tisdag, september 11, 2012

Buller och bång

Till buller och bång vaknade jag motvilligt i morse. Hade tänkt utnyttja min sovmorgon och pseudolediga dag till att ligga i sängen lääääääänge. Men tji fick jag som vanligt. Åskan mullrade, visserligen på avstånd, men jag skuttade upp ur sängen och ropade åt far i huset:
- Opp, det är åska och klockan är redan kvart över åtta.
- Äh, de spränger bara vid vägbygget, mumlade han sömndrucket. Till skillnad från undertecknad kan han minsann ligga och dra sig nästan hur länge som helst.
Men inte var det nån sprängning, inte. Nej, åskbuller, men på behörigt avstånd, så jag kunde både koka tevatten och duscha.


Igår blev jag smått deprimerad. Inte på grund av jobbet eller far i huset, nej, det var min egen oförmåga som var orsaken till min nedstämdhet. På två veckor har jag varken stickat eller virkat en endaste maska! Katastrof!!!! Tur att det är stickcafé idag så då hinner jag väl få några maskor stickade i varje fall.

Nåja, nu tycker förstås ni förnuftiga att det inte är nån fara, men, men, det blir så många påbörjade arbeten ogjorda. Suck! Inget jag gillar. Varje dag har jag muttrat: "Jag ska ta mig i kragen, jag ska ta mig i kragen". Men sen när kvällen kommer ska jag bara en sista gång kolla e-post, Facebook, hemsidan, bloggar osv. och dit for den lediga tiden. Måste skärpa mig, bara måste. Det kan ju inte få ta över en månad att t ex sticka ett par sockor. Nu fryser ju far i huset om sina små fossingar. Stackaren, som får vänta och vänta.


Nog gnällt nu. Jag har ju inte enbart suttit framför datorn eller jobbat. Jag har ju faktiskt varit ute på vift också. Klokt nog hoppade jag över  veckoslutets Hantverkarmässa i Gamla hamnen. Tycker att mitt garnlager inte ska växa när jag för tillfället ändå inte gör nånting med alla nystan.
 

Mitt lager med sticktidningar har däremot växt rejält. Efter köpfredagen i grannstaden blev lördagen den 1.9 minst sagt, hektisk. Det började med att far i huset ryckte upp sovrumsdörren och hojtade:
- Opp, vi har gäster.
Sömndrucket stapplade jag upp och mumlade om det strikta väckningsförbud jag gett far i huset kvällen innan. Men i köket satt yngsta sonen och då sken jag ju upp och log från öra till öra. Han hann knappt försvinna och jag påbörja frukosten innan nästa son, den nästyngsta, steg in i köket. Så tidigt de hade kommit ända från Ekenäs! Jösses, allt jag planerat att hinna med blev omkullkastat.

Mitt på dagen åkte de (= son och sambo) västerut och far i huset och undertecknad åkte iväg med LT:n (firmans gamla rostiga paketbil) till grannstaden. Han hade ringt på en hörnsoffa som fanns utannonserad på lördagsmarknaden i den lokala tidningen. Den skulle vi åka och titta på för här måste till en förändring i vardagsrummet. Förstås var vi ju tvungna att först ta ett varv via Uusiokeskus (återvinningscentralen). Själv hittade jag inget, men far i huset kom med en bunt tidningar åt mig.

Den största och äldsta är från år 1948!!

Jakobsdals sticktidning nr 6 från år 1955 och Feminas stickbok från år 1956.

Och de här två Stickat-tidningarna är från år 1963.

Gissa om jag blev glad över de här fynden. Även om jag aldrig skulle sticka enligt ett endaste mönster från de här tidningarna är det kul att se hur modellerna har utvecklats.
Min svägerska som bläddrade i tidningarna tyckte att det fanns många modeller som såg riktigt moderna ut och som skulle gå bra att sticka även idag. Hon siktade in sig på bland annat mössor och vantar medan jag tänkte att den här schaletten borde vara liten och behändig och kanske till och med skulle gå att få färdig.


9 kommentarer:

Male sa...

Fantastiska fynd, de där sticktidnin garna! Jag har ett fåtal av min mammas gamla kvar och köpte ett par på loppis för ett tag sedan. Väl värda att ta hand om!

Köpte själv några symönster som återigen finns att köpa via Eurokangas (Burdas Vintage år 1950 - 1955 och 1955 - 1960)senast jag var i Borgåtrakten och litet tyger förstås, för jag har börjat i MI:s sykurs! Förstås är jag inte utan tyger eller mönster, men man kan ju inte motstå dessa ljuvliga gammaldags modeller. Och de nya ljuvliga tygerna i höstens fina färger! Synd, att det är sykurs bara varannan vecka. Man får så bra provhjälp där, om något behöver korrigeras och kjolfållen ses över! Måste kolla mina mått noggrant och välja storleken därefter med beaktande av eventuella korrigeringar i de reguljära måtten!

Suck!
Hälsar Sy- och Sticktanten Maj-Len

P.S. På hemvägen gick vägen automatiskt in via garnbutiken i Borgå, så du kan bara gissa, om jag kom därifrån tomhänt. Nej, två sticktidningar och några garnnystan, som jag bara inte kunde motstå, blev det ytterligare i kassen! D.S.

Inge sa...

Hej Maj-Len!
Ja, jag är så glad att far i huset hittade sticktidningarna och faktiskt lät mig få dem. Om jag skulle orka gräva hos min mamma borde det finnas gamla Marks sticktidningar där, men...
Nåja, har ju både sticktidningar och böcker i överflöd. Men om man hittar gamla sådana måste man absolut rädda dem från förgängelsen.

Lyckliga dig som kan sy. Själv går jag stora lovar runt min Husqvarna från 1980-talet. :)
Satsar på virkning och stickning istället och imorgon kväll ska jag börja på Pysselverkstaden i Mi. Få se hur det går.

Male sa...

Hej Inge!

Det där med att sy och sticka ligger i släkten. Min mammas faster, som bodde i ett rum i mitt barndomshem (= mitt nuvarande hem) var sömmerska! Hon lärde mej ta ut mönster, lägga ut dem på tyget på bästa sätt, kolla att rutor och ränder stämde, samt att aldring vara rädd att sy (för hon fanns ju tillhanda med all kunskap). Inte ens en fodrad duffelkappa eller en väst med infällda fickor, vållade några som helst problem på den tiden. Då sydde man med fottrampad Husqvarna och Singer. Numera kör jag fortfarande med min 70-talsmodell av Husqvarna 2000 i orange, med alla nyttosömmar och broderisömmar! Har inte satsat på en overlockmaskin än, fastän det ser ut att vara ett "måste" för alla som syr trikåsömmar idag!

Carita Liljendahl sa...

Har du hunnit läsa böcker den senaste tiden? Jag har läst Zlatans och Magnus Hedmans biografier, ska snart börja med Andreas Lundstedts "Mitt positiva liv"... är visst mer inne i den verkliga världen där nu än i deckarvärlden, eftersom jag själv skriver fiktivt.
Kanske blir tvärtom sedan då jag börjar jobba igen.

Carita Liljendahl sa...

Och så skulle jag gå in på Males blogg... och ser att jag känner igen henne :-)
Vi är ju släkt... men bloggen hennes var tom, så det ska jag påpeka på FB för henne :-)

Inge sa...

Världen är liten, i synnerhet Svenskfinland. :)
Har inte läst så mycket böcker i sommar som jag brukar. Ska berätta om den bok som blockerade mig, så fort jag får energi att ta itu med den! :)

Male sa...

Ja, jag hade typiska nyårsförväntningar! Skam att säja, jag är i allra högsta grad nybörjsre på området. Jag beundrar alla fina bloggare, men jag har ju aldrig lärt mej hur man bloggar ... Gammal tant, född 1947, men skulle gärna lära mej, i synnerhet som jag är pensionär, och borde ha all tid!

Inge sa...

Ett litet tips: Beställ tid till Dataöppet så fixar vi med gemensamma krafter till din blogg! :)

Male sa...

Tack, Inge!

Fint, att du vill hjälpa mej att komma igång, när jag har min egen datanisse på så långt avstånd, som i Israel!

Vi hörs och ses!

Kram
Maj-Len