fredag, september 21, 2012

Nya fynd

- Du tar sen int nån tidning, sa far i huset mycket strängt åt mig igår då vi gick in i Robin Hood för att göra vår veckovisa påfyllning med kattmat.
- Nej, nej, kvittrade jag glatt som en lärka i den blåaste blå vårsky.
Innan han hann blinka hade jag nappat åt mig senaste numret av Allers. Den tidningshyllan finns precis före ingången till vänster så det gick i ett huj. Kände att jag ju inte kan vara sämre än Tilda och ifall jag skulle ha varit tvungen att städa under veckoslutet, skulle jag lugnt ha hänvisat till att A-korsordet fortfarande var olöst.

Hann inte många meter förrän min falkblick hade fått syn på följande tidning. Höstens nummer av Kreativ stickning bara måste jag ha. På första sidan hittade jag nämligen hönsestrik. Nån av er som kommer ihåg 1970-talets färggranna fria stickning? Själv minns jag de där fantastiska skapelserna. De var säkert Kaffe Fassetts föregångare.

När far i huset lämnade shoppingvagnen obevakad, smög jag in tidningarna mellan annat matnyttigt. Innan han riktigt hann fatta vad som höll på att hända lyckades jag dessutom knöla ner 2 nystan med 7 bröder garn (= 300 g) ett rosa och ett mörkare grått. Nu kan jag alltså lugnt börja kroka de där vantarna. :)
Och så tyckte jag att jag kunde behöva lite tovningsnålar ifall andan skulle falla på. Även det är Tildas "fel". Det är farligt att läsa hennes blogg.
Visst tycker ni lite synd om min karl nu? I kassan vågade han ju inte börja bråka utan fick finna sig i både nålar, nystan och de förbjudna tidningarna.


När vi nu ändå var så nära grannstaden som i Gammelby beslöt vi oss för att åka dit. Där startade vi med att stärka vår lekamen med en sen lunch på vårt stamställe. Och sedan var det förstås dags för en tur till Uusiokeskus (återvinningscentralen). Den här veckan tyvärr inget fynd, för far i huset vägrade låta mig få en ytterst skön och ryggvänlig fåtölj.
- Den är ful, sa han. Jo, det kanske den faktiskt var, men vad gör det när den var så skön? Han började kika på en urgammal videoprojektor och skulle nog väldans gärna ha velat ha den. Men den här gången satte jag foten hårt ner i golvet och sade:

- Nix, ingen projektor om inte jag får stolen.
Jag började redan underhandla om priset för hela paketet med personalen medan far i huset besviket lommade iväg till utgången. Summa summarum, endast två böcker hittade vi åt min mamma.

Väl ute på gården beslöt vi oss för att besöka Kevätkirppis (ett loppis) där vi aldrig varit tidigare.

- Vi ska sen inte ha nånting, vi ser bara, började far i huset igen gå igång.
- Ja, ja, försökte jag övertyga alltmedan jag förstås tog en kärra att handla i och inte en liten korg.

Långsamt och metodiskt gick jag gången fram mellan hyllorna/båsen alltmedan far i huset höll på att springa över mig. Jag hittade ett en hel del pocketböcker åt mamma och en virkbok för en euro åt mig.

Loppiset är helt okay, mycket barnprylar förstås och en hel del böcker. Priserna varierade rejält. Far i huset blev jätteivrig när han hittade en Seiko gitarrstämningsgrej. Plötsligt var rollerna ombytta. Far i huset gick noggrant igenom vartenda bås medan jag höll på att köra över honom med vagnen. Till slut gav jag vagnen åt honom och började titta på möbler i stället.
 

När han äntligen hann upp mig och såg mig stå och stirra på en spinnrock ropade han på långt håll:
- Vi har redan en sån där nånstans på vinden.
Vet inte om jag tror på det där, för varifrån skulle den där spinnrocken då vara som B har i vardagsrummet? Hennes svärmors?
Men Tilda var ju inne på feng shui och då ska jag ju inte börja samla på mera grejer såsom spinnrockar, utan tvärtom göra mig av med det mesta. Kunde ju sälja grejerna på loppis! :)
Vi hittade en grön "bil" åt min mamma och var överlag riktigt nöjda med fynden.Nytt och gammalt sida vid sida.
 
Visst är den härlig den här ponchon i hönsestrik-teknik?

Boken Virkade dukar och löpare ingår i Sy och Handarbeta biblioteket, som nummer 20. Här finns både traditionella mönster, men också trevliga lite extra mönster, inalles 47 olika. Boken är tryckt år 1981, så den har en hel del år på nacken.

Godiset vid kaffekoppen till vänster tycker jag precis ser ut som Tupla.

När far i huset och undertecknad sent omsider kom hem efter att ha hunnit med ett besök hos min mor och ryckt ut på Rädda-Skodan-operation, som förde oss ända till Valkom, så gissa vem som genast lade beslag på Allers-tidningen?
5 kommentarer:

tilda sa...

Oj oj ändå! Vad har jag ställt till med:) Fina fynd än en gång. Och inte har jag ens skuldkänslor:)

Male sa...

Fina fynd, skulle jag säja! Tittade på samma tidning på samma ställe; hade den redan i vagnen, lyfte den tillbaka. Men kanske ändå, nästa gång, om den finns kvar då? Eller fick du den sista?

Orsaken till att jag var där var att jag på stickcaféet i grannstaden blev utan garn och fick låna ett nystan av vår vänliga stickcafédragare. Så jag måste köpa henne ett nytt nystan i stället! Och denna gång, motstod jag alla frestelser! Medger, att jag stod och dreglade på endel i rött, för julen närmar sej med stormsteg ...

Jag råkar faktiskt ha ett antal böcker av ifrågavarande handarbetsbibliotek du hittade en virkbok från loppiset. Har inte varit där än.

Jag tror nog att min man skulle instämma i mångt och mycket, som din säger! Men han hinner inte hänga med på mina shoppingrundor, så jag har det kanske litet lättare. Eller är det? När jag hör, när har du köpt det här???

Nåja, vi har alla våra benägenheter!

Tack för dina trevliga inlägg och roliga beskrivningar av era äventyr till grannstaden bl a!

Hälsar
Sticksystern Maj-Len

Inge sa...

Tilda -> Tack. Ja, så kan det gå när du är en sådan inspiratör. Självklart ska du inte ha skuldkänslor utan sätta näsan i vädret och smälla lite med byxhängslena för att du är så bra!

Male -> Tack. Duktigt att klara av garnhyllan utan extra inköp. Skulle väl säga att män är rätt konstiga vad gäller inköp, åtminstone far i huset. I torsdags var vi och handlade och i fredags var han plötsligt utan mjölk. Förstår nog inte riktigt hur han tänkte där. :)
Han vill också att kylskåpet skall vara tomt, men blir samtidigt jättesur när inte det och det finns där.
Lämnade nog några Kreativ Stickning-tidningar kvar i Gammelby. Om de tar slut där, så kan du testa i K-hallen i stan för där fanns de åtminstone igår då jag var och inhandlade mjölk! :)

Ha det bra!

Bettan sa...

Hej!
Om du tittar in till mej så har jag en utmärkelse till dej. Kram sytantern

Inge sa...

Tack.