lördag, februari 03, 2024

Alldeles begeistrad

I torsdags hämtade äldsta sonen ett fjärde paket till mej. Den här gången från Suomalainen kirjakauppa. Och jo, jo, jag har dåligt samvete för att jag inte handlade i vår lokala bokhandel, men... ja, jag var alltså på jakt efter två födelsedagspresenter, så... Lugn, bara lugn, jag lovar att gå in och handla lokalt med det snaraste, för vissa grejer måste jag kolla på riktigt innan jag köper. Men det är ännu långt till den födelsedagen, så jag hinner vänta tills isen smälter!

Dessvärre var det inte enbart födelsedagspresenter, som fastnade i kundkorgen då jag gjorde min beställning. Nej, en del annat slank med, för det var ju ännu rea för en vecka sedan.

Jag är alldeles begeistrad över den här boken! 100 olika hantverkstekniker att-göra-innan-jag-dör-lista, alltså bucket list. Självklart måste jag ha den här boken och det fastän jag inte kommer att syssla med vare sig keramik, frivolitet eller knyppling. Vissa saker har jag redan gjort, närmare bestämt över 20 stycken, kunde jag kruxa som fixade.

Nu gäller det bara att komma ihåg när jag har varit på vilken kurs och var. Krokning lärde jag mej tillsammans med stickväninnan V för flera år sen i teeteeShop, då när affären ännu fanns i Simolinshörnet. Och då var V fiffig och tog ett litet projekt medan jag var ivrig och ville ha en krokad halsduk i grått och rosa. Oj, så mycket tid det tog, men den blev färdig och har varit i användning.

Men när har jag lärt mig allt det där andra? Sticka flätor? Spetsmönstrat? Och vad är Fri virkning egentligen? Har jag gjort Intarsia? Hmmm...

På Internet lurar alla slags faror och ibland går jag pladask i fällan så det bara sjunger om det. Så gick det för en vecka sen då jag upptäckte en så ljuvligt vacker kalender. Och vad gör den här fjollan då? Hon som bara längtar efter att få en tom kalender, att helt slippa kalendern. Jo, hon beställer en kalender!
Och inte vilken kalender, som helst, utan en riktigt exklusiv och fin en.

I den här vackra kalendern kommer jag inte att skriva in minsta lilla arbetsuppgift. Nej, här får endast finnas min pensionärstillvaro, fritid, möten med nära och kära samt förstås stickning och virkning.
Den här är så vacker i konstläder. A5:ans storlek, så den går inte i min handväska. Inte för att jag vet om jag skulle våga släpa den med mej heller. Och nej, nån större handväska tror jag inte heller är aktuell om jag nu inte råkar på nån riktigt snygg en, som också sväljer en sockstickning!

Och nu, om kalendern inte intresserar, så hoppa över följande foton, alternativt titta och bli begeistrade.

Kalenderns första uppslag ser ut så här, kanske ordinärt, men jag gillar att det finns en lätt tillgänglig linjal. Där på högra sidan om bladen finns en blyertspenna. Kalendern är trespråkig: Finska, svenska och engelska.

Månadsuppslaget ser ut så här med rutor för att skriva in viktiga saker, såsom garnreor, hantverksmässor och annat man inte får glömma. Eller så struntar man att skriva någonting som helst där och bara använder det som just en månadsöversikt. 

Veckouppslaget har rum för mera anteckningar och är fiffigt uppdelat i förmiddag, eftermiddag och kväll, eller hur man nu föredrar att ha koll på tiderna. Till vänster finns möjlighet att skriva kom-ihåg-lista.

Bak i kalendern finns förstås alla namnsdagar uppräknade i alfabetisk ordning med kvinnonamnen och mansnamnen skilt. Gissa var ni hittar Inge? 😀

Sedan kommer ett uppslag med Bucket List. Och här vet jag faktiskt inte vad jag ska skriva. Vad vill jag egentligen göra? Uppleva? Jag nöjer ju mej med att sitta hemma i stickfåtöljen och umgås i stickcaféet. Det räcker för mej just nu, i synnerhet som jag flänger runt på datalärararbete i veckorna.
Har ni några förslag och tips på vad jag borde se, göra besöka, så tar jag tacksamt emot dem.
Besöka Chappe i Ekenäs? På kroken i Hangö? Hmm... 

I följande uppslag är det meningen att man ska skriva in födelsedagar, så nu blir det till att kolla vem som fyller när. Mina närmaste har jag förstås koll på.

Och så hör ni, en viktig sak, lösenorden. Bäst att fylla i dem med blyerts. Men jag är lite osäker på om jag alls ska göra det här. Bäst kanske att ha dem på ett säkrare ställe.

Och nu blir det nog till att börja gå på bio, för här kan man fylla i alla filmer man sett. Kanske filmer från TV:n eller Arenan duger lika bra?

I bokhyllan kan jag lista böcker jag har läst och läser i år. Efter bokhyllan kommer tomma linjerade sidor för egna anteckningar.

Och uppslag för projektplanering. Kanske jag ska skriva hit storstilade planer på stick- och virkprojekt? Andra projekt tror jag inte att jag ska delta i, för just nu kommer jag inte på nånting som direkt skulle locka. Har redan deltagit i många fina data- och digiprojekt, så jag tror att det får räcka för min del.

Sist, men inte minst kommer två blad med plastfickor och riktigt i slutet av kalendern finns mellanblad, som kan vara bra att ha.

Behöver jag en så här fin kalender? Njaaa, mycket tveksamt, men min nuvarande kalender tar slut 31.7.2024. Om jag vill ha den här kalendern också nästa år, så kan jag lätt återanvända pärmarna och enbart köpa insatsen med månads- och veckoöversikterna.
När tror ni att jag vågar börja fylla i min vackra kalender? Vågar jag alls skriva någonting på de jungfruligt vita och rena sidorna?

Dessvärre så slank det ju med två handarbetsböcker också. Det är som sagt farligt på Internet och ännu farligare då det är bokrea!

Snart börjar Mello och vi kan ju försöka komma i rätt stämning med ett gammalt bidrag från tjugo år tillbaka, Min kärlek. Minns ni alls vem som vann det året?

Bra saker idag:
  • Var uppe redan klockan åtta. Man kan ju inte sova bort hela lördagen heller!

  • Näst yngsta sonen ringde och frågade om jag har lust att komma med honom och Lillan till stora varuhuset i Gammelby. Självklart hade jag lust!

  • Och ser ni där, där fanns en endaste en rundsticka nr 3, 40 cm lång. Precis vad jag behöver för ett litet projekt. Tjohoo! Nu kan jag fortsätta där jag slutade senast!
    Sonen blev märkbart nervös när jag passerade garnhyllorna, för att komma åt stickorna. Han gick bredvid mej och muttrade "du behöver inte garn, du behöver inte garn". Nä, det gör jag inte. Det var stickan jag var ute efter och den fick jag ju. Och det bästa av allt, den var minus 20 %. Ibland har jag minsann tur.

  • Hittade ingen lämplig korsordstidning, så det fick bli Allers istället, trots avsaknaden av A-korsordet. Tänk så duktig jag har varit som inte köpt en enda Allers förrän nu nummer sex!

  • Inhandlade två födelsedagspresenter som jag behöver senare den här månaden. Skönt att ha det gjort. Och nu börjar jag nog likna min hulda moder alltmera, för så där skulle hon också ha gjort, det vill säga varit ute i god tid med att skaffa gåvorna!

  • När man har med sig Lillan, så måste man följa hennes mattider. Så på hemvägen kurvade vi via Grillimpi och jag prövade på deras nya Party Platter. Riktigt gott. Grönsalladen bad jag extra om, för jag tycker det är konstigt utan något slags grönt i maten. Hamburgersåsen, som är där i dippskålen till höger är extra och den fick jag på köpet. De friterade potatisskivorna var goda och krispiga.
    Lillan är ett riktigt litet charmtroll. Hon lyckades kollra bort både en liten kille, som satt i en barnmatstol och en ung man, som hon tittade intensivt på. Den lilla killen kunde inte alls äta då han enbart hade ögon för Lillan. Han var där med sin farfar och farmor, eventuellt morfar och mormor, för på finska säger man enbart isoisä och isoäiti. Hur som helst, så sa den där äldre mannen att den där lilla killen var ute lite för tidigt och nog skulle få vänta några år ännu! 😀
    Den unge mannen å sin sida kom faktiskt fram till vårt bord och sa hej åt Lillan, som då gömde sig blygt i pappas famn. Ett riktigt litet hjärtegryn! 💓

  • Hann lägga upp till lilla blåa socka nummer två.
Och nu, nu önskar jag er en fin mellokväll och dukar här fram lonkero, vatten, Nacho cheese balls och Hearts chips. Och nej, nej, inte kommer båda påsarna att gå åt. Jag är fortfarande mätt efter den där Party Plattern! Bra att ha chips i reserv till i morgon! 















Inga kommentarer: