lördag, januari 30, 2016

Lacy Baktus

För att ni nu inte skall tro att jag endast rantar runt och köper eller får garn så ska jag visa upp den nya baktus-sjalen. Den blev färdig redan den 10.1. Det tog ju lite längre tid att sticka då garnet helt plötsligt tog slut. Aava-garnet var nytt för mej, så jag kunde inte göra som Tilda och riva upp ett tidigare projekt. Jag köpte alltså nytt garn och fick färdig den nya Baktus-sjalen med spetsmönster. I oktober år 2012 fick jag min förra Baktus-sjal färdig. Det är ett tag sen. Den var i flitig användning nu under köldperioden.

Baktus-sjalen gick runt på norska bloggar år 2008. Sedan plockade bland annat Strikkelise upp mönstret, som spreds som ringar på vattnet. Det är det som är så underbart med internet, inte sant? Här på nätet kan man hitta allt möjligt intressant och låta sig inspireras.
Sjalen är busenkel att sticka, så har man några nystan garn man inte riktigt vet vad man skall göra med så kan man alltid ta en liten Baktus som projekt. Och vill man inte ha en sjal så kan man ju använda den som en halsduk med trekant.


Vet inte om ni är bekanta med tandtrollen Karius och Baktus? Men dem blev åtminstone jag varnad för som liten. I folkskolan fick vi lära oss hur tänderna skulle tvättas. Det var allvarliga saker. Tror inte att sådan undervisning förekommer i lågstadiet numera? Alla har väl fått lära sig hemma hur tandborstningen går till? Om inte där så i dagis.
 

Modell: Lacy Baktus
Garn: Aava från Novita
Åtgång: 214 g
Stickor: Nr 9

Jag hittade det här mönstret på nätet av en slump då jag sökte annat spetsmönster (Lace). Tyckte det kunde passa bra i all sin enkelhet för mina Aava-nystan.
Som vanligt följde jag inte riktigt mönstret till punkt och pricka utan gjorde en egen variant.


För er som tycker att engelskan är svår ska jag här förklara termerna, som förekommer i beskrivningen:

CO = Cast On = Lägg upp
sts = maskor, st = maska

knit = rätstickning
1 st left = 1 maska kvar
yo = yarn over = omslag
k1 = 1 rätmaska
k1tbl (through the back loop) = sticka en maska i bakre maskbågen
knit to end = sticka till slutet
repeat = repetera
rows = varv
once = 1 gång
Lace pattern = spetsmönster
k2tog = sticka två maskor tillsammans (ihop)
decreases = minskningar
until = tills
Cast off = maska av.

Sådärja nu kan ni sticka på engelska. Purl är förresten avig maska. Den förekommer inte här. Baktus-sjalen är ju rätstickad. Vart fjärde varv ökar man och på tillbakavägen minskar man vart 4:e varv tills man har de sista 4 maskorna kvar.


Jag ville ha en hålkant på triangelsidan så jag struntade i bakre maskbågen när jag stickade ökningarna ner till snibben. När jag minskade stickade jag i slutet av 4:e varvet så här när jag hade 5 maskor kvar: 2 räta tillsammans, 2 räta tillsammans, 1 omslag och en rät maska (= kantmaskan). Hålkanten syns tydligare på den övre bilden.

Nu vet jag inte riktigt vad jag skall göra med den här sjalen? Använda den själv? Eller ge bort den? Hmm...


Inga kommentarer: