Varje vår den här tiden funderar jag över det där med en knivsudd. Hur mycket är en knivsudd egentligen?
Hit i tio liters kastrullen ska en knivsudd med jäst smulas ner. Räcker det om jag lägger lite jäst? Jag vill ju inte att mjöden ska smaka enbart jäst. Och förresten, när är den här dekokten fingerljummen, så att jag kan lägga i jästen? Alla dessa osäkerhetsmoment. Jag hoppas och tror ändå att vi får mjöd också i år. Och jag ber en stilla bön för att den ska vara drickbar. Munkringarna åt vi redan igår, så det har vi åtminstone undan. Struvor vill bisin min inte ha, så det är lugnt.Lugnt har jag också tagit det idag. Äldsta sonen fixade fryspizzor åt oss, tyvärr har jag tappat matlusten, så det blev ganska mycket kvar på min tallrik. Bra, för det betyder att jag har mat i morgon med. Då kan jag fortsätta att ta det lugnt!
Önskar er alla en fin ny vecka!
2 kommentarer:
Jag ler igenkännande när jag läser dina funderingar om att laga mjöd, för min blev ett fiasko. Smakar till jäst! Jag föll på mängden jäst och för svalt vatten! I övrigt var det ganska roligt att göra mjöd. Kanske jag provar en gång till och då tar jag färskjäst i stället för torrjäst!
Önskar dig också en fin, ny vecka!
Tack!
Oj, oj, oj. Bara att göra om och göra på nytt, så blir mjöden nog bra ska du se. Jag har alltid använt färsk jäst till mjöden. Men mängden och när den ska i är alltid ett litet gissningsverk. Min pappa skrev i tiderna av ett mjödrecept åt mej, som jag använde länge, ja, ända tills jag tyvärr tappade bort det handskrivna bladet. Han hade humle i mjöden och det gav en annorlunda och god smak. På vårt gamla ställe växte humle, men den sågade nästyngsta sonen förstås ned. Och här har vi ingen humle, så jag tömde en ölburk i mjöden i stället!
Skicka en kommentar