tisdag, juni 10, 2008

Provlapp


Ja, jag medger att jag nuförtiden alltid stickar en provlapp innan jag tar itu med ett nytt stickningsprojekt. En del anser att det är fegt, men jag tycker att det är förnuftigt, isynnerhet om man stickar med ett dyrt fint garn. Ibland fuskar jag lite och stickar inte alla varv utan kollar enbart bredden.

Den här blåa provlappen hör ihop med ett nytt projekt som jag skall lägga upp idag. Lämplig sysselsättning då det regnar ute. Det är flätstickning och ribbstickning som gäller för den här bomullsjumpern. Det skall bli en födelsedagspresent till en liten grabb som fyller nästa månad. Håll tummarna att jag hinner få den färdig i tid.
Flätstickning har jag inte sysslat med sedan vårvintern 2006, då var det vinter-OS, inte sant?

Provlappen är bra också då man vill pröva på mönstret. Så förutom att få en lapp på 10*10 cm har man också råd på att lite "klåpa" i mönstret. Så har jag gjort i den här provlappen, men det påverkar inte måtten i det här fallet. När man stickar mönster så upptäcker man ju via provlappen var svårigheterna finns. Själv måste jag medge att ju äldre jag blir desto knepigare tycker jag det är att följa raderna i mönsterdiagrammet.

Jag brukar inte spara provlappen. Ibland skulle det vara bra att göra det, för då kan man kolla i efterhand på nytt om man kör fast. Men som sagt, jag stickar ändå alltid en ny lapp till nästa projekt. Och det har lett till att jag numera är bra mycket skickligare med att gissa rätt på stickornas grovlek med en gång.

Här har jag använt Harmony-stickorna, som anlände per post förra veckan. Fenomenala stickor med en kabel där man kan skruva på stickor i olika storlek. Sedan finns det stoppare att skruva på ändan av kabeln om man behöver stickorna till något annat projekt. Jippii! Nu behöver jag aldrig vara utan just den grovleks stickor. Men lite betänksam blir jag allt då jag inser att nu kan man i princip också lämna stickningen för att man inte behöver göra den färrdig bums för att få rätta stickor till nästa projekt. Det finns en viss risk att det blir många UFO:s. Hur som helst fiffiga stickor och nu får man dem från Finland så jag kan sluta dregla på alla utländska webbgarnaffärers internetsidor.
I postförpackningen kom det med en behändig genomskinlig väska att förvara stickorna i.

En hel del repande på grund av mitt klåperi, råkade den här lilla svarta saken ut för. Genant att jag två gånger i misstag repade samma sida som jag redan en gång stickat rätt.
Men två går väl inte utan tre? Att det blev fel från början berodde helt och hållet på mitt slarv med att läsa beskrivningen. Plötsligt tycker jag att stickbeskrivningar på finska är som abrakadabra för mig. Suck! Nåja, fyra repningar och nu är den nästan färdig. Jag skall bara lite dona den ännu och sedan se om jag får tag på ett stort knäppe att jag får lite fast den. Helt öppen vill jag inte ha den.

Nu har jag då fått bort det gråa och det svarta med Fritidsgarn från mina WIP:s. Fast så har jag ju ökat på med ett blått projekt i bomullsgarn. När blir förresten WIP till UFO? Då när man inte alls stickar eller virkar på dem på flera år? Månader? Veckor?

Inga kommentarer: