torsdag, juni 08, 2017

Två stycken

- Inatt kunde jag inte sova, berättade jag för unga husbonden igår kväll.
- Du tänkte förstås på garn, svarade han blixtsnabbt med skratt i rösten.
- Jo, hur visste du det? Jag låg faktiskt på morgonnatten och tänkte på allt det där jag vill göra.
Unga husbonden blev mäkta förvånad att han prickade rätt. Han trodde förstås att jag låg och våndades över penningbrist och obetalda räkningar. Men sånt ska man inte fundera på, för då blir man sömnlös direkt. Nej, det räcker så bra att ha huvudet fullt av garn och mönster.

Nå, jag är inte den som ligger sömnlös alltför länge. I natt sov jag som en stock och det beror helt enkelt på att jag igår gjorde det, som jag absolut inte alls ska göra: Jag lade helt enkelt upp ett nytt projekt! Ack ja.

Två små stycken av Hilla-garn fick jag till igår ute på den soliga balkongen. 

Men det var inte lätt ska jag säga.
Jag fick räkna ut mönsterrapporten alldeles själv! Det är ju fånigt, inte sant? Jag vill ha ett diagram, som börjar i ena kanten och inte ett som jag själv ska räkna ut från mitten åt bägge hållen. Morrrr!
Se hur råddigt det blev på mitt rutiga papper. Jag fattar inte mycket av det där, men på något sätt lyckades jag få lite struktur i mönstret. I beskrivningen stod lite småidiotiskt att bägge sidorna skulle stickas symmetriskt! Betyder vad? Ser ni, nu skulle jag allt behöva stickcaféet! Där skulle jag genast få råd. Tror inte ni det också?

Och nu blir det kaos, för nu ska framstycket och bakstycket sammanfogas och det ska läggas till 7 maskor i var sida. Gissa vad det betyder? Jo, nu måste jag räkna ut mönstervarven på nytt! Morrrr! Jag vill ju bara sticka...

Den här gången skippar jag det rutiga pappret och tar istället Excel till hjälp! Få se om jag lyckas.
Min hulda moder tycker jag är lite tokig:
- Du kan ju göra hur du vill, tröstade hon igår.
- Ingen annan än du vet ju hur det skall vara ändå.
- Jo, men...

Och vänta bara när jag får tag på stickväninnan B, som fick mej i våras att köpa garn till just det här mönstret. Hur kunde jag vara så lättlurad?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gulligt vad du där stickar i ljusrött! Och det rutiga pappret med mönsterräkningar, jag förstår ingenting, och hur kan man göra sånt på Excel?
Idag hade jag väninnabesök och placerade en liten korg med stickning synbart för henne: hon sade ingenting! Jag tänkte att hon frågar "stickar du?!? Vad stickar du??" Men ingenting.

Inge sa...

Nä, men, inte minsta lilla fråga om innehållet i stickkorgen. Äsch då, vad är nu det för sätt?

Mönstret handlar om räta och aviga maskor och i Excel gjorde jag 66 rutor som jag sedan fyllde i med rätt sorts maskor och så här långt verkar det faktiskt fungera. Tänka sig! :)