tisdag, juni 28, 2016

Lentävä lapanen - Flygande vanten

Ljuvligheters ljuvligheter. Idag har jag varit ute på en garntripp med stort G tillsammans med stickväninnan B och hennes man, som körde oss till precis alla ställen vi ville. 

Vi startade i garnomanernas himmelrike, Lankamaailma i Åggelby, Helsingfors.
Garn, garn, garn och mera garn så långt ögat ser. Ulliga, gulliga garner, mjuka, fina garner, färggranna garner, tunna garner, grova garner.

Ett av mitt favoritgarn: Tyska Schoppelwolles Crazy Zauberball! Så härliga galna färgkombinationer.

Det var rea med många LOCKANDE  erbjudanden. Och oj, så jag kämpade och för att vara förnuftig. Tummade på min lapp och försökte att inte alls se på annat än det som stod skrivet där. 

Superstor blev till all tur inte kassen från Lankamaailma, men ett och annat nystan fastnade i nyporna.

Det här ser ni ju klart och tydligt att skall bli en virkad vintersjal, inte sant?

Och här är ett evighetsprojekt! Ett halvt kilo Viking Björk-garn...

Och förstås måste jag ju bara ha två nystan Crazy Zauberball. De här tänker jag klappa på och bara glädjas åt. Om det inte skulle vara så varmt i sovrummet skulle de ha fått sova på far i husets sida i natt! Då kunde jag klappa på dem med jämna mellanrum och varje gång jag vaknar till och kisar lite med ögonen blir jag ju glad. Fast det blir jag ju för far i huset också, så...

Det gäller ju att vara väl förberedd, snart är det jul ska ni veta. Jag köpte lite bling-bling för säkerhets skull.
-Tror du inte att vi kommer hit tillbaka före julen, frågade chauffören.
Visst låter det lovande? En ny tur till garnhimmelriket i vinter?

I Lankamaailma fick vi också ett stamkundskort, som stämplas varje gång man köper garn för  20 €. När man har samlat tio stämplar får man 20% rabatt på ett engångsköp. Och det bästa av allt: Det här kortet föråldras inte!


Från Åggelby styrdes kylaren mot Träskända (Järvenpää) och Lentävä Lapanen (Flygande vanten).

- Får man kaffe här, undrade chauffören smått försiktigt.

Och jovisst får man kaffe. Det här är ju ett riktigt stickcafé. Där satt flera damer runt ett bord, pratade, stickade, hjälpte varandra och åt och drack. Och här finns garn, ljuvliga, ljuvliga garn. Stickväninnan B och undertecknad vill bums ha ett likadant café hit till stan.

Inspirerande och genomtänkt, trevliga papperskassar för ens inköp.

Och nej, nej, nej, jag ska INTE ha mera garn, juh! Men Handus handfärgade ljuvlighet, Findley Dappled ett tunt sjalgarn, som också kan användas till sockor. Nytt och okänt för mej. Och sist, men inte minst, tyskarna kan minsann, här ett nystan med sockgarn från Regia, Pairfect. Den där gula tråden gör att bägge sockorna blir likadant randade för det finns ett parti gul tråd inuti nystanet också. Den ska nystas bort och så är det bara att börja på socka nummer två. Smart, verkligen smart. Måste prövas med det snaraste. Så nyfiken. Tack till mitt sällskap, som gjorde mej uppmärksam på denna nyhet.

Puuh! Se så bra jag kunde avhålla mej från alltför stora uppköp. Duktigt av mej, inte sant? Men... på hemvägen kurvade vi via grannstaden och intog en sen och god lunch på Hanna-Maria. Och det stället är nära teeteeShop och...

... dit måste vi ju förstås! Men se, endast en pytteliten kasse,

som innehöll endast tre nystan Daphne Lace, som skall bli en Revontulisjal,


och tidningen Simply Knitting.

Tack igen till mitt sällskap B, som gjorde mej uppmärksam på den fina sjalen. Mönstret har jag laddat ner för längesedan från nätet, men aldrig påbörjat det projektet, men nu kanske, kanske det kan bli av.
Vi såg också en massa härliga stickade flickkläder, så nu får nog någon se till att det blir flickor som vi kan sticka och virka åt.

På hemvägen tog vi ännu en runda via mataffären och B sade bestämt:
- Vi ska gå via tidningshyllan.


Jo, nej borde jag ha sagt och skyndat mej därifrån. Nu just behöver jag minsann inte mera inspiration än den jag redan fick idag.
Stort tack till mitt trevliga sällskap för den här finfina dagen.

Nu borde jag ju sitta och sticka istället för att blogga. Om jag inte stickar färdigt det jag håller på med, hur ska jag då kunna lägga upp nånting med det allt det här nya garnet?


4 kommentarer:

Raitalammas sa...

Verkligen en toppen resa! Och så fina fynd!

Inge sa...

Ja, det här kommer jag att leva länge på!

Anonym sa...

Visst borde det finnas en garnaffär med stckcafé i vår hemstad! Vi borde kanske öppna en?!

H: stickväninnan V

Inge sa...

Ja, absolut! Nu gäller det bara att håva in kvällens 40 miljoner i eurojackpot lotteriet. :) Jag har faktiskt en liten lott, som min mamma gav mej idag, så alltid kan man hoppas.