lördag, mars 16, 2024

Två gånger till stan

Dimmigt och regnigt ute, lördagskväll och jag sitter här och småfryser. Enligt bisin min behöver vi inte elda så mycket nu då det är plusgrader ute. Han tar liksom ingen hänsyn till att det blåser och att alla våra fönster inte är täta. En liten renovering skulle behövas, men just nu är allt byggande på tok för dyrt, så det får bero ännu en liten tid.

Igår i Bystugan blev det nästan allsång av Brita Borgs Augustin. Med den låten var hon iväg till Cannes och deltog i Eurovisionsschlagerfinalen 1959. Nåja, final och final, det var ju en tävling och inte som nu två semifinaler före finalen. 
I frågesporten var Nygammal vals ett svarsalternativ. Den framfördes av Lill Lindfors och Svante Thuresson 1966 i ESC, alltså Eurovisionsschlagertävlingen.
Ett annat svarsalternativ var April, April. Det var Sveriges bidrag i ESC 1962 och sjöngs av Lill-Babs. Hur det gick på det viset vet jag inte, för det var Siw Malmkvist, som vann Melodifestivalen med den låten. Undrar hur snopen hon blev då hon inte fick åka iväg och representera Sverige.

Bra saker idag:

  • Steg upp redan klockan åtta, man kan ju inte sova bort lördagen heller.

  • Lyxade till frukosten och bjöd på kokta ägg.

  • Telefonen ringde tidigt på förmiddagen:
    – Vad gör du, frågade svärdottern.
    – Ingenting, jag sitter och löser ett korsord, som handlar om Edvard Grieg.
    – Vill du komma med till stan? Tänkte ändå fara till loppiset i Gene.
    – Ja tack, jag följer gärna med. Ge mej tio minuter.
    I flygande fläng fick jag på mej stadskläderna och var färdig precis när svärdottern dök upp på gården.




  • Vi var alltså iväg till lågstadieskolan i stan, Generalshagen. De ska flytta in i baracker i sommar, för att skolan ska renoveras och nu sålde de bort gamla saker och överloppsgrejer. När vi var där lite över 11 var det mesta redan sålt. Man ska liksom vara en halvtimme före så man kan rusa in och lägga vantarna på de mest åtråvärda grejorna. Loppiset öppnade alltså klockan 11.
    Nå, som vanligt skulle jag inte ha nånting och som vanligt kom jag hem med lite böcker. De kostade 50 cent/bok och det var ju samtidigt ett sätt att stöda skolan. Eleverna får göra någonting kul för pengarna, som kommer in från loppiset.
    Superglad är jag över boken Hallonmasken, trots att den är i dåligt skick. Den fanns i mitt barndomshem och Topelius han kunde minsann skriva sagor. Den här boken är tryckt år 1945 och språket i den är vackert och på något sätt vilsamt. Småningom kommer vi till sagans slut. Det är liksom ingen brådska.
    Och förstås ångrar jag det jag inte köpte, en fälthandbok om växter. Skulle ha varit intressant det med. De här böckerna är det meningen att man tar med sig när man går ut i naturen och så lär man sig nya saker.
    Lite osäker på vad de har gjort med boken Norgehistorier i skolan, men den kan man alltid bläddra i om man behöver skratta.
    Förutom de här böckerna köpte jag Fänrik Ståls sägner, två Skattkammarön böcker, en Inger och Lasse Sandberg bok, en nyare Topelius' sagobok och en bok som det stod Haddom skola i. Jag köpte också två LP-skivor, en med Mora Träsk och en där Cornelis Vreeswijk sjunger en spjutkastares visor. Och det är alltså Tapio Rautavaaras visor på svenska och de är riktigt fint tolkade av Cornelis. Tänk, han har uppträtt i Borgå Gymnasium och jag är så glad att jag fick uppleva honom live.


  • Från Generalshagen körde vi vidare till stora loppiset. Oj, vilka fynd vi gjorde, en uteoverall åt Lillan för, håll i er nu, 50 cent!!!!! Riktigt snygg i  fint skick. Jag köpte lite kläder, en potta och stövlar åt Lillans docka och lite kläder åt själva Lillan också.
    Och så fortsatte jag fynda böcker. Nu har jag i alla fall en deckare till sommaren!
    Och så hittade jag två fina tidningar från i år. Kotivinkki är alldeles sprillans ny, för den kom ut nu 13.3. Tänk, så var den redan på loppiset.

  • Från loppiset till mataffären och nu i kväll har jag äntligen smakat på den nya lonkeron, som lanserades 12.3. Den är syrlig, kanske lite för syrlig. Jag vet inte ännu om det här blir min favorit eller om jag ska hålla mej till tranbärsvarianten eller originalet.

  • Just när äldsta sonen fått hamburgerbiffarna och baconet färdigt stekta, knackade det på dörren. Där stod yngsta sonen. Han blev förstås bjuden på mat. Hamburgare är gott när man kan lägga allt möjligt mellan bröden eller göra som jag gjorde, ha två öppna hamburgare. Jag radade så mycket sallad, tomat, gurka osv. att det inte skulle ha gått att lägga locket på.

  • Det blev ny stadsfärd för mej. Jag fick stiga av vid stora varuhuset i stan medan yngsta sonen körde vidare till tyska butiken. Han köpte en brezel åt mej.
    Själv handlade jag såna nödvändigheter som smörpapper, handkräm, läppomada...
    Den här kan knappast kallas för nödvändighet, men...
    Har haft en riktigt fin dag i bästa sällskap!

    Önskar er alla en fin söndag!
     

Inga kommentarer: