måndag, juni 20, 2016

Från bakluckan

Igår var jag iväg med en trevlig dam från Tyskland till Liljendal, vart annars ska man åka på en småblåsig söndag? Hur som helst, mitt sällskap tyckte att det var vackert när jag sakta körde förbi Liljendal kyrka. Och så var hon imponerad över att alla liljendalbor som vi mötte i bilar hälsade. Men så gör man i Liljendal, visar artighet och vänlighet. Så det så! Åk dit och testa om ni inte tror mej.

Vårt egentliga mål var bakluckeloppiset, som ordnades i Liljendal i söndags. Behändigt och smart och ack, så lockande. Jag träffade också på Tilda, som jag inte alls såg på Liljendaldagarna. Undrar om hon fyndade på loppiset?

Själv kom jag förstås hem med lite grejer. Till all lycka fanns det inte garn på bakluckeloppiset!

En kakform och en sommarduk lämpligt så här inför midsommaren. De där Hackmans kakformarna har jag bakat i sedan 1980-talet och kakorna blir alltid perfekt gräddade. Den här formen var i ypperligt skick och nu måste jag bara bestämma mig för vilken sorts kaka det ska bli...

- Är det där Sagaform, frågade jag av en trevlig manlig försäljare.
- Nej, det är nog nånting billigt skulle jag säga. Du får dem för 50 cent stycke.
Förstås måste jag ju köpa dem då. Det gäller ju att vara förberedd, snart är det bara ett halv år kvar till julafton. Och kolla nu hur fint jag kan slå upp svagdrickan eller julmusten när jag har en kanna med en tomte på. Vad som kommer på uppläggningsfatet vet jag inte ännu, skinkskivor? Ost? Bröd? Kallskuret? Fisk? Bullar? Pepparkakor?
Kärlen är från svenska Cultdesign och så står det Marita Lord i bottnen. Vet nu inte om det är billigt krimskrams då?
Men ganska bra av mej att ändå se att det är svensk design, inte sant?

Och som socker på bottnen, en handbroderad jullöpare, som han också skulle ha 50 cent för. Men jag gav honom 2 euro för tomtekannan, uppläggningsfatet och löparen. Men säg inget åt far i huset, han skulle spricka om han visste att jag frivilligt betalade mera än det begärda priset.
Den här försäljaren hade också delar av Pentiks Ainoservis och jag skulle så gärna ha velat ha den. Han tog endast 5 euro för en tallrik, vars pris är uppe i över 10 euro om du köper direkt från Pentik. Tur att jag inte hade kontanter på mej för jag har tyvärr inte rum i köksskåpen. Snyft!

För övrigt ska det bli kul att se när far i huset märker den där tomtekannan i vitrinskåpet, om han nu märker den före julen?! Dukarna har jag snyggt lagt undan i råddiga förrådet så dem vet han inget om heller. Och förstås har han ingen aning om hur många kakformar jag har. Han är mera intresserad av det innehåll som kommer ut från ugnen än i vilken form det är.

Bakluckeloppis är verkligen smart. Packa in sakerna i bilen, kör till platsen, backa in mot tältet, öppna bakluckan och försäljningen är i full gång. Mycket mindre släpande och packande än på ett traditionellt loppis.

Den här Scania R730 är en riktig skönhet, inte sant? Den fanns utställd i lördags på samma gårdsplan som söndagens bakluckeloppis.

Inga kommentarer: