På allmänhetens begäran presenterar jag härmed receptet på:
FINA SKINKPAJEN
Pajdeg:
150 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
3 msk grädde
3 msk vatten
1 kryddmått salt
Fyllning:
250 g julskinka
1 gul lök
2 dl gräddfil
2 äggulor
2 dl riven ost
salt och peppar
2 äggvitor
Pajdeg: Arbeta ihop matfett och mjöl till en grynig massa. tillsätt grädde, vatten och salt och arbeta snabbt ihop en deg, som får vila kallt ca 1 timme.
Kavla ut degen och kläd en smord ugnssäker form (folieform är också bra). Spara lite deg till remsor över pajen.
Förgrädda i 225 grader 10 - 15 minuter.
Till fyllningen hackas och fräses löken mjuk i smör eller margarin. Blanda ner skinktärningar, gräddfil, gulor och riven ost. Salta och peppra.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i skinkblandningen. Fyll pajskalet med smeten. Lägg degremsor i rutmönster över. Grädda pajen i 225 grader ca 20 minuter.
Ca 6 portioner.
Receptet är saxat ur Köksalmanack 1981 s. 157
Personliga kommentarer: Det här receptet har följt med i min familj sedan år 1981 och det är en storfavorit.
Jag gör alltid dubbelsats och gräddar i långpanna. För att kunna kavla ut bra och jämnt lägger jag lite mera vätska i än den angivna mängden. Och för att få en lite saftigare deg brukar jag byta ut en del av vetemjölet mot lite havreflingor, men obs lite! Idén är ju att ändå behålla frasigheten i pajskalet.
Förutom julskinka kan du också använda kokt skinka, rökt skinka, kalkon osv.
Och svartpeppar är det som jag använder när jag kryddar.
Det här är det godaste sättet att göra sig av med resterna av julskinkan om ni frågar oss.
Serveras med en fräsch och krispig grönsallad med någon lätt italiensk betonad dressing till.
SMAKLIG MÅLTID!
2 kommentarer:
ett recept jag måste pröva.Tack ska du ha
Håll till godo.
Det här är just sådana recept jag gillar; enkla och goda. Grejen här är ju nog de hårt vispade äggvitorna som gör hela fyllningen fluffig.Dessutom tycker jag att det här är ett fenomenalt bra sätt att få slut på skinkresterna.
Skicka en kommentar