söndag, juni 23, 2024

Första sommartorget

Nåja, eller no niin, som finnarna säger och ger ordparet olika betydelse beroende på betoningen. Men alltså, midsommarhelgen börjar småningom ta slut och jag har lite tid över för mej själv. Nå nej, egentligen inte, för jag har det jag borde göra och det jag skulle vilja göra, men framförallt det jag måste göra! Men det får allt vänta nu, för en ivrig bloggläsare har hört av sig och undrat när det nu riktigt ska komma nånting att läsa här, så varsågoda, här kommer det!

I torsdags var vi iväg till första sommartorget, för vår del, i år. Vi besökte kvällstorget/midsommartorget i Ringborg i Strömfors skärgård tillsammans med goda vänner. Tack för sällskapet!

Jag gick allra först till Evas torgstånd, för vi skulle ha både nypotatis och jordgubbar. Sen fastnade tomater, ett morotsknippe, ärter och hallon också bland uppköpen. Kan inte hjälpas, det är gott, hälsosamt, inhemskt och förstås inte särskilt förmånligt!

Fisken var färdigt beställd, så vi behövde till all tur inte stå i den långa kön och vänta på vår tur. Rökt sik ska bisin min ha och jo det är gott.

På baksidan av föreningslokalen har Skärgårdens Vänner i Strömfors servering. Här går det förutom dricka av olika slag att få goda bakverk och framförallt laxsmörgåsar. Det blåste friskt, nordnordväst, tror jag att nån sa, men jag njöt av den friska vinden och sjöluften. Ja, och förstås av laxsmörgåsen och rabarberkakan!


Jag köpte också skärgårdslimpa från Hardom bröd. Det är länge sen jag sist vare sig köpt eller smakat detta bröd, så jag hade alldeles glömt bort hur gott det är. Mumsfilibabba.

I fredags, alltså midsommarafton, åt vi årets dyraste middag och gott var det. Matbordet dignade under alla delikatesser. Grillmästare var yngsta sonen och han klarade det hela med bravur! Lillan tyckte det med, för hon skulle ha mera korv mest hela tiden. Nötsteken, som sonen marinerade enligt alla konstens regler, var mör och genomstekt. Den var så god att det endast återstod tre små skivor av den då middagen var över.
Glass och jordgubbar till efterrätt brydde Lillan sig inte om. Men salta pinnar det gick minsann att äta!

Under midsommarnatten hördes ett väldigt oväsende från grannarna här snett mittemot. De skrålade karaoke vid sin lilla pool och det lät alldeles förskräckligt. Nu ångrade jag att vi inte köpte den där anläggningen, som Motonet sålde. Istället för de där dåligt "sjungna" finska hemskheterna skulle jag ha skrålat för full hals Easy Livin'. Då skulle grannarna ha tystnat i rena förskräckelsen eller blåst bort. Det som avhöll mej från att köpa den där karaokemackapären, är det att jag inte vill störa det äldre företagarparet här snett söderut från oss, som bor mycket närmare. Dessutom har grannen i grannbyn en förkärlek för Elvis och skulle knappast uppskatta mitt skrålande när han sitter i sitt bubbelbad med ett kallt läskande glas i handen.

Igår när jag steg upp var matbordet tomt, endast Mästarkrysset låg och väntade på mej. Skönt att allt från midsommarmiddagen var bortdukat och undanstädat och vi kunde starta från rent bord.

– Får jag koma dit och sy ett mjukisdjur, frågade M igår då hon ringde mej.
– Jovisst, så gärna. Vill du sy för hand eller med maskin?
På den frågan svarade modern bestämt maskin, så att det skulle gå snabbt undan.

Flickorna kom, jag kokade nypotatis, stekte korv och köttbullar, bjöd också på rökt sik, vattenmelon osv. Till efterrätt glass och blåbärspaj, som dottern hade bakat. Och sen fram med symaskinen och plötsligt var både morbror och moffen också engagerade. Från stora kistan grävde vi fram lämpligt tyg.

Och så fick flickorna rita var sin figur på smörpapper, sen klippte mommo i tyget och sydde efter att ha testat lite stygnbredd och annat.
– Det här är bara att povsy, sa vi flera gånger med M.

Och så här blev hennes mjukisdjur. Rosetten, ögonen och nosen har hon själv komponerat och moffen har sytt i knapparna och fast hålet efter stoppningen. M är kreativ, minsann. Skapligt med tanke på att symaskinen var helt oprövad av mej. 

A:s figur blev mindre, också den med knappar till ögon. Det var full rulle hela tiden. Jag tänker att nästa gång kunde M få pröva att sy själv, kanske ett litet dynvar, för det borde ju vara rakt och bra? Fast då ska förstås A också sy och det blir lite knepigare...

Mommo har en massa spännande saker. Den här garnstumpsburken är full av fynd, för att inte tala om syskrinet och alla knappburkar. Och vilken tur att mommo har en kista full av tyg, för hur skulle det annars gå att sy ett mjukisdjur på midsommardagen?

M gjorde också en kattleksak av tygremsor och garnrester. Den hann jag tyvärr inte fota, men ni får tro mej på mitt ord att den är jättefin.
Nästa gång vill M att vi syr ett stoort mjukisdjur. Det betyder att mommo nog måste iväg till en tygbutik och det kan bli ett litet äventyr. Hur ska jag alls veta vad jag behöver?

Nu kan jag spola undertråden och har lite koll på trikåstygnen. Men jag kan inte träda övertråden ännu! 🙈
Mycket kvar att lära och upptäcka och det är kul. Kan öva att sy och göra barbiekläder. Men det kanske är alldeles för pilligt?
Bisin min kommer förstås inte att gilla att jag har min Singer på matbordet. Jag måste alltså dra ut läääänge på lappandet av hans byxor! Men schhh, säg inget åt honom.

Så här såg matbordet ut igår kväll. Här har skaparglädjen fått härja fritt. 
Ett stort TACK till V, som möjliggjorde att jag kunde köpa den här maskinen från loppiset.

Nu är det dags för mej att ta hand om disken och sen tänker jag sitta alldeles stilla och sticka, för det har jag inte vare sig hunnit med eller orkat med nu under helgen. Får fortsätta med måstena lite senare ikväll. Två redan avklarade och det får räcka så här långt, bäst att inte stressa alltför mycket.

Önskar er alla en skön avslutning på midsommarhelgen och en riktigt bra start på sista juniveckan!









Inga kommentarer: