torsdag, december 14, 2017

Janttulåda

- Har du ett stort blått tält, frågade jag med desperation i rösten, min hulda mor igår då jag ringde henne.
Hon hummade och mumlade en stund.
- Nää, jag tror nog int att jag har något tält eller ens ha haft något stort tält, sa hon med tveksam röst.
Hon var säkert rädd för att jag skulle minnas något från min barndom, som hon hade glömt bort. Men...
- Ja, nu är det kris här. Jag behöver nånting blått att dra på mej i fredag eller nånting vitt, suckade jag.
- Nå men du fick ju den där blåa klänningen...
- Klänning på fest? Jag är ju en byxflicka, protesterade jag med något vilt i rösten.
- Men du kan ju ta leggings under.
- Men det är ju ändå en klänning. Jag vill ha en överdel och så raka svarta byxor, gnällde jag med något ynklig röst.
- Men du har ju den där blåa blusen, som du hade på dej när du var hit senast, konstaterade min kolugna moder.
- Men jag och blått? Det är ju inte alls min färg, suckade jag och berättade att jag precis hade provat igenom alla mina tre vitskjortor i garderoben. En var för genomskinlig, en var för spänd över bysten och den tredje var en urgammal i något konstgjort material, som gjorde att håret stod rakt på huvudet på mej.
- Men du måste väl inte ha nånting blått, frågade mamma i tröstande ton.
Nä, nå, kanske bara bäst att strunta i önskemålet om blåvitt på fredagens julfest. Kanske det skulle duga med ett silversmycke med blå sten? Men inte har jag något sådant heller och tänker inte köpa vare sig en blå blus eller ett blått smycke. Så det så. Jag fortsätter att hålla mej till min röd-rosa-violetta färgskala. Sådant trivs jag liksom bäst i. Men på den imaginära handlingslistan måste jag väl nog skriva upp att jag skall köpa en vit allroundblus? Å andra sidan, vitt är en mycket känslig färg, så...

Igår kväll slog jag på stort och gjorde en Janttulåda. Namnet är en försvenskning från finskans Janttulaatikko. Det kommer från orden jauheliha = malet kött och lanttu = kålrot.

Här i huset fick vi alltså i oss en rejäl dos med c-vitamin igår. Kålrot är ju hälsosamt så det förslår. Receptet hittade jag på K-gruppens sida Vad ska vi äta idag. Tyckte att det såg enkelt och gott ut, så jag gjorde min egen variant utan lök, tomater och ost. Morfar i huset är nämligen minst sagt kranttuger (= kräsen) när det gäller mat. Det blev riktigt gott serverat med lingonsylt och äkta finländskt rågbröd. Enkelt var det också och gick snabbt att laga. Borde jag laga någonting hälsosamt idag också?

Inga kommentarer: