måndag, januari 26, 2015

Livets dans

Igår var jag kulturell, sånt händer ibland, det vill säga att jag tar mig in till huvudstaden där kulturen med stort K finns. Och nej, jag gör inga jämförelser, tro inte det. För mig är all kultur viktig och dit räknar jag allt från Lurens sommarteater till Liljevisan. Och däremellan ryms en hel del. Jag har alltid uppskattat musik och teater, men den här gången handlar det om konst med stort K.
Jag var iväg till Didrichsens konstmuseum på Granö i Helsingfors. Kamratföreningen vid Borgå Mi ordnade en resa dit. Jag nappade på och bjöd med unga husbonden samt hans konstnärliga sambo. Livets dans heter den fina utställningen, som ännu pågår till den 1.2.2015. Vi hade tur som kom i grupp och fick gå in bakvägen. Mamma berättade att de visat långa köer i tv-nyheterna igår. 58 000 besökare räknade Didrichsen med i lördags. Och det är redan rekord. Få se hur många det blir när dörrarna stängs i söndag.

Förstås var inte de dyraste tavlorna, såsom Skriet och Madonna utställda. Detta trots att vi fick gå igenom en metallbåge. Säkerheten var alltså på hög nivå, men så är förstås konstverken också ovärderliga. Det var en fin upplevelse att få ta del av Munchs expressiva färgstarka värld. Om jag någon gång kommer mig iväg till Oslo ska jag gå och se på Skriet. Far i huset kommer inte att gilla det för han vill garanterat se på Heyerdahls vassbåt i Kon-Tiki museet. Kanske bäst att vi skippar Oslo då! :)

Det tog en timme med buss från Borgå till Granö. Förstås kunde jag inte vara helt sysslolös under den resan.  Åh, nej, sånt går inte an, så jag lade upp en ny sockstickning igår trots att jag har två andra ofärdiga mer eller mindre på gång. Eller vänta nu, egentligen har jag faktiskt tre om jag skall vara riktigt ärlig. Två av dem väntar på den andra sockan och det borde väl inte vara så svårt att få den färdig, eller hur?
Men jag kände alltså för att använda det blårandiga garnet jag köpte i början av månaden. Det är så roligt med randning som sköter sig själv. Dessutom behöver jag ett par herrsockor till nästa månads födelsedag, så det så.

Inga kommentarer: