söndag, maj 15, 2022

Ute i naturen

– Nå, är du färdig då, frågade gubben min då jag satt vid matbordet i all sköns ro och stickade sockor.
– Jo, svarade jag utan att veta desto mera om vad jag skulle vara färdig för. Men det är alltid roligt då han tar initiativ till aktiviteter. Jag frågade dock vad vi skulle göra.
– Vi far iväg och kollar på den nya skogsvägen.
– Okej, ska vi ta med lite picknick?
– Du kan fylla vattenflaskorna.

Så jo, jag fyllde vattenflaskor, tog med några bullskivor och grahamskex, kameran och förstås min sockstickning! Klädde om mej i ett huj och fick sedan som vanligt vänta på gubben min. Så glöm allt det där om att det alltid är kvinnorna man får vänta på.

Det var skönt att vara ute i den växlande väderleken. När solen lyste kunde man dra ner dragkedjan i vårrocken och när den försvann var det bäst att dra upp dragkedjan igen och försöka ta sig till en plats, som inte var alltför utsatt av vindens framfart.

Skogsvägen är helt okej med tanke på att det är en traktor, som ska köra här, inte en bil. Nu skulle gubben min vilja hitta en väg ut också, så att det skulle gå att köra runt istället för upp och sedan ner samma väg.

Vägen behövs för att man ska kunna ta hand om de här vindfällena. Här finns bra virke, som kunde användas till eget husbehov, för renovering och snickrande, men få se vad sonen bestämmer att han vill göra med de här träden som vinden fällt.

När jag var liten och gick i skogen, oftast med pappa, men också på bärplockning med hela familjen, så trodde jag alltid att det bodde troll där under trädets rot. Så det var både farligt och spännande med ett sådant här kullfallet träd. De facto så är där ju nog fullt av liv och egentligen borde man ju låta någon stam förmultna för att bevara mångfalden i skogen.

Överallt blommade vitsipporna. De är så vackra och gör sig allra bäst ute i naturen,

Massor av små insekter flög omkring. Här lyckades jag fånga en grönskimrande liten fjäril, som jag inte alls vet vad heter. Undrar om det går att googla fram ett svar eller om jag ska ringa till Naturväktarna?
Se på sjutton, jag hittade svaret direkt. Det är en grönsnabbvinge! Och snabb var den minsann. Varje gång jag riktade kameraobjektivet mot en vitsippa så hade den försvunnit, så förlåt en lite suddig bild.

Medan jag försökte fånga den där fjärilen på bild, så ryttlade två tornfalkar ovanom mitt huvud och gubben min var mäkta förgrymmad över att jag inte hade fotat dem istället. Men hur skulle jag ha sett dem när mina ögon avsökte marken i jakt på grönsnabbvingen? Jag har faktiskt inte ögon i nacken!

Mörka moln hängde bokstavligt talat över oss, så vi tog bilen och fortsatte till en annan skog.

Och där hittade vi en stenfot från en höskulle, som i tiderna fanns vid en utåker.

Och så hittade vi en övergiven bil, som gubben min absolut skulle vilja veta modellen på. Riktigt varför vet jag inte, för det här inget realistiskt renoveringsprojekt!

Det var riktigt skönt att vara ute och njuta av naturen. En skön söndag utan stress eller måsten, bara frisk luft.

Bra saker idag:
  • Jag steg upp före klockan åtta, trots att jag inte var i säng förrän strax före halvtre i natt. Och jo, det var ju dumt att titta på omröstningen i ESC, utgången var ju given, men... det var svårt att låta bli ändå. Och nej, jag tänker inte diskutera om rätt låt vann. Det överlåter jag till er. Gubben min tycker att hela tävlingen är löjlig, för enligt honom så kan man inte tävla i musik, som är så olika.

  • Det regnade inte alls då vi var ute!

  • Vi hann prata en stund med yngsta sonen, som också var ute. Han var på fågelspaning med sin kamera.

  • När vi kom hem höll äldsta sonen på att laga mat. Härligt, jag behövde enbart duka bordet och skölja salladen.

  • Fick besked om rart Finlandsbesök i augusti. Det ser vi verkligen framemot.

  • Gubben min plockade blommor åt mej!

    Visserligen lite ynkliga ännu, men när han skulle ha liljekonvaljer, så skulle han. Hoppas att de slår ut och sprider sin väldoft. Gubben min är nog en riktig romantiker, inte sant? Undrar om han kom ihåg att jag hade liljekonvaljer i brudbuketten då när det begav sig?
Önskar er en riktigt fin ny vecka.







Inga kommentarer: