onsdag, augusti 17, 2016

Intuition

I dag har jag varit på seminarium. För att ta sig till föreläsningssalen fick jag först åka beställd buss från arbetsplatsen. Det var lyxigt, bekvämt och skönt. Sedan begav vi oss ut på en liten kryssning.


Föreläsningen var intressant. Den hölls av Asta Raami och härefter skall jag nog gå ännu mera på magkänslan än tidigare. Tänk att vi vet så mycket som vi inte vet att vi vet!

Lunchen intogs på Panimo. Förrätten bestod av grillad getost på salladsbädd. Och jo, jo, jag vet att det borde stå chévre, men det är ju getost, så det så! Och jag är ju en lanttis så jag sparar finliret. Gott var det i alla fall.

Huvudrätten var havslax. Gott det med och säkert hälsosamt? Men för stor portion för mej. Efterrätten var lite mera prosaisk; en kopp te och en liten Fazer chokladpralin.

Sveaborg är en fästning och ett världsarv. Här kan du höra historiens vingslag. Augustin Ehrensvärd påbörjade bygget av Sveaborg år 1749. Man kan också spekulera i hur det skulle ha gått om Cronstedt inte hade kapitulerat och övergett fästningen. Skulle alla då idag prata svenska i Finland och vi skulle vara en del av Sverige? Hur tror ni det skulle vara? Kunde vi ha undvikit att bli anfallna av ryssarna under andra världskriget? Hur skulle det ha gått med den finska folksjälen? Alla visor i moll? Bastun?
En hisnande tanke, som öppnar spännande perspektiv, inte sant?

Ön är full av turister och grupper av alla de sorter. Intressant med många olika språk.
Det första turisterna fotade när de stigit av färjan var det här fartyget. Och då måste ju jag också ta ett foto, för inte vill jag vara sämre än en japansk turist inte! ja, och så vet ni väl att mitt hjärta klappar lite extra för en grönklädd man!

Medan de andra gick omkring på ön under ledning av en guide, besökte jag lite museer och gallerier för att sedan sätta mej på en bänk vid stranden och sticka lite.
Jag hade sällskap av en måsunge, som då och då pep till lite grann. Undrar om föräldrarna ännu tar hand om den eller om den skall klara att fånga sin mat helt på egen hand.

Klockan 16 skulle vi vara tillbaks på fastlandet så det var bara att vinka Hej, hej till Sveaborg och bege sig ut på en liten kryssning igen. I det där rosa huset finns förresten Panimo restaurangen där vi åt.

Så här långt kom jag på min socka. Jag stickade halva skaftet och hälen idag. Det löpte bra. På hemvägen orkade jag inte sticka i bussen. Jag var alldeles för trött. Sjöluften tar på ska ni veta!


Inga kommentarer: