torsdag, augusti 18, 2022

Dagens arbetsuppgift

När jag äntligen igår efter klockan 16 kom hem från stan, svettig och matt, så deklarerade jag mycket bestämt för bisin min:
– I morgon gör jag sen ingenting. Jag ska vara ledig hela dan.
Bisin min gruffade lite, men jag förklarade att jag ska ju på jobb i lördag, så jag måste försöka få lite ledigt innan dess.

En stund senare ringde nästa yngsta sonen och frågade:
– Vad gör du i morgon?
– Ingenting, jag är ledig hela dan.
– Kan du vara barnvakt?
– Jo, så gärna.
Så meddelade jag åt bisin min att Lillan kommer till oss och jag ska vara barnvakt. Han tittade storögt på mej och sa:
– Men du sa ju att du sku va ledig hela dan.
– Jo, men det här är ju en helt annan sak!
Bisin min skakade förvirrat på huvudet. Vi har lite olika åsikter om vad det är att vara ledig! När jag har händerna fulla med Lillan, så kan jag ju inte göra något annat, än vara med henne och det finns inget bättre just nu!

Men vet ni vad, jo, jag var ledig redan igår kväll. Det var så skönt då bisin min var borta på kvällen, äntligen hade jag vår stora TV helt för mig själv. Jag damp ner i gungstolen, grabbade tag i fjärrkontrollen och såg framemot att se på Matador på Arenan. Jag försökte få fram ikonen för Yle Arenan, men det kom en massa dravel: Netflix, HBO, Katsomo, Ruutu, Amazon, Discovery och jag vet inte allt vad. Efter lite gormanden och grälande på TV:n, hoppas att den förstod vad jag sa, så hittade jag den rätta ikonen och tryckte på OK-knappen på fjärrkontrollen. Fick meddelandet att Arenan är en app! Men vad nu då! Vad är det här för dravel? Jo, jag vet vad en app är, men det har alltid förut fungerat med att se direkt på den, bara trycka och sen välja program. Men inte nu alltså. Suck!

Jag hade kanske gjort nåt fel? Så ny procedur med samma resultat. Jag måste ladda ner appen, så frustrerat leta fram appgalleriet, trycka på Arenan och sen på Installera. Men ARGH "du måste logga in på ditt Samsungkonto". Morr! Förstås testade jag hela proceduren på nytt igen, för jag kanske hade gjort nåt fel? Men resultatet var detsamma.
Då kom jag på den briljanta idén att jag kan se på Arenan via Internet på TV:n. Sagt och gjort, efter mödosamt fjärrkontrollstryckande för att skriva och få fram Arenan och rätt serie, så... ja, så hände ingenting. Den trådlösa signalen, alltså Wi-Fi:n, var för svag och jag skulle ha varit tvungen att börja greja med en nätverkskabel. Nu var jag verkligt frustrerad och svor åt TV:n, som en borstbindare och hotade till och med att slänga ut den! Jag var så högljudd att äldsta sonen kom rusande från gästrummet, för att se vad som hade hänt.

Ja, vad hade hänt? Jo, i huset finns en smart TV, som vägrar låta mej se på Arenan! Morrr!
Så fram med appgalleriet igen, trycka på Arenan, trycka på Installera och sen trycka på Logga in på ditt Samsungkonto, men vänta nu, borde jag ha Skapat ett nytt konto? Jag kommer ju inte ihåg något lösenord?
I TV:n dyker en QR-kod upp, den ska skannas med min telefon, som jag förstås inte har på samma våningsplan där jag befinner mej.
I det här läget skrattar äldsta sonen åt mej:
– Du borde nog gå en kurs i smart TV, hickar han fram mellan skrattsalvorna medan han snällt räcker mej telefonen, som han har hämtat från matbordet några trappor upp.

QR-koden gäller endast i 28 sekunder nu, så det är bråttom. Jag fumlar med min telefon och försöker komma ihåg hurudan kamera-app jag har i min nya. Men nej, jag får skippa kameran och leta mej fram till Google Lens istället. Riktar sen telefonen mot den där konstigt prickiga fyrkanten, tillåter på min telefon och så, simsalabim, äntligen efter en halv timmes härjande är jag inne på Arenan.
Huhuh! Bevare mej för digital teknik!
Men vilken njutning att få se serien från början och kunna sitta i gungstolen. Och sån tur att bisin min inte kom hem igår kväll förrän vid 21-tiden.

Dessvärre blev jag kvar vid TV-rutan och gjorde som 1,5 miljoner övriga finländare, glodde på Wilma Murtos stavhoppning. Eller nåja, två gånger gjorde jag som Wilmas farmor på åskådarläktaren gjorde, lade händerna framför glasögonen! Sista hoppet vågade jag se på, för då var det ju redan klart att hon tagit guldmedalj i EM i München!

Bra saker idag:

  • Dagens arbetsuppgift var av det ljuvliga slaget. Lillan har sån fart på och grabbar hårt tag i allt som finns i närheten. Här har hon draperat sig med trasan efter att ha tröttnat på avokadoleksaken! Vi har haft riktigt, riktigt roligt. Det är så härligt när hon pratar med hela kroppen och mitt i allt ler sitt tandlösa leende.

  • Lyxigt med sallad, potatis, gurka, dill och persilja från eget trädgårdsland.

  • Lillans föräldrar bjöd på god toscakaka då de sökte henne härifrån. Mums och tack!

  • Var iväg på ett litet äventyr i österled nu på kvällen, men det är en helt annan historia det!
Önskar er en riktigt skön fredag!
Då ska jag igen vara ledig! Få se hur det går den här gången.

Inga kommentarer: