tisdag, augusti 20, 2024

Borta bra...

... men hemma bäst.

Ja, nu är jag tillbaka från min lilla tripp till Stockholm, en härlig födelsedagsgåva av dottern och yngsta sonen. Han offrade också två av sina semesterdagar på mej, vilket jag är verkligt tacksam för. Vi startade strax efter klockan tolv i söndags och var hemma idag efter klockan tretton.

När vi startade i söndags stannade vi redan i stan och testade stadens nyaste hamburgarställe. Rolls öppnade i lördags vid Ankkurituuli. 

Lunch behövde vi, för det var långt till ombordstigning. Vi valde PaPa och den var innehållsrik, så innehållsrik att jag åt den med kniv och gaffel. Skulle aldrig ha lyckats gapa så stort att jag skulle ha fått den i munnen annars.

Sedan raka spåret till Olympiaterminalen, in i parkeringsgrottan och så trava på från bilen till terminalen. Jag såg mej om efter lämpligt ställe att sitta på och skulle ha valt en soffa om inte sonen varit så fiffig och valt en plats med stolar och bord.
– Du vill ju sticka eller hur, frågade han.
Det var så mycket bilar i rörelse när vi var i Helsingfors, att vår väntetid i terminalen blev endast 45 minuter lång. Det tycker jag att var bra beräknat.

Och så gjorde jag som alla asiater, fotade "vår" båt Silja Symphony. När den här började trafikera med promenadstråket i mitten av båten var det jättehäftigt!

Ända sedan Estonia följs färjorna numera åt, så att de finns nära varandra om något skulle hända. Viking låg före oss både på väg till och från Stockholm.

Hytten var på tionde däcket och i mitten av gången, så det gällde att traska på och det var ingen skillnad från vilket håll man nalkades, det var alltid lika långt ändå. Vi hade varsin hytt och det var riktigt skönt!
Något motorljud hörde vi inte så där högt uppe.

Från hyttfönstret hade vi utsikt över promenad stråket.

På kvällen och en del av natten var det ljusshow, som gällde. Men den störde åtminstone inte min nattsömn.

För sonen är det här med att åka färja inte en stor upplevelse, för han kvistar över till västra grannlandet med jämna intervaller. Han vill inte flyga. Då får det bli båt istället när han å jobbets vägnar ska till Stockholm.

Själv har jag som sagt inte varit till den kungliga huvudstaden på många herrans år.
Lite oklart vad vi skulle göra så där på söndagskvällen på båten, så hur det nu var hamnade vi i puben.

Och vi inledde lite försiktigt med en cider, sonens och förstås en GT. Men gurka i en GT? Nej, tack!

Vi studerade de där reklamerna som stod på varje bord och beslöt oss för att testa Diplomatico Spritz. En riktigt god romdrink.

Sedan fortsatte vi med Benriach Penicillin. Man måste ju hålla sig frisk! Det var en spännande drink med en smått stickande nästan bitter smak.

Jag avslutade det hela med en tranbärslonkero och sonen smakade på en jägermeister blandad med red bull. Och lugn, bara lugn, vi knaprade på jordnötter, för att få någonting saltigt i oss. I puben dracks det för det mesta öl, cider och lonkero, så de var inte så vana att blanda drinkar, påstod en av bartendrarna lite ursäktande. Hur som helst, där satt vi och hade det riktigt skönt och ingen som helst brådska nånstans.

Men småningom gjorde sig hungern påmind och vi gick till Fast Lane. Det fanns inte riktigt något annat som sonen var intresserad av. Eller jo, nog grillrätter, men han tyckte att de var på tok för dyra.

Så det fick bli ris, höna, kimchi och en jättegod yoghurtblandning. Kimchin lämnade jag kvar, för den innehåller chili. Min höna var lite torr, men så är det ju, man får vad man betalar för.

Till efterrätt valde sonen åt oss chokladkaka. Nu var hans torr och min riktigt god.

Mätta och belåtna vandrade vi runt i butikerna och avslutade med ett varv i tax freen, så vi skulle klara natten. Vi var överens om tidigt sänggående och i det här skedet var det ännu oklart vad vi skulle göra på måndagen!

Det bestämde vi först vid frukosten. Självklart skulle vi gå i land, skulle ju ha varit minst sagt konstigt annars. När vi kom ut ur terminalen i Värtan stod det en gubbe i sådan där gul väst och förklarade att taxibilarna i den där raden var alla pålitliga. Vi gick fram till den första bilen, som råkade vara en Tesla. Chauffören ville ha 35 euro för att skjutsa oss till Sveavägen. Bra pris tyckte jag för det skulle bussbiljetten ha kostat också. Men ack, vad jag inte tänkte på var att kronan är ju svag, så det var inte alls klokt att betala med kontanter! Så månne vi blev lurade i alla fall?

Hit hamnade vi, till ÖoB, rekommenderat av H. Tack för tipset. Sonen var inte särskilt imponerad av den affären. Här var dock godiset betydligt förmånligare än på båten. Vi borde inte ha varit i tax freen föregående kväll, men det kunde vi ju inte veta då.

Från en tygaffär köpte jag de här fem mjuka norska garnnystanen, 50 % bambu och 50% bomull.
Vi var ännu in i Baby World, fastän Lilleman inte behöver vare sig kläder eller nånting annat, men...

Dags för lunch och vi gick lite på måfå och studerade menyer tills vi kom till Hötorgets kvarterskrog. Där stannade vi äntligen. Sonen åt dagens, en kötträtt och jag åt veckans vegetariska, getost med couscous, myntasås och zucchini. Riktigt gott. Det var litet och trångt och fullt av människor. På min högra sida satt två män och talade om implementeringar, leverantörer, kunder, microsofts krav, incitament, projektledare osv.

Nu ville sonen tillbaka till båten, trots att det ännu var några timmar tills den skulle avgå. Vandring över Hötorget, titta på statyn och så taxi till Värtan terminalen. Åkte förbi alla ställen man mest bara ser i TV och med gatunamn från Monopol.
Grötig trafik i Stockholm, mycket beroende på allt byggande.

Vi gick till våra hyttar, sonen funderade om han skulle vila eller gå ut och vandra för att få ihop sin dagliga stegmängd. Han knackade på min dörr och meddelade att han skulle nog gå av båten en gång till och undrade om jag klarar mej. Jodå, jag bestämde mej för att gå ut på däck och sitta och sticka en stund, för det hade inte blivit mycket av den sysselsättningen tidigare.

Sonen gick till Hemköp, för att köpa de här rånen åt mej. Min stora favorit ända sedan jag var första gången i Sverige tillsammans med min mormor och morfar.
Sonen är så rar, som tänkte på mej. Tack för det!

Jag satt ute på akterdäck och stickade. Sonen var tvungen att ringa efter mej, då han inte visste vart jag hade försvunnit. Där ute satt vi sedan och följde fascinerat med båtarna och i synnerhet ett bärplansfartyg. Spännande, vi borde ha haft kikare...

Hejdå Stockholm. Nu åker vi iväg!
 

Den här gången åt vi på Sushistället. Jag valde räksmörgås de luxe. Jösses vad mycket här fanns att äta på den här, hela två ägg och räkor i parti och minut. Räckte bra till som middag!

Efterrätt åt vi lite senare igen på Fast Lane. Uppfriskande med fruktsallad.

Vi gjorde ett sista och slutgiltigt varv i Tax freen innan vi tog oss till baren på däck åtta och satte oss i fören med fin utsikt.

Så det var drink med utsikt. Det här är bartenderns special. Utan att ens ha frågat, så hällde han gin i glaset. Riktigt gott med ananas och något starkt, som jag inte kunde identifiera. Det blev inte mycket druckit, för vi skulle ju vara pigga och nytra, ja och förstås nyktra med, idag på morgonen.

Men den här Summerdream, måste jag bara smaka på. Riktigt god, men jag minns inte vad där var i den.
Ännu en kvällsmacka på Fast Lane innan det var dags att krypa till kojs.

Vi hade tv i hytten, men ack så besviken jag blev. Samma programformat överallt. Inget värt att titta på. Suck!

I morse när jag vaknade vid fyratiden drog jag i mitt nattlinne för att kunna kasta av mej lakanet, så som jag gör här hemma. Men det gick ju inte. Sen när jag satt upp i sängen så letade mina fötter efter tofflorna jag har vid sängen här hemma. Det innebär att jag minsann hade sovit gott.

Rejält hungrig hann jag bli igen innan dörrarna öppnades till det digra frukostbordet. Jag tog en så stor portion gröt att jag endast orkade med ett halvt bröd till. Så det blev inte mycket ätit i  frukostbuffén.

Vi klarade landstigningen, trafiken löpte smidigt i Helsingfors.  Vi stannade i Borgå för lunch och proviantering.

Jag orkade endast med halva. Äldsta sonen blev riktigt glad då jag kom hem med lite pizza åt honom.

Det var en riktigt trevlig resa, så stort TACK för den. Nu borde nån ha packat upp för länge sedan, men det får nog vara till i morgon.

Önskar er alla en riktigt skön onsdag!
Och ursäkta att det nästan endast är matbilder i det här inlägget!


 


















2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, roligt att läsa om er Stockholmstripp! Jag har inte varit där på över 10 år. För mig har höjdpunkterna varit varuhus, konditori, Akademibokhandeln m.fl. På Pressbyrån hamstrade jag svenska och utländska veckotidningar.
Ha en fin sensommartid och tack för att vi får läsa din trevliga blogg!

Inge sa...

Tack för feedback! Jo, Akademibokhandeln stod ursprungligen på min lista, men så såg jag hur proppfullt det är i vårt bokskåp och kom på andra tankar! 😊
Lite grann funderade jag på NK eller Åhléns, men jag visste att yngsta sonen inte skulle ha haft tålamod. Tidningar vågade jag inte ens tänka på, för då skulle jag nog ha kommit hem med minst 50 stycken! 😊
Det var just sånt jag gjorde förr också, köpte tidningar och böcker.
När vi var i Stockholm med yngsta sonen för över tio år sedan, guidades vi av min kusin runt i Gamla stan och besökte både Science Fiction bokhandeln, teaffärer och en stor skivaffär och det var riktigt kul.
Hoppas att du också får en fin sensommar och höststart.