söndag, december 11, 2016

Kinuskikissa - Tjinuskikatten

Ikväll har jag varit iväg på julkonsert i grannkommunens kyrka. Det var riktigt fint och blev en bra julstämning. Jag har också hunnit på snabbvisit hos min hulda moder och så har jag hunnit med både stickning och umgänge med minstingen, som har övernattat hela två nätter hos brorsan i grannbyn. Sedan har jag ännu hunnit jobba lite grann. En riktigt bra dag alltså.

Utomhus har jag dessvärre inte vågat mej. Jag har två svägerskor på var sitt sjukhus och båda med gips efter fall på isig gårdsplan. Brrrr! Bäst att hålla sig inomhus tills det blir bättre före ute.

För en vecka sedan var jag ju iväg med min hulda moder på julbord i grannkommunen. Där gick vi ju in i affären och jag hittade den, paletten!
Precis vad jag behöver! 
Tyvärr hade jag totalt glömt bort att min hulda mor redan hade trollat fram en åt mej. Hon hittade den i sin kökslåda för ett tag sedan när det blev tal om att jag saknar det där som skulle ge en fin finish till kakorna. 
Och eftersom jag nu är så glömsk, så åkte den här ner i kundvagnen.

Tjinuski är det som svenskarna kallar kola. På finska heter det kinuski med k i början istället tje-ljud. Det var dagens språklektion!

Väl hemma blev jag superglad då jag undersökte paletten lite närmare. Det är ju Kinuskikissas! Tjohooo, en av mina favoritsidor på nätet ända sedan hon startade. Här finns det mesta i bakväg, gott och beprövat och med tydliga instruktioner hur man skall göra.
Nu saknas det ännu sådan där kant att sätta runt då man dekorerar kakorna. Ni kanske vet vad jag menar? Jag vet inte vad den heter, men den blir liksom en löskrage runt kakan.

Ja, och så borde jag ju nog ha en tårtskärare eller tårtdelare också för att få jämna och fina bottnar, inte sant? Jag kanske ska börja ta bakandet riktigt på allvar och strunta i stickningen?

Men egentligen behöver jag inte göra annat än kolla hos Clas Ohlson och jag inser att jag saknar en massa annat, som också verkar behövas för ett lyckat bak. Kanske bäst att nöja sig med paletten och fortsätta med sina amatörmässiga verktyg. Huvudsaken är ju att smaken är god, inte sant?

Inga kommentarer: