lördag, mars 23, 2024

Bytte från den äldsta till den yngsta

Timmen är sen och trötta mina ben, i mitt huvud surrar det runt, det är kanske inte sunt?

– Nå, har du testat din maskin redan, frågade äldsta sonen idag.
– Nej, jag har inte hunnit, svarade jag smått uppgivet.
Jag må nu hoppa jämfota hur mycket som helst av upphetsning, men plötsligt finns det ingenting att sy i det här huset! Bisin min påstår att hans arbetsskjortor inte går att lappa längre, för de är bara trasor. Och jag har inte hunnit leta efter tygbitar idag. Bisin min kastade bort alla små tyglappar, för något år sedan då han storstädade och bedömde att jag nog aldrig kommer att behöva de där lapparna. Suck! Nu skulle de förstås behövas. 
I morgon kommer jag antagligen inte heller att hinna med testsömnad, för allting, som blev ogjort idag måste klaras av i morgon.

Bisin min och äldsta sonen har i kör dömt ut mina maskiner. Enligt sonen så saknas kontakt med datorn och hur jag än förklarar att jag behöver inte någon sån kontakt, så har han bara tjatat om USB-modulen. Jag ska inte ha några avancerade mojänger, för vem vet om det blir platt fall med mitt syende. Maskinen kanske endast kommer att användas för att lappa kläder.
– Nå ska vi sälja den då? Ska jag sätta ut den på nätet så ser vi vad vi får för den, sa äldsta sonen ivrigt.
– Nej, nej, låt mej nu bara få börja sy i lugn och ro i min egen takt, tack!

Bisin min å sin sida är sårad, för att den urgamla maskinen, som han fick för att den inte fungerade och som han förstås fick igång, inte duger åt mej. Hur jag än förklarar att nuförtiden syr man trikå och då behövs det trikåsöm i maskinen, så vill han inte alls höra på det örat. Enbart raksöm och sicksack räcker liksom inte längre. Trikåsöm hade redan min Husqvarna från början av 1980-talet. Så det så!

Bra saker idag:

  • Sovmorgon. Min vana trogen var jag uppe ett varv vid halvsjutiden, men kröp ner mellan lakanen och fortsatte sova ända till nio!

  • Bläddrade ivrigt i mina mönstertidningar i morse på jakt efter ett lätt och enkelt mönster, som jag kunde testa att börja sy. Och joo, jag hittade ett som jag kanske skulle klara av, fastän där var vissa termer på finska, som inte säger mej att skvatt!

  • Medan jag bläddrade blev jag faktiskt lite ivrig, för nu gäller det för mej att tränga in i en helt ny värld, att lära mej helt nya saker. Och det är alltid spännande. Vilka symaskinsnålar till vilket tyg, pressarfotens tyngd, stygnens längd och bredd, och... ja, jag vet inte allt vad. Att hitta trådriktningen misstänker jag att kan bli knepigt. Nu undrar jag om jag borde byta ut lite datakunskap mot att en snäll sykunnig människa lär mej sy? Skulle inte det vara en bra bytesaffär?
    Jo, jag vet att det finns Youtube, men jag lär mej lättare när någon handfast instruerar hur det ska göras. 

  • Mitt på dagen var jag iväg till stan tillsammans med äldsta sonen. Vi åt lunch på en pizzeria, kebab portion.

  • Hade till all tur hunnit fylla och starta diskmaskinen innan vi åkte iväg.

  • Medan sonen var iväg och tog ut sitt paket vandrade jag i Suurkirppis. Och redan vid första bordet gjorde jag detta fina fynd, en bit trikåtyg!!! Tänk, där låg det helt snällt och väntade på mej. Det här måste ju vara ett tecken eller hur? I det här vågar jag nog klippa, tror jag.

  • När vi kom hem från stan på eftermiddagen var yngsta sonen här.
    – Nå, vill du till Amarillo, frågade han.
    – Jo, vänta lite, svarade jag och bytte från den äldsta till den yngsta.

  • Tyvärr blev det ingen Amarillo. Där var fullt och vi frågade inte ens hur lång väntetid det var, utan vi traskade iväg till Zum Biespiel istället. Jag valde en Ladyburger, som var riktigt god med ananas salsa och fräsch sallad till. Yngsta sonen hade inte varit här tidigare, så det var fint att kunna vidga hans vyer lite.
    Spännande var det också att se både borgåbor och en hel del turister ute på lördagskvällen. Och full ruljangs var det hela tiden.
    Och det bästa av allt, det fanns en gratis parkeringsplats på Krämaretorget! Tjohooo!

  • En trevlig och fartfylld lördag. Jag hann till och med virka lite nu på kvällen!
Önskar er en riktigt fin söndag!

Inga kommentarer: