måndag, juli 20, 2015

Hemliga resan

I fredags var vi iväg på hemliga resan, far i huset, min mor och undertecknad. Resan var förstås hemlig endast för min mamma, vi andra visste ju vart vi skulle, trodde vi alltså...

Redan i grannstaden råkade vi ut för första planeringsmissen. Glatt kurvade vi iväg till Ripakka, men, men... va nu då? Det var sommarstängt och det trots att ägarinnan så sent som i juni sade åt oss att så många kunder hade bett om att de inte skulle ha stängt i juli och därför skulle hålla öppet i år. Besvikelsens besvikelse. Varifrån skulle vi nu få god husmanskost? Och hur skulle vi hitta ett ställe som det skulle vara bekvämt för min mamma att nå? Att gå milsvida sträckor på två kryckor är inte att rekommendera.

Hups! Det blev till att ta time-out så vi vek in till Återvinningscentralen, lämnade mamma i bilen medan vi konfererade. Skulle Raxbuffén i Shell vara ett alternativ? Blääää, nä jag röstade ihärdigt ner det. Vi beslöt att vi kör iväg till Mäntsälä, som var målet för vår hemliga resa och ser om vi hittar nåt matställe där. Och så gjorde vi. Innan det hann jag få boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann på tyska språket. Far i huset är jätteintresserad och tycker att vi ska beta av en mening per dag. Alltmedan han nu har övergått från att rabbla månader till att lära sig veckodagarna på tyska. I morse försökte jag pränta i honom vad Auspuff är! :)

Väl i Mäntsälä kom far vagt ihåg att det fanns nån bensinmack med servering när man kör på motorvägen mot Lahtis. Blää för sån servering, men nöden har ingen lag, så vi styrde kylaren mot Lahtis. Och jippiii, där vid Mäntsäla P avtaget, gissa vad vi hittade där? Jo, där fanns också Shell, men...

... vi styrde hit till Juustoportti. Låt vara att jag var lite förvirrad för inte skulle väl Juustoportti finnas i Mäntsälä i södra Finland? Nej, nej, Juustoportti har jag sett i Jalasjärvi. Härligt att vi hittade hit och nu blev ju resan något av en överraskning också för oss som planerat den. Här åt vi gott och jag förlorade mej i Ostkällaren. Ack, ack så mycket gott det fanns att välja på. Till sist besinnade jag mej och tog en kumminost åt mamma, en paprikaost åt oss och så två bitar Aura gold. Den blåmögelosten är kanongod och här var den utskuren från stora rundeln. Länge stod jag med snålvattnet rinnande och lät ögonen smeka gorgonzola-osten, som jag ändå lämnade kvar. Det lär ju inte vara bra för vare sig formerna eller kolesterolet med sådan där god ost. Suck!

Sedan förirrade jag mej vidare bland hyllorna och hittade kryddiga produkter från Poppamies (= häxdoktor). Oj, vad svårt det var att avhålla sig från att köpa allt möjligt starkt och gott. Far i huset och min mamma lät mej shoppa helt i fred. De tog alltså en kalkylerad risk. Och jag var riktigt ordentlig ska jag säga. Gick inte alls till karamellhyllorna.

Och inte gick jag till Pentik Outlet heller, trots att det var rea med 50%. Här fick förresten den hugade träna handmjölkning.

Mätta och belåtna körde vi genom Mäntsälä ända tills vi kom till målet för vår resa, Lähimmäinen. Och nu var det läge att shoppa loss för här är det gott bröd och förmånligt. Sen körde vi hem via Tokmanni för visst måste vi ju få en glass? Vi körde genom Buckila och Mörskom. Där stannade vi invid kyrkan och besökte den finskspråkiga ungdomsföreningens sommarcafé. För fem euro fick vi kaffe, saft och blåbärskaka. Inte illa och så bidrog vi ju till ett gott ändamål. Far i huset förklarade att vi var på genomresa så kanske vi fick förlåtelse för vår svenska.

Från Mörskom kurvade vi via Grevnäs, Michelspiltom och Eskilom ut till Rudom. En riktig liten närtripp alltså. Och mamma verkade nöjd och det var ju huvudsaken för det var avsikten med hemliga resan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ni hade en trevlig utfärd! Roligt att se att du skriver Michelspiltom med "ch".

Inge sa...

Ja, det hade vi. Michelspiltom med ch går liksom automatiskt för mej. Så skrev man när jag var liten och det har liksom blivit kvar i mitt minne. Är jag månne en bakåtsträvare nu? :)