsitt sockpar så nu fryser ingen av oss längre om fötterna.

Väl hemma stod unga husbonden med stekspaden i högsta hugg och förberedde texmex-middagen tillsammans med sin sambo. Det gick geschwint!
Ekenäsgästerna badade bastu och jag fick en säng placerad i hobbyrummet. Där sov jag riktigt gott ända till gryningen då jag började se mig omkring och fundera på alla garnnystan och allt vad jag skulle göra med dem. Fick vända ryggen till och försöka somna om. Jag är ju inte van med fullt ös, liksom! :)


Igår åkte gästerna hem efter att vi besökt min lillasyster och hunnit äta lunch. Jag återfick sovrummet och sov som en stock.
Idag har det också varit fullt ös, men nu har det öst ner snö från himlen. Tur att jag stått på mig och vägrat låta far i huset byta till sommardäck.

Och nu, nu skulle jag behöva lite inspiration. Nån som vill komma och spänna ut bakstycke, framstycken och ärmar till kanske en tröja?
Nån, som har lite virkidéer om jag nu skulle hitta lite gult garn inför påsken?
Äh, kanske dags att leta fram nästa UFO istället?
Eller nej, snart är det väl ändå dags för sängen?

Inga kommentarer: