måndag, september 20, 2010

Vad har jag gjort?

I dag började det stora okända äventyret. Jag hastade iväg i morse till kursplatsen. Måndagsmorgon och ledig dag innebar att jag var två minuter försenad och de ivriga deltagarna hade redan satt igång. Men till all tur inte med svårare saker än planeringen. Nåja, det var svårt nog för mig visade det sig...
Så här ser det ut på vår kursplats:
Och det här är bara ena raden med vävstolar. Det finns två rader till. Och så en i hörnet. Skrämmande. Brrr! Jag är den enda nybörjaren i en grupp på 12 damer. Jag kan vare sig terminologin, räknandet eller tekniken. För att inte tala om allt som skall göras utanför kurstiden. Väva själv, veckostäda...

Planeringen ja, kvinnan som övertalade mig att delta, hade förvarnat mig om att jag borde ha lite koll på vad jag vill göra. Nå, vad kan en aningslös typ som undertecknad vilja göra vid en sån här? Ett kuddöverdrag, som här?

Nånting superenkelt förstås. Men eftersom jag inget vet är följande fråga: Vad är enkelt i en vävsal?
Antagligen inte det här:


Här har vi bommat. Yllegarnet är revat och jag fick hjälpa till att få härvan på redkammen. Sedan var det en hel del arbetsskeden till. Fråga inte mig när det går att sätta sig och jobba här.
Men här i knuten skall jag sitta och be en stilla bön att jag inte blir i vägen för nån.
Här är ränningen färdig och tramporna knutna. Om jag minns rätt är det fråga om bomullsränning. Och jag hoppas på att det småningom skall bli en jullöpare i nånting som heter poppana här i Finland. I princip hade jag kunnat börja väva i dag, men jag saknar det där som heter inslag. Måste iväg nånstans och skaffa material. Hoppas jag hinner innan veckan ilat iväg och det blir måndag igen. :)

Och det svåra med planeringen? Ja, alltså vi behöver dela på vävstol och ränning och då borde jag ju också bestämma mig för hur mycket och hur långt jag vill väva. Men hur skall jag kunna veta det när jag inte vävt förut? Risken att jag förivrar mig är stor. :)

Och den nya terminologin: Bomma, ränning, äfsingar, förknytningar, inslag, tuskaft, provväv, rips, texnumrering... Men fråga inte vad allt det här betyder.

8 kommentarer:

Cecilia sa...

Härligt med nya äventyr! Lycka till!

Inge sa...

Tack.
Ja, äventyr är lockande. Hoppas nu att jag klarar av det hela.

Pysselfarmor sa...

:-)
Vad roligt du skriver....jag har smålett hela tiden jag läste om din vävningskurs. Mamma vävde mycket, jag har hennes vävstol, men jag har aldrig känt mig lockad trots att jag är en sådan person som i princip hoppar på allt möjligt nytt...och blir emellanåt kallsvettig av just det - att jag hoppar på och har iiiiingen aning om varken det ena eller andra. Men det är kul....liksom du verkar ha det! Ska bli spännande att följa din vävning.

Inge sa...

Tack för de orden.
I mitt barndomshem fanns det aldrig plats för någon vävstol, så jag är total novis. Men det är härligt att utmana sig själv och våga fast man blir lite kallsvettig och darrig i knäna.
Det som är bra är att damerna är så vänliga, så jag tror inte att jag behöver känna mig utanför. Det som förstås oroar mig är hur i all världen jag skall hinna.

Mikaela sa...

Grattis till ett mycket bra beslut att börja väva!! Jag har vävt i ca 15 år nu, min nybörjarkurs gick jag på svenska. Min granne ville för en par år sen att jag skulle komma med henne på vävkurs, i finska arbis... Så nu försöker jag väva på finska... Svårt med den terminologin, jag kan den betydligt bättre på svenska :D Jag har också vävt idag, eller påbörjat en väv, ska bli en matta. Härligt!!

Inge sa...

Tack! Och lycka till med din väv. Du brukar väva härliga saker har jag sett på din blogg.

tilda sa...

Heja Inge! Du kommer att klara dig superbra i vävkursen! Jag har varit med några år i samma kurs och vi har en bra grupp där ingen jäktar på varann. Du får sitta i lugn och ro vid din poppanaväv hur länge som helst.(det där att jag flåsar dig i nacken får du vänja dig vid:D) Ta det inte så hårt fastän jag lite mobbar dig!!!!

Inge sa...

Hej du! Ingen fara, jag har världens bästa kurskompisar. Och blir nog tvungen att ta det lugnt på grund av jobbet, åtminstone under höstterminen.