söndag, juni 30, 2024

Gumbo och streetfood

Idag har jag varit iväg ända till Sibbo, till Gumbo, som lokalinvånarna säger. Jag har haft glädjen och förmånen att få vara med på Gumbostrand Konst & Form och fira en gravid mage. Det var riktigt trevligt att få vara ute alldeles på egen hand och träffa härliga människor.

Det var meningen att vi skulle ät brunch där, men menyn hade ändrats i veckan och det fanns inte längre någon brunchbuffé. Vi fick nöja oss med brunchbricka istället och den var innehållsrik. Förutom det här som ni ser på fotot med äggröra, bröd och ost samt quinoa där bakom sallatsbladet, så ingick te, gott bryggt sådant, inga påsar doppade i halvljummet vatten här inte, ett glas juice, alltså riktig apelsinjuice med fruktköttet kvar, ett glas ingefära shot, den drog vi i ett svep, den var stark och inte särskilt god, så nu hoppas vi alla att det var jättehälsosamt! Vidare naturell youghurt med granola och rabarberkompott och som avslutning på det hela en bit pannkaka med jordgubbssylt. Den biten var liten och alldeles kompakt. Jag är van med fluffigare pannkakor.
En del åt laxsoppan, som serverades i kastrull, en del åt laxsallad och där var laxbiten minsann stoooor! Och förstås var det flera som åt Skagensmörgås.

Efter avslutad brunch vandrade vi omkring i galleriet och såg på utställningarna där:
Meeri Koutaniemis utställning heter Trädet som svalde en kvinna. Det här var min favorit av de där svartvita verken.

Vad tror ni konstnären vill uttrycka här?
I bakgrunden Koutaniemis tavlor.

Anna Aaltos utställning heter Ljusare är ljus, tyngre än en fjäder.

Johanna Rytköläs utställning med glasskulpturer heter Under näckrosblad.

Längst borta fanns pop-up konstnärer. Tyvärr minns jag inte vad hon heter, som har målat de här fina tavlorna. Jag gillar det rofyllda och färgernas harmoni i de här verken.

Tomhänt kom jag inte hem från shoppen där i Gumbo, för äntligen hittade jag ett tvålfat, som passar precis på vår lavoar. Eftersom jag köpte ett tvålfat, så behövde jag ju en tvål också. Den här rekommenderades åt mej, innehåller aloe vera och räcker enligt uppgift länge. Åtminstone doftar det gott i toan nu.

Den här parfymen var nedsatt med 20% och doftade så gott att jag köpte den av bara farten. Vet inte om ni nånsin har hört talas om Nakuna

Gumbostrand är väl värt ett besök. Lite knepigt med den smala vägen sista biten, men om man kör försiktigt och inte har en otålig Tesla tätt bakpå kofångaren går det nog bra. Jag var inte alls till hantverksaffären där på området idag, för jag hade lite annat i tankarna för eftermiddagen.

När jag kom bort från den lilla krokiga vägen, vände jag till vänster, västerut alltså och körde till N'avetta. Men där var så fullt att bilarna stod ute på vägen och köade för parkeringsplats. Jag vände och körde hemåt med fart.

Utanför rondellen stannade jag på busshållplatsen och ringde yngsta sonen, hade han lust att besöka Streetfood i stan. Jodå, det hade han, så jag körde norrut och hämtade honom.

– Du vill inte se maten i vitögat, konstaterade yngsta sonen då jag skyndade på stegen för att komma förbi här.
– Nej, ingen gris för mej idag, tack.

Vi stannade vid ett hamburgerstånd istället. Lite svårt att äta för salladen och såsen hade en tendens att smita ut ur brödet. Det fanns flera hamburgerstånd och åtminstone två thaistånd och ett stånd med fiskmat, om jag kommer rätt ihåg. Jag hade väntat mej lite mera variation och någonting lite extra. Men det kanske är det lagom vanliga som lockar ätare istället för exotiska rätter.

Till efterrätt valde vi belgiska våfflor. Jag tog med blåbärsglass och jordgubbsglass och belgiskt smält choklad ringlad utanpå. Mumsfilibabba!
Jag tycker att vi var riktigt duktiga, som åkte in till stan och understödde. De flesta av mina bekanta tyckte att det var roligt att det ordnades sånt här i stan och för dem var det en självklarhet att besöka evenemanget.

På hemvägen kurvade vi via mataffären och nu har jag köpt egen deodorant åt mej. Jag tänker inte gå omkring och lukta karl! Lite betänksam blev jag dock då damernas roll on endast räcker 48 h och männens 72 h. Betyder det att männen duschar mera sällan och är grisigare eller...?

Önskar er alla en riktigt fin måndag och en bra start på den nya månaden!














2 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Mycket intressant här! Belgiska våfflorna hann syrran och jag inte med, tyvärr... tror att de hade varit underbara!
Och grisen på spettet. Nej tack för mig också, men ok för dem som gillar.
Brunchbrickan såg delikat ut, helt i min smak!

Inge sa...

Brunchbrickan var riktigt god, jo. Vi var endast lite till oss när buffén plötsligt försvunnit från menyn. Konstutställningarna där i Gumbostrand är väl värda ett besök.
Oj, stackars er, som blev utan våfflorna. De var verkligt goda. Vi filosoferade lite grann med sonen över vad det var som gjorde att just de här våfflorna var belgiska? Nånting speciellt i smeten? Eller tjockleken? Eller att den där damen kanske var från Belgien, för hon kunde inte finska så bra!