måndag, oktober 01, 2018

Höutandag

Ett intensivt veckoslut med härligt umgänge är igen förbi. Mitt i natten i lördags tittade ännu minstingen in, före han åkte iväg hem till sitt. Där satt vi vid köksbordet och pratade, väntade på att det värsta regnet skulle avta, så far och son kunde gå ut och fixa till bilen lite grann.

Igår hann jag tyvärr inte skriva någonting, för jag var iväg på Höutandag, tillsammans med min kusin.

De höutade potäterna ser kanske inte särskilt aptitliga ut, men ack så goda de är. De som skötte om höutandet lovade att nästa år bjuda på större potatisar och det är bra, för nu tog det delikata slut så fort!

Man kunde bland annat köpa stekt potatisgröt. Mums! I min portion fanns det dock ingen mjölk. Jag saknade förstås smör i öga!
Två damer stekte gröten på vedspisen. En av dem var Tilda. Hon var skrudad i bästa gåbort-sockorna.
Så superfina att en annan bleknar!

Och inte nog med det, hennes förkläde är också jättefint!
Tack Tilda för att du ställde upp som fotomodell!

I hembygdsgårdens utställningshall finns mycket intressant att titta på, här en smörbytta, som vevas. Tänk så mycket lättare det är idag då man åker till butiken och köper sitt smör!

Skolhörnan är intressant och väcker många minnen från förr.

Stenmangeln var tung att dra. Huh huh. Undrar om det alls manglas någonting längre?

Och här ser ni, det här är ju "min" hörna, inte sant?
Tack till kusinen för trevligt sällskap!

Önskar er alla en riktigt bra start på den nya veckan!

Själv ska jag nu jobba lite ännu, innan jag sätter mej ner i fåtöljen och kollar in lite nya tekniker. Få se hur det slutar...

2 kommentarer:

christina sa...

Hej!
Jovisst manglas det! I mitt hyreshus, som är byggt 1956, finns det en elektrisk stenmangel i ett särskilt rum i källaren. När de byggde fick de sätta in mangeln innan de byggde våningarna ovanpå var det en farbror som sa. I alla fall, folk använder den ibland. Men oftare använder man en liten smidig elmangel som står bredvid.
Tänk vad det känns lyxigt med nymanglade lakan och vad fint det är med manglade dukar till stora fester. Fast när jag tänker efter är det ju inte så ofta man har sådana fester nuförtiden.
Hösten har kommit ordentligt här i södra Sverige och på fredag när jag åker till danska västkusten tänker jag ta fram en tjockare jacka. Det kan blåsa ordentligt där.
Med vänlig hälsning Christina

Inge sa...

Hej,
Tänk att det finns en stenmangel i ett hyreshus. Underbart!
Och visst är det lättare med en liten behändig elmangel nuförtiden. Tänk vad kvinnor fick slita förr i världen!
En elmangel var faktiskt det första som morfar i huset flyttade allra först för 4 år sedan då vi flyttade in i vårt nuvarande hus.
Här är också hösten på gång, men ännu är löven gröna. Snart exploderar de i vackra rödgula färger.
Hoppas att du får en fin tripp till Danmark.
Hälsningar
Inge