söndag, juli 05, 2020

Kulturell i öst

Igår var vi iväg till den östra grannkommunen, dubbelmorfar och undertecknad.

Vi gick på konstutställning i industriområdet. Det är 15 yrkeskonstnärer, som ställer ut modern konst i olika utföranden och Pyhtään taideseura ry – Pyttis konstförening rf, som håller sin årliga utställning.

Och nu vill jag genast varna känsliga läsare. Hoppa fort över det här inlägget om manliga könsdelar ger dig obehag eller svindel! För det var en hel del av den varan på utställningen!

Det finns också många broderier. Den här heter Tauti leviää (Sjukdomen sprider sig) och är gjord av Vilja Joensuu.

Den här tredelade installationen av Jasu Salmi väckte stort intresse. En gammal tv, där djur av olika slag bor. På golvet på var sin sida om tv:n ligger bisamråttssaxar klädda med rosa skinn. Metsäeläinten pidot (Skogsdjurens kalas) heter denna installation. Ni får kanske idéer vad man kan göra med gamla avlagda tjocktv:n?

Det är inte enbart damerna som konstbroderar nuförtiden, nej det gör också Reima Hirvonen. Den stora på det rosa våffeltyget heter Holy Love. Vad det föreställer får var och en tolka själv.

Här ett annat av Hirvonens textilkonstverk, Henki pohjoinen (och nu vet jag inte riktigt hur jag skall översätta detta till svenska, Den nordiska anden?)


Vart vi än går och vad vi än gör, så är vi övervakade. De här ögonen följde med en, då man gick gången fram i den övre våningen av sliphallen.
Tapani Kokko från Orimattila har många färggranna träskulpturer utställda. Den här heter Kaks päinen (fritt översatt Tvåhövdad).

Och här ett benrangel av samma skulptör. Den heter faktiskt Luuranko.

I källarvåningen av sliperihallen var det faktiskt riktigt skönt att vila ögonen på ett stillsamt stilleben i konstföreningens utställningsrum.

Där finns också tovade konstverk av Hupakko...

...och färgmättade tavlor av Liisa Mäkelä.
I källarvåningen hittas också två videoinstallationer, varav besökarna kan medverka i den ena.

I Piippuhalli (Skorstenshallen) vär det gott om utrymme. Väggarna är rätt tomma.

En vacker svart klänning, ett textilkonstverk i blandteknik av Vilja Joensuu. Kulkija Rauhaton heter det, alltså fritt översatt Den oroliga vandraren. På baksidan en bön till mamma och på framsidan till pappa. Handlar om krig och elände.
I bakgrunden Wisa Knuuttilas digitala fotografier.

Mitt i den stora hallen står den här vitrinen. Innehållet diverse material av olika slag. Det är ett verk av Reima Hirvonen.
I bakgrunden tavlan Temptation Island av Maija Kivi. Den är gjord i blandteknik med sprayfärg, olja och akryl.

Dubbelmorfar blev så inspirerad av den där vitrinen, så han lovade bygga en åt mej. I den skulle jag få ha alla mina halvfärdiga handarbeten. Höh! Tänk sån stress jag skulle få om jag skulle behöva titta på dem hela tiden. Brrr!

Bara döden heter den här tavlan av Jelina Rahikainen. Den gjord med olja och akrylfärg.

Den här skulpturen stod kvar i sliperihallen från förra året...

På hemvägen åt vi en ytterst sen lunch i Bruket och tog ett varv via lilla matbutiken. Lagren behövdes fylla på.

Önskar er alla en riktigt bra start på den nya veckan!
Och ta det lugnt. Det gör inget att det regnar. Det finns så mycket att göra inomhus ändå..

Inga kommentarer: