torsdag, juli 21, 2016

Nu är det KATASTROF!

I tisdags när jag ringde min hulda mor lät det så här:
- Kom hit bara, du ska få grälor.
- Öööh, stammade jag osäkert fram.
Vad sjutton hade jag gjort nu? Jag hade ju faktiskt inte gjort något annat galet än startat på två olika virkningar förra veckan. Men det bekymrar väl knappast min mamma? Tänk om nån blivit sårad av något av mina blogginlägg? Men vilket i sådana fall? Jag har väl inte skrivit nånting ofördelaktigt om andra än mej själv? Nåja, kanske lite då och då om far i huset, men ytterst lite, så lite att det knappt märks.

Jag körde alltså iväg till min mor med hjärtat i halsgropen och undrade hur det hela skulle sluta. Jag tänkte att jag måste ju stå för det jag gjort som "en riktig karl".
Tack och lov var det hela inte så farligt utan handlade endast om ett missförstånd på grund av slarvig läsning av en annons!

- Lovar du att inte köpa ett enda nystan garn mera, frågade lillbrorsan och spände ögonen i mej.
- Ööh, stammade jag igen. Jag hade inte precis tänkt köpa garn mej veterligt. Men varför skulle jag behöva lova nånting åt honom?

Jo, för att han stod med den här stora svarta plastsäcken. Och gissa vad den innehåller?
Eeh, just precis GARN! Milda makter! Den där säcken hade jag alltså med mej hem i tisdags. Så nu är det KATASTROF!

Och nu ska ni som inte orkar med en garnorgie sluta läsa här. Fortsätter ni är det på egen risk. Minns att jag har varnat er!

Den där säcken är från min lillasysters lägenhet och innehållet, ja innehållet är digert:

4 nystan Emma, 100 % ylle = 400 g. Det femte nystanet ska bli till en pannlapp om kusinens 10-åriga dotter får den färdig. Jag lärde henne sticka i tisdags och hon tog tekniken till sig snabbt. Fint att få ge vidare handens kunskap.


Shetlan, blandgarn från Frankrike, 240 g + 240 g = 480 g. Det fjärde nystanet har mamma eller kusinens dotter om hon tar det med sig hem imorgon.


Biella mohair, italienskt blandgarn, 80 g + 80 g = 160 g

Av det här bruna finns det 800 g!!! Vad ska jag göra med det? Några förslag?
En hel drös med garn utan banderoller. Jag tror att det är Novitagarner för de hade förr i världen kampanjer att man skulle skicka in typ 10 banderoller och få en gåva eller rabatt på nästa garnnystan. Det som förvånar mej lite är att min ordentliga lillasyster, inte nånstans har skrivit vad det här är för sorts garn. Ni ser ju att hon har packat in garnet snyggt i en genomskinlig plastpåse, åtminstone en del av det. 800 g

Minns ni ännu när K-kedjan hade eget garnmärke Pirta? Det här mohairblandgarnet heter Anita, 100 g

Det här är också Pirta garn, Acrilla, 250 g

Här ett påbörjat projekt, som jag misstänker att jag inte kan göra så mycket med annat än riva upp.

Mystiskt franskt garn, som jag verkligen inte vet namnet på, från Sokos. 1 000 g. Och vad skall jag göra med det här då?

Och håll i er nu! Det här är ju nostalgi, inte sant? Oravais strumpgarn! 200 g. Undrar om jag borde sända det till nån från Oravais?

Och nu hoppas jag att ni sitter stadigt! För här kommer...... tre förpackningar med julrött Sprintgarn, 100 % acryl,  
1 000 g. Det blir många jultomtar det här. Vad tror ni lillsyrran tänkte ha det till?

Finla-Helmi, 100 % polyester, 200 g. Vad använder man det här till? Om man inte väver alltså? Virkning? Makramé?

Pingorex, franskt babygarn, 100 g. Kan komma till användning... borde ha egna nystan av samma garn nånstans, måste gräva lite i mitt "lilla" lager...

Tårögd såg jag på de här vantarna. Mindes hur mycket roligt vi hade förr med lillsyrran och hur vackert hon broderade de gula babyvantar jag stickade till äldsta sonen. Nu stickar hon inte längre, än mindre broderar...
De här är säkert tänkta som lovikkavantar? Garnet är jag inte säker på, men det ser ut att vara samma babygarn som ovan. Det betyder att de inte går att borsta för Pingorex är 100 % acryl.


Pia puuvillalanka är förstås bomullsgarn, ett danskt sådant, beställt i tiderna från Anttila, som nu är i konkurs.
850 g. Här finns möjligheter till stora projekt av bommullsgarn, men vad?

Nu trodde ni kanske att det var slut? Åh, nej. Nu kommer...
... det här fina bomullsgarnet från Jakobsdals, Trixi, 300 g

Annat från Jakobsdals är garnet Fidji, som det fanns några härvor av och det här påbörjade projektet. Mjukt skönt garn. Och ni ser, äntligen mina färger! Jag kommer nog att riva upp det här med.  280 g

Jag kom alltså hem med 6 920 gram garn!! Så jo, nej, nu borde här nog stickas och virkas i rasande fart. Och nu kommer jag nog att nicka när sönerna, far i huset och mamma säger: Du behöver inte mera garn.

Och förlåt mamma, men jag måste räkna mängden för att veta vad allt jag kanske kan göra av det här garnet. Om det här tar slut så finns det nog inte att få tag på mera.

Då och då har jag funderat på hur det skulle vara att få så där mycket garn någonstans ifrån. Jag har ju hört talas om andra, som brukar få mycket garn från diverse gömmor. 
Men nu kan jag säga att jag mår lite illa, fick hjärtklappning och känner mej stressad. Och dessutom helt tom på idéer: Vad jag ska göra med allt det här garnet? Jag fick ju redan massor av garn tidigare i våras när mamma tömde sina gömmor, bland annat katastroflådan.

Och det värsta av allt, hur ska jag nu kunna gå i affärer? Inte köpa garn, inte köpa garn... det kommer att bli trist... men... tja, nu ska jag jaga ett virkmönster, så jag kommer igång med en tredje virkning! :)

Tack till småbrorsorna och lillsyrran!
8 kommentarer:

tilda sa...

Oj vilken skatt du har fått!!! Det finns ju stickare i bekantskaps kretsen...vink, vink;) Detdär turkos blandade som du har 1000 gram av...vill du sälja det åt mig??? Nä, det vill du nog inte. Men nu vet du att det finns inresserade. H. Tilda..som inte heller behöver mera garn:)

Inge sa...

Sant, säger du, det finns ju stickare! Du får gärna det där turkosblandade garnet i utbyte mot... ja mot... hur skulle det vara med en plåt blåbärsbulle? Eller är det för hårt pris?

tilda sa...

Det låter som ett mycket rimligt pris...har just plockat ett ämbar blåbär...vi återkommer till saken!

Inge sa...

Perfekt! Vilken tur jag har. Tack, nu kan jag andas lite lugnare.

Anonym sa...

Åh, så mycket garn! Om du inte själv har användning för det vita Pia-bomullsgarnet, så är jag intresserad att köpa det. Kan det användas till att virka en duk eller är det för mjukt och mera avsett för stickning?
H: stickväninnan V

Inge sa...

Pia tänkte jag tyvärr behålla för det går att tvätta i 60 grader så det kan bli en stor duk, gardiner eller sängtäcke, kanske. Har inte hunnit kolla hur hårt det är och om det delar sig. Pia och Trixi bomullsgarn var de jag först tog bort från säcken och placerade på ett säkert ställe. Hoppas att jag hittar det där säkra stället sen när det behövs! :)

Anonym sa...

Ingen fara - gissade att du sjäv ville behålla bomullsgarnet! :) Och: jag är ju inte precis UTAN garn jag heller...:)
H: stickväninnan V

Inge sa...

Är inte du heller utan garn? Så konstigt! :) Så skönt att det finns likasinnade, så jag inte är totalt ensam.