fredag, januari 13, 2023

Hur mäta?

En av utmaningarna med sockstickning är längden på foten. Hur ska man mäta för att veta när man ska börja ta ihop vid tån? I många mönsterbeskrivningar står det "sticka tills lilltån täcks". Men om man inte har tillgång till den foten, så hur gör man då?

Hur mycket töjer sockan och hur bred ska den vara? Är det nån skillnad på hurudan tåhoptagning man gör? Och kan man lita på de socktabeller som finns? Om man stickar med sju bröder garnet rekommenderar Novita en tabell. Själv har jag skrivit ut tabellen som finns på Lankamaailmas webbplats. Den har jag använt då jag inte har följt något mönster eller om det står nånting om lilltån!

Jag tycker att det är knepigt att mäta sockbottnen, så jag har använt den här som någon sorts måttstock. Men då tillkommer ännu frågan om man ska töja ut sockan ordentligt för att få det rätta måttet.

Måttet handlar ju om den totala sockans längd och inte längden före tåhoptagningen. Håhåjaa...
Men kanske passform inte är så viktigt när det gäller sockor? Huvudsaken att dom värmer och är sköna, eller hur?

Osökt kommer jag att tänka på min mormors syster, som på äldre dar ville vara flitig och sticka sockor. De blev hårda som plåt och passade inte på nåns fötter. Om ingen har slängt bort alla, så borde jag ha åtminstone ett exemplar kvar någonstans... kan kanske tjäna som varnande exempel?

Förresten, vet ni vilken storleks sockor jag tycker är svårast? Jo, nummer 48! De blir så långa att de inte ser riktigt kloka ut. När jag försiktigt ber yngsta sonen att han skulle prova dem för säkerhets skull, så är han alltid lika ovillig. Men sockorna tar han sen gärna emot och går i.

Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag sov ända till halvnio. Så skönt att inte behöva använda väckarklocka!

  • Ledig idag! Nog för att jag satt framför datorn hela förmiddagen, men så var det jobbet undan och jag kan koncentrera mej på annat under veckoslutet.

  • Jag var ensam hemma på dagen och då passade jag på att lägga upp maskor för en ny sockstickning, Gröna kulor-sockor! Undrar om jag kommer att klara det här?
    Passade på att lägga upp maskor för båda sockorna. Det är lättare att göra det när jag är ensam hemma med katterna. Då finns här inte nån som kräver svar medan jag håller på att räkna 76 maskor. Jag hoppas att det är lagom antal, för det är ju nu lite hipp som happ med min provlapp!

  • Äldsta sonen kom hem med nygräddade bullar. Mums!

  • Englandsresenärerna landade tryggt på hemmaplan igen. Oroliga föräldrar/farföräldrar kan andas ut! 😍
Ha en riktigt skön lördag.
Här kryper det dåliga samvetet fram, för gissa vem som inte har gjort jullovets spanska läxa? 😱


Inga kommentarer: