tisdag, augusti 27, 2019

Vernissage

Igår vet ni var vi riktigt "konstiga" med dubbelmorfar och hans storasyster. Vi var nämligen iväg på vernissage! För min svägerska var det första gången i livet som hon besökte ett sådant evenemang och dubbelmorfar trodde också att det var första gången för hans del. Men han har rätt dåligt minne ibland, så det kan man inte med säkerhet säga om det var debut för hans del med. Själv vet jag med säkerhet att jag har deltagit i många sådana tillställningar. Och det har handlat om öppnandet av allt från hantverksutställningar till smyckes- och konstutställningar.

Vi startade vår konststudie i den västra grannstaden. Där har de någonting som heter Hidden Porvoo och som finns gömt runt om i stan.

Det handlar om konst av återvunnet material.
Och här är ett sådant konstverk på Uusiokeskus (Återvinningscentralen) vägg. Gissa vad konstverket är gjort av? 
Jo, gamla uttjänta gummistövlar! Så nu vet ni vad ni kan ha dem till! Det här har till och med blivit filmat av Yle.

Och när vi nu var där vid Uusiokeskus, så passade vi på att ta oss en snabbrunda. Snabbrunda för att den Glada Pensionären satt ute i bilen och vägrade komma in! Hon gav oss 15 minuter. Det tog 17, för dubbelmorfar måste ut i bilen efter lite småpengar, då jag hade gjort av med mina egna.

Jag gladde mej åt att få träffa Janne och att hitta läsbart i bokhyllan.
Jag kom hem med fyra böcker, varav jag ska läsa den här till först. Man kan ju alltid hoppas på att man skulle bli vis. Men det finns inga garantier. Då och då får jag för mej att nu är det dags att rycka upp sig och göra den ena livstilsförändringen efter den andra, men så händer något oförutsett och plötsligt har jag glidit in i mitt vanliga trygga mönster igen.

För tre böcker med hårda pärmar, den här pocketboken och två finska sagoböcker betalade jag futtiga 3 €!
Dubbelmorfar undersökte gratisbordet, som jag endast rusade förbi, för jag ska ju inte ha någonting.

Han kom ut med de här styrox (frigolit) grejerna.
- Dom här behöver du och M när ni ska börja julpyssla, sade han triumferande.

Och till M styrde vi kosan för att avlämna sagoböckerna och hälsa på henne och familjen en liten stund innan vi hastade vidare västerut. Vårt mål var Sibbo institut. Där var det vernissage på utställningen Katse - Blick. Det är fråga om fotografier och cyanotopier.

Tidigare på måndagen hade där varit öppet hus, så det gick att titta in i de olika klasserna och bekanta sig med olika kurser. Dubbelmorfar styrde stegen ganska resolut mot en liten vävstol i övre våningen efter att ha beskådat de utställda verken i nedre våningen och i trappuppgången.
Själv tittade jag in i praktiska rummet.

Där höll man bland annat på med spinnkurs.

Och så ska det bli en kurs i Ecoprint. Den skulle jag gärna vilja gå på. Då skulle dubbelmorfar kunna dra nytta av de två gamla saftmajorna av aluminium, som han fick för ett tag sedan. Men det är ju den där lilla tidsfaktorn, som spökar.

Det absolut bästa är ändå den här återvinningshyllan! En sådan behöver vi nog i stan också, inte sant?

Tänk nu, andras "skräp" blir din gyllene skatt.
- Får jag verkligen ta det här garnet, frågade den glada pensionären mycket förvånat.
- Javisst, du hörde ju vad läraren sade.
- Men stickorna också då?
- Jo, varsågod bara.
Så nu har vår GP ett större nystan vitt garn och ett mindre vitt med rödrosa "priplor" alltså avlånga prickar. Och med stickor nr 4, så kan det ju nog bli till exempel en kattfilt! Ska bli spännande att se resultatet.

Och apropå katter, den senaste kattdisktrasan hittade ett nytt hem idag. Här går det fort undan!

Idag har jag för övrigt stretat på här hemma framför datorn, innan jag på kvällen körde in till stan för att jobba lite grann. Och nu börjar det småningom bli dags att släcka ner här och njuta lite innan det är dags att lägga sig med Stefan Einhorn.

Inga kommentarer: