onsdag, augusti 15, 2018

Annat var det förr

Igår på stickcaféet diskuterade vi den eländiga situationen bankkunder hamnat i då kontor stänger och öppethållningstiderna krymper (läs försvinner!). Det är som om bankerna inte vill ha kunder alls mera, åtminstone inte se eller träffa dem. Även om vi kanske klarar oss digitalt, så finns det alltid ärenden som då och då kräver kontakt ansikte mot ansikte. Och så finns det många människor, som inte klarar av det digitala och som inte ens har den utrustning som krävs.

Även om man inte får säga det eller ens tänka det, så visst var det bättre (förr) då människor behandlades som viktiga kunder och man brydde sig om varandra. Och jag har ju varit inne på det förut, det att det fanns service i alla byar trots att det fanns mindre pengar att tillgå då. Beror dagens människofientlighet på att den snöda vinningen får regera. Alla vill girigt ha maximerad vinst med så liten personalinsats som möjligt och då bryr man sig inte om sina kunder.

Här hos oss fortsätter sorteringen i oförminskad takt. Morfar i huset har idag sorterat min knappsamling och min sylåda! Så nu är alla sytrådar ordnade enligt färg! Tyvärr är inte knapparna det, utan de ligger huller om buller och det är ett under om jag alls härefter hittar likadana knappar!
Igår städade morfar i huset tvättrummet och stönade och muttrade över alla "smörjburkar" han hittade. Han tycker att det är helt onödigt att ha skild kroppslotion, solskyddskräm, efter-solen-kräm, handkräm, ansiktskräm och fotkräm.
- Int behöver man nåt annat än Tummeli, grymtade han förargat när han vilt svängde omkring med tandkrämstuber och myggmedel.
- Oj, nu måste jag iväg och köpa en burk Tummeli.
- Du köper int någo fler smörjor innan du har slut på det som finns i hyllan, väste morfar i huset.
- Men sii nu så mina knän fjällar. Dom behöver nog Tummeli, sa jag glatt och försvann så fort jag hann ner till källaren.

I sorteringen kommer det fram många fina grejer. Vi har bland annat hittat ett konstverk den nästäldsta gjorde med knappar (!) och tyg i lågstadiet och så hittade morfar i huset den här linjalen:
Som sagt, annat var det förr! Då fungerade biblioteket och det fanns filialer ute i byarna. Nu har filialerna för länge sedan dragits in, biblioteket förvandlats till ett självbetjäningsställe och öppethållningstiderna minskats.

Jag förbjöd morfar å det strängaste att kasta bort denna kultgrej och för en gångs skulle lyssnade han, tack och lov!

Idag när jag kom hem från jobbet höll han på att städa det sista i bokhyllan. Det blev lite diskussion om vilka böcker, som skulle få trängas med Runeberg, Topelius, Lagerlöf, Jack London och Jules Verne. Jag tyckte förstås att Jane Austen skulle passa bra i den där klassikersamlingen, men se då tog det eld i morfar i huset.

- Sånt dravel ska vi inte ha i vår bokhylla.
- Men hon är ju en älskad klassiker.
Det hela slutade med att en bok av henne fick rum i hyllan. Suck!

Jag funderade faktiskt på om jag borde föreslå någon stickbok eftersom han har ganska många krigsböcker där i hyllan, men jag kom till att det är bäst att inte reta gallfeber på honom. Man vet aldrig vad som händer om han exploderar och jag lovade ju damerna i stickcaféet att jag kan hyra ut honom som organisationskonsult. Han är nämligen en sådan organisatör/sorterare att han jobbar själv och i ett nafs har han ordnat upp både det ena och det andra. Dessutom är han händig och snäll. Idag har han fixat till en extra hylla i mitt hobbyrum, som han nuförtiden kallar för Syrummet. Precis som om nu jag skulle sy någonting! Men det ska jag faktiskt göra nu, för jag skall fästa sjuttioelva trådändar i ett UFO-projekt från förra året! Har ni några bra tips på hur man gör det smidigast?

Inga kommentarer: